論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一次請工人...好多野唔明!!
我當時間agence,佢話工人身份證及passport由工人自已keep住會好d...
我一直由工人自已keep!!

係咪無問題架咁樣???

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

有咩問題?

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 +4熱血勳章

it's illegal to keep your maid's passport ga wor...

Littlecat0813  Exactly!  發表於 11-6-17 16:44

大宅

我都係第一次請工人, 但是工人自己俾我KEEP, 不過佢俾個間傭佣公司KEEP左,我就由佢了,

子爵府

I don't find any reasons that we can keep the maid's passport and HKID, just like your boos also can't keep yours.

珍珠宮

犯法架, 工人俾你KEEP都唔好制呀.

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

就算佢叫你幫佢KEEP, 你都要講"唔好!".

男爵府

畀面勳章

吓....犯法架???
我工人個身份證佢自己keep
passport 我keep 喎...
個agence仲叫我keep 個passport

別墅

我之前的工人係我 keep (我無問佢, 係佢叫我幫佢 keep 嘅)
依家呢個工人佢自己 keep (我都無問佢, 佢亦無諗過比我)

別墅

amy.fung 發表於 11-6-17 15:17
吓....犯法架???
我工人個身份證佢自己keep
passport 我keep 喎...

係呀, 犯法架. 不過好似話如果工人親自寫封怕遺失, 要求僱主代為保管的信就 ok.
因為多數工人都無有鎖的櫃.
當然, 最好梗係問問政府部門穩陣 d 啦.

男爵府

畀面勳章

係個工人叫我幫佢keep, 但係冇白紙黑字....
咁真係要問吓先...
thx!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

佢可以放在家裏的柜桶內, 如此柜桶上鎖, 而只有僱主有鎖匙, 工人不能隨時取回, 好大機會工人會告僱主持有他人身份証明文件.

大宅

My new helper just arrived from 1 May 2011. So, her passport on agency there because of first 3 mths repayment to agency.

But my last helper passport are signed the authorize letter for us to keep for her. Because of all our door keys including Car key and Octopus card are keep by her.

公爵府

好媽媽勳章

joanna1388 發表於 11-6-17 16:11
My new helper just arrived from 1 May 2011. So, her passport on agency there because of first 3 mths repayment to agency.

But my last helper passport are signed the authorize letter for us to keep for her. Because of all our door keys including Car key and Octopus card are keep by her
你最好唔好再咁做, 因為無論咩理由, 你都唔可以要佢以passport作抵押.
而且, 佢要走, 報失攞過本又得, 搵警察叔叔上黎要你比番佢又得, 冇咩作用.
仲係刑事, 冇理由要僱主冒咁大風險啫...

公爵府

好媽媽勳章

amy.fung 發表於 11-6-17 15:34
係個工人叫我幫佢keep, 但係冇白紙黑字....
咁真係要問吓先...
thx!
有白紙黑字, 只代表你明刀明鎗犯法. 都唔值得.

大宅

千萬唔好keep,就算佢簽埋名都係假,佢有事起上來可以話你迫佢簽!

大宅

身份証一定要佢地自己KEEP 啦
至於PASSPORT, 有D AGENT 會幫佢地KEEP

我自己唔主張幫佢地KEEP 既

複式洋房

以前我請印印我都KEEP但笨笨就不會啦!佢地好會爭取!有又工會!

大宅

明白~~THANKS!!

首頁

尾頁

跳至