少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

話說佢仲係咬人. 同事教我要咬返佢, 等佢知咬人會痛.
我咬過一次, 無反應. 唔想咬, 驚會傷.
於是改meet佢. 其實佢都會meet人, 順便教埋佢meet人會痛.
同時話比佢聽媽媽會痛, 媽媽唔中意!
meet佢兩三次, 佢識痛. 只係不滿.
今次meet佢, 佢喊了. 好可憐呀......唔知會唔會有效呢.
問佢係咪想媽咪罰佢, 佢識擰頭的. 都有阻嚇作用.
但係...睇過好似唔應該講 "係咪想罰" 呢類說話的...但係又應該講咩黎阻止佢想咬或想MEET的舉動呢?
都唔知要DISCOURAGE 到幾時先甩到呢D壞習慣....
總之要屢敗屢試!
大家有無成功個案的分享?
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

佢一有呢d動作就naughty corner 同stop佢手上既所有活動會唔會好d呀? 咬同meet佢, 邊忍心架, 你仔幾大呀?

heidys  20個月. 我都諗住如果無效就用返 "動口不動手" 地教佢. 我都唔想佢以暴逆暴  發表於 11-6-17 16:07

大宅

好媽媽勳章

回覆 heidys 的帖子

同我囡一樣最初我的反應同你一樣,但分享這情況給我囡的稚兒園老師,她說如我們同樣用咬及meet幼兒不會明白唔會你同他玩,所以要立刻明確地告訴他這是不當行為不可以再做.

洋房

任何方式都好.都一定要以父母堅持為基礎.
你同事教你既方式真係傻.

你必須要查明點解呀仔有d咁不良既舉動,係唔係背後有d咩原因,例如你家中有d咩改變?

如果真係冇,純粹係出於佢唔乖我非常建議你用time out/naughty chair 方式.

大宅

我姑仔個仔以前都係咁, 不過我哋都係用番同樣方式對佢, 之後要問佢痛唔痛, 同佢解釋佢唔鐘意人哋咁對佢, 佢都唔可以咁對人, 要持之以恆, 咁佢慢慢會明, 佢都係大約係歲零2歲時發生, 而家就黎3歲, 都冇再咁做, 而且我哋而家每次都叫佢"將心比己", 佢都明 (因為呢樣野係由我仔細個開始都係咁教, 到而家都work), 你可以試下, 唔好以為佢哋唔明, 佢哋係明架, 不過可能要時間長啫.

禁止訪問

男爵府

我都想問... 咁我個仔0既CASE 係佢玩得好開心時, 攬住我時就會咬我有時打我添, 平時好地地佢就唔咬又唔打, 仲要淨係咬我, DADDY 都唔咬, 咁應該點呀?
我試過同佢講道理, 又試過咬番佢.. 都唔WORK.

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

有D UPDATES :
我教阿仔想咬人時就咬衫啦. 佢哄個咀埋黎時我就提佢話 "有個BB想咬人可以點呀?"
佢就識得抓返自己件衫咬.
真係少左咬我啦!
而家咬人目標主要係嫲嫲! 因為佢.....無學我咁講.
咁佢又未同小朋友玩得好埋, 唔知佢會唔會去咬人...
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

回覆:我meet到個仔喊了

我通常會叫佢咬返自己,問佢"痛唔痛?咬人人哋都會痛ga!"
我個仔仲細,2歲幾,所以佢真係會咬下自己@@

大宅

大家可以參考我寫呢篇教仔文章:
http://cakemomworld.blogspot.com/2011/06/cake3.html

http://cakemomworld.wordpress.com 一個充滿湊仔、教仔、慳錢、Shopping。。。仲有記得要感恩嘅世界

首頁

尾頁

跳至