嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

我對孖女都喺6月16日喺pwh出咗世啦, 住咗6日5夜醫院, 其實第四日姑娘都叫我走架啦, 不過我話想等拆埋線先, 佢又肯俾我留喎, 所以住咗咁耐. 因為我老公係公務員, 所以住咗二等房, 真係好滿意pwh啲姑娘0既服務, 大部份都好好人好幫忙. 因為係第一胎, 所以乜都唔識, 呢六日我學咗好多嘢, 雖然第一日出院返屋企都係乸手唔成世, 又係冇覺好訓, 第二日仲要橫風橫雨帶bb去母嬰健康院檢查, 不過第二日已經好咗啲啦,起碼bb唔會成晚不停咁喊. 不過我大孖得2.275kg, 真係俾細孖細粒好多, 又唔多願食奶, 每餐都係食得果30ml奶度, 好驚佢追唔上啊! 請問sbaby你對孖每餐食幾多奶同一日幾多餐0架?

大宅

回覆 小耳瑪姬 的帖子

congratulations ar, 我大孖同你大孖差唔多磅數呀,不過出院後佢食奶仲好過細孖,好快己經食到100ml. 現在17 days. 餐餐食多過細孖( 90ml). 所以增磅快過佢。現在距離不遠。上次去健康院。大孖2.6kg, 細孖3.09. ( day 14). 大孖退黃仲快過細孖,細孖仲要去多一次check 黃,大孖己不用啦。我大細孖超大食。不過細孖成日cry, 所以好難掃風,食兩食就停,要掃好耐先得。好難攪。

無錯,係醫院幾天真係學到好多野。回家己經可以自己handle 他們,如果唔係咁intensive 咁比我學。一定唔知點好。聯合D姑娘都好好。
有時間多Dshare 下我地孖B的近況,大家交流下參考下。

複式洋房

我下周一會係PMH開刀生孖女啦!希望我都可以好似你2位一切順利啦!想問下你地開刀既問題,請問手術做幾耐呀?開刀前打支半身麻醉針同插尿喉痛嗎?做完個人都係完全清醒?幾耐先feel到傷囗痛呀?孖b如健康幾時會開始交比媽媽照顧架?

大宅

回覆 MeowMa 的帖子

我當日10點開始手術,打麻醉不是很痛。好快腳就麻木晒,無痛感覺,不過下半身是有feel 的,有人整你你會知,只是無痛。插尿管是麻醉後插,插了都不知道。一小時手術完成。十一點我己在產房休息緊。大約觀察半小時,沒有大量子官出血己被推回病房,家人十二點己探病時間來探我。細孖足磅。十二點三到沖好涼己推到我手邊了。當時一直是清醒的。不過麻醉藥有時反應係面同身痕。又口乾。一直到六點才可試飲水。大約三點到我記得腳己有感覺。但都未痛,係姑娘成日過來同你check 子官收縮,好大力按,三點後麻醉藥過了真係痛。唔按就ok. 我當晚八點就下床了。都OK。係子官收縮會痛。慢慢行也可以,我第一次落床姑娘要推輪椅帶你去沖下身。我記得當日一直去唔到小便,晚上又要放一次尿尿,姑娘話打了麻醉,好多人都會去唔到尿尿。

洋房

恭喜晒恭喜晒

複式洋房

好詳細呀,唔該哂你,希望pmh個程序都差唔多啦!but我見e度d開刀媽媽係病房比護士插好尿喉先推落去,好驚好痛呢?而家好緊張呀!

別墅

MeowMa 發表於 11-6-23 22:32
我下周一會係PMH開刀生孖女啦!希望我都可以好似你2位一切順利啦!想問下你地開刀既問題,請問手術做幾耐呀 ...
詳細情形同sbaby差唔多. 我係手術後第二日落床的, 要好慢動作起身, 不過一起身行路真係超暈, 要休息咗一陣先可以行路. 關於止痛方面, pwh會俾個你自己可以人手控制的按鈕經手背上的喉管輸入體內的, 不過我個人覺得對子宮收縮痛唔係咁有效, 因為我覺得子宮收縮仲痛過個傷口, 但係啲姑娘都會定時定候俾特效止痛葯你食的. 係呀, 姑娘會按你個肚check子宮收縮, 果下係我覺得最最最痛的, 我真係忍唔住按住佢隻手話好痛呀, 痛過個傷口好多!!! 我插完尿喉感染咗大腸干菌, 因為我以前試過尿道炎, 可能係咁所以容易入菌, 但係插尿喉真係唔痛, 因為係打咗麻醉葯後插的. bb即日待你清醒後換咗床冇耐就會交番俾你, 佢會問你餵唔餵人奶的. 如果你話你想休息, 佢都可以幫你照顧. 我同sbaby一樣, 因為大孖唔夠重要訓箱, 所以只推咗細孖俾我喺床度俾佢試食人奶. 半麻個人係由頭到尾都完全清醒的, 手術大概半個鐘就完成, 其實真係好快, 只要你個人放鬆啲, 其實都唔係想像中咁可怕, 佢會俾你老公陪你的, 但一定要事先同醫生傾好先.

別墅

Sbaby 發表於 11-6-23 19:15
回覆 小耳瑪姬 的帖子

congratulations ar, 我大孖同你大孖差唔多磅數呀,不過出院後佢食奶仲好過細孖,好 ...
多謝你呀! 我都係昨日帶完佢哋去健康院睇醫生, 好在醫生都話佢哋好健康, 但係大孖就要食多啲奶, 因為仍然唔夠重. 你就好啦, 咁我都要努力啲俾大孖食多啲先得, 不過佢真係食得好慢, 要好有耐性先可以餵得晒, 但係次次都係食唔夠2oz就唔食了, 又係成日唔知喊乜...原來唔足磅真係難湊啲.

大宅

好媽媽勳章

Sbaby,

聯合是否有老公入唔到去陪我地開刀生架? 一個人係手術室, 咪好驚 law... 聯合有冇好似小耳瑪姬所講, 有吊止痛藥的針呢?!

嘩, 你好叻, 可以上午開刀, 下午可以下床... 勁呀! 我以為一定要 24 小時後先可以下床 tim..

公爵府

醒目開學勳章

首頁

尾頁

跳至