少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

如題
因為日頭係6299湊
夜晚佢係同我同老公同一間房訓
放左工後同星期六日我地都會湊佢
咁可唔可以保證到佢以後會痴我地呢?
請有經驗的媽媽入黎講下

子爵府

無人可以解答下我嗎?

水晶宮

畀面勳章

回覆:夜晚係唔係同BB訓, 佢就會痴自己

我個女夜晚自己湊,宜家都好癡我地兩公婆!所以唔洗擔心但我反而希望她可以獨立!

大宅

同大人瞓其實唔係好習慣,唔值得鼓勵。要小朋友痴你,用老人家無可能做到的著手吧!老人家只能提供基本照顧,或者較縱容他,陪他時間較長,但你也有你的優勢。你可以多帶他去玩,可以講故事,陪他玩體力需要大D既遊戲,小朋友漸漸長大,父母的重要性會更大,老人家不能滿足他們的需要,到時你們的關係一樣可以好好,所以唔洗太擔心,每天給他有質素的相處,關係一樣可以建立。

子爵府

回覆 singyumama 的帖子

明白, 我應該對自己有信心

大宅

shirleyying 發表於 11-6-17 17:20
如題
因為日頭係6299湊
夜晚佢係同我同老公同一間房訓

只要你係對住佢既時候比愛心陪佢教佢, 佢自然會痴你.
我仔細個都係99湊 (office hour), 其餘時間我自己湊, 放假會同佢去下公園咁, 好似朋友咁得閒陪佢玩, 陪佢傾下 (雖然有時細你未必明, 但要放時間陪佢睇下卡通片, 融入佢既世界), 而且要比佢知道媽咪返工係為咗個家為咗佢可以多d野學, 佢會明白的. 我仔都而家都好痴我, 就係因為由細到大我都係咁做.
加油, 你為佢付出, 佢其實會知.

公爵府

你無聽過:幫人湊仔無功勞?
D麻麻婆婆成日都係咁講..

不過無可否認同一齊瞓係會痴D,
我陪個仔瞓多兩晚就痴住唔願甩,
一唔同瞓就無咁痴身...
不過男仔, 我始終都係想佢獨立D
歲零開始係自己瞓架啦!!

joanne11222  甘如果系自己訓床仔,不過床仔系放我地旁邊既,甘會癡人嗎?  發表於 11-7-17 10:57

子爵府

回覆 rean_chau 的帖子

我個女兩個幾月咋應該未識認人, 但我有時仲會攬住佢訓, 係咪唔係咁好呀?

公爵府

回覆 shirleyying 的帖子

有時唔一定係小朋友要痴住大人, 係大人要痴住佢地...

其實我覺得BB仔應該自己瞓一張牀,因為同大人瞓會好危險, 你又驚責親佢, 搞到自己都訓得唔好..
點解唔比佢瞓BB牀呢?

大宅

我都好驚個女吾癡自己,因為多數99湊,你地有無擔心過?

未必明天,就有以后·

禁止訪問

珍珠宮

BK Milk勳章

我囡日頭係工人湊, 夜晚我哋湊番, 同weekend去街都係我哋去唔帶工人, 我囡由細到而家都唔係特別黐工人,我哋晌度時一定跟住我哋

夜晚佢同我哋同房, 佢瞓BB床咯

子爵府

我覺得自己好傻成日擔心埋呢D野

複式洋房

我覺得大人同BB要分開訓,報紙上個月才報導BB被大人押死。我亦看到有些小朋友同大人訓到12歲。雖然係自己仔女,但係都會影響你地夫妻的感情。值得嗎?
要親子,就放多D時間同BB一齊玩,去公園或多點溝通。

首頁

尾頁

跳至