論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:simplelife 的帖子

係呀!我工人持住自己抱住阿b,成日點我地架

子爵府

好媽媽勳章

回覆 phoebe309 的帖子

點僱主既工人實在係要

男爵府

好媽媽勳章

phoebe309 發表於 11-6-15 13:01
係呀!我工人持住自己抱住阿b,成日點我地架

點解你唔抱返阿b叫佢做? 我次次都會抱返阿b叫佢做野架~

男爵府

我就吾會比ot.
如果佢做得好, 我就會買d小禮物比佢又或者買些衣服比佢既仔女. 有時會買好味既cookies, 有時會是佢需要既物品. 講到明是因為佢做得好, 佢開心時你又開心.
總好過你比慣錢, 以後吾比的話, 佢就會吾開心.

大宅

點解要比ot? 餵奶係佢地份內工作, 你做份內工作你老闆會唔會比ot你呢?
另外, 午睡易"出事", 他日叫佢戒就難啦! 我上一個工人就係日日午睡(因為我個仔瞓佢又瞓, even 到我個仔2歲都係咁), 成為其中一個冇得留低既原因.

複式洋房

回覆:個仔要食夜奶,出300 ot

唉,唸住都係幫個仔攞啫,點知d人真係會得串進尺,不過我件嘢好冇大冇細架,心情好有嘢求你先嗌你太太:;pppp:

男爵府

管理工人係好不容易,我都學咗好多年。重有;對唔同性格都有唔同技巧,總之,你嘅心態係要取其長處去利用。見到錯要立刻指出,唔好忍或遲D講。唔洗太用心當佢係屋企人,因為佢哋反轉豬肚,到時唔開心個係自己。記住佢哋嚟打工,唔係同你做朋友或屋企人。

男爵府

好媽媽勳章

我果陣都冇俾ot工人,日抖都好少再俾佢休息。因為我返工成日ot,又唔見公司補錢或俾我遲返工。請得佢湊nb就預左啦,我係行公司制度,佢做得好就做滿一年先加人工俾佢,佢同佢仔女生日就送玩具/包封利是當bonus

禁止訪問

禁止訪問

別墅

我同意俾$300當餵夜奶的OT錢係錯同埋手尾長...我都係夜晚自己湊返, 而且我個姐姐係要氹咗我個女瞓至有得瞓, 就算放假的前一晚都一樣. 因為放假前一晚都係WORKING DAY. 一開始就係咁安排, 除非我個女唔舒服就自己氹佢瞓. 千祈唔好開咗個頭呀...

複式洋房

回覆:LUCUSMaMa 的帖子

係呀!佢成日話病架

男爵府

你太好人了!

大宅

不用比多 300元, 湊BB 預了係咁, 我晚上會自己湊BB 跟我, 因為我一定要佢6:00 起身開始做野, 如果連晚上都要佢湊我怕佢沒精神工作

男爵府

冇話啱唔啱,你願意比就ok la. 你出得ot錢就好難唔出,因為佢會覺得一唔夠8小時休息,放假唔夠24小時就係ot.

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

no la, you suffer later

大宅

好老實說,俾啲唔係佢應得嘅嘢佢,累到自己又累其他冇俾嘅媽咪。
我要努力做個好媽咪!
我一定會成功生多個!

別墅

其實我覺得夜奶最好自己餵返, 雖然要返工好辛苦, 但係可以避免工人日頭會唔夠瞓, 或夜晚工人餵奶時 "鐘" 眼瞓的危險情況發生... 仲有分分鐘工人眼瞓, 無餵晒 d 奶倒咗你都唔知.
我以前都係自己餵夜奶, 第二朝都要返工. 但真係好似安全 d.

大宅

我唔會出OT 俾佢囉~

可能有咩喜慶就送D 野就會咁

咁樣太縱容啦~

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

希望樓主三思呀

首頁

尾頁

跳至