基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

上星期我因為感冒﹐突然失聲左三日。我咁大個人都係第一次失聲﹐一直以來以為講唔到野無乜野大不了﹐親身經歷先發覺有口難言係幾痛苦嘅一件事。
更痛苦係﹐我主日崇拜要領詩。同一日我更要教成人主日學同做崇拜翻譯﹐以我狀況無可能連續講三個鐘頭野﹐所以我搵人代替我翻譯﹐但領詩我一定要做﹐因為我好親愛嘅妹妹最後一次在臺上同我一齊領詩讚美神﹐我點辛苦都要唱。
星期四晚我地練歌﹐我只有丁咁多聲帶領佢地練﹐但我自己唱唔到。原來聽住別人唱詩而自己唱唔到﹐真係好痛苦﹐個心好似要爆出來。
星期五、星期六﹐感謝神﹐亦感謝為我禱告嘅人﹐我把聲慢慢恢復﹐但到主日我把聲仍然只有四五成功力。
一切交托畀神吧。
到主日﹐我向臺下會眾講出我一星期內嘅經歷﹐勸勉大家珍惜敬拜嘅機會﹐因為凡有氣息的都要讚美耶和華。
我地唱嘅第一首詩歌係新心音樂事工嘅《你是我神》﹐內容講到主耶穌嘅創造、拯救同再來。到中間我妹妹讀出詩篇118:28﹕「你是我的神﹐我要稱謝你!你是我的神﹐我要尊崇你!」我在心裡同佢一齊讀﹐就想到能夠有耶和華咁樣一位神真係好﹗世上一切得失聚散都變成短暫﹐但在神裡面無野能夠讓人永遠隔絕﹐真係我地不配受嘅恩典。到最後唱哈利路亞﹐我實在忍唔到﹐終於哇啦哇啦咁喺臺上喊左出黎... 我知道一個大男人喺臺上咁喊法係好難睇﹐但我唔理喇﹐就將一切思念、一切讚美感恩交托畀主。
因為祂要將哀哭變為跳舞﹐把我的麻衣脫去披上喜樂﹐好叫我的靈歌頌祂﹐並不住聲。

民房

要想想記念主的恩典~~~

民房

http://www.baby-kingdom.com/forum.php

大宅

聖靈感動,無得逃避

大宅

後來有人話我知﹐嗰次崇拜好多人一齊唱﹐一齊喊...

每次唱詩感到神嘅榮美時﹐就體驗到點解先知以西結會話「禍哉﹗我是嘴唇不潔的人﹗」

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Amen

複式洋房

你是有福的呢!^^
I don't mind living in a small house, I just wish it could be filled with real friends. Welcome to my home  

民房

哈哈~我係一個唔鍾意喊嘅人,但係信咗主之後唱個敬拜成日眼濕濕
聖靈要感動你,你冇得避~

sshoi  我諗我喺男性當中都算係極度唔容易喊嘅﹐所以我突然咁樣﹐我估嚇親好多  發表於 11-6-19 19:40

首頁

尾頁

跳至