自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110605&sec_id=4104&subsec_id=11866&art_id=15314601

國民教育科學生、家長、老師一齊參與報告評核檢討及批判!

..立法會教育事務委員會副主席何秀蘭表示,課程猶如全民洗腦,令家長、學生、老師和整個社會變得虛偽,教授模式儼如文革再現。她表明,一旦政府強推洗腦國民教育,香港師生應以罷課抗議。建議獲得教育界及市民力撐。...

...立法會議員何秀蘭則分析德育及國民教育科的推行細節,發現教學手法有如文革式全民洗腦。她指出,該科目的評估牽涉到同學之間互相評估、家長報告、貼壁報公佈,學生要公開自我檢討及批判,「聽起來都令人驚心。」

何秀蘭說,國民教育科的評分標準,包括上課時老師要觀察學生有否熱情投入,夠不夠積極和熱烈。到學期末,小組的學習過程要貼在壁板給全學校看。家長要填寫評估表報告,評核學生是否有積極參與國民教育和提高等。年尾家長領取成績表時, 學生更要公開自我檢討。

她批評,課程評核手法會令同學完全無私隱和自尊可言,做法儼如文革示眾,恐怕會造成不良的道德及社會影響,「整個社會變得虛偽,互相矇騙、防範,功效猶如基本法23條所達到的目標,市民沒有言論、思想自由,鼓勵株連、互相揭發,人與人之間的互相幫助和樸素的感情將會淡漠。」

助長虛偽風氣 破壞道德

她續說:「老師為了達標和飯碗,要埋沒良心;學生為及格,要講大話;小朋友長大成人後,變得無原則和立場,成為共產黨之下完全可以逆來順受的順民,,這個才是洗腦課程裏面最令人恐懼的地方。」她反對洗腦科,建議同學可組織罷課抗議。

有從內地來港參與六四活動的市民,亦指出國民教育黨國不分的誤區。他說,在西方國家,黨國分明,國家是憲法,是國家憲章精神。而一黨專政的中共政權不是人民所選出,只是黨的產物,所以現在推行的國民教育,只會是國奴教育,「那為甚麼要愛它呢?『愛國』就等於愛共產黨!」他又說,大陸和香港的公民無權選政府,不能算國家公民,只能算是奴隸和豬狗,任中共屠宰。他質問:「這個奴役自己的『國家』為甚麼要愛?」
whole story:
http://hk.epochtimes.com/11/6/7/137869.htm

別墅

大家為孩子, 7.1 一定要上街!!!

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

呢樣野比23條更可怕

mupooh  agree  發表於 11-6-25 16:11
karkar39  同意  發表於 11-6-20 18:32
newbiee  同意!!  發表於 11-6-20 16:54
lok1503  我地係大人, 國民教育對象是青少年...  發表於 11-6-20 16:47
DoReMi媽媽  我日日都睇生果, 佢仲未洗到我腦.  發表於 11-6-20 13:08
meow~meow  唔該 copy d 其他報章, 成日毒果好悶  發表於 11-6-20 11:16

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

別墅

保護孩子呀!!!

水晶宮

畀面勳章

預咗大陸會洗腦㗎啦!! 知道你哋啲香港人有自己思想,為咗唔俾你哋作反,一於洗腦! 共產佬一貫作風.

上街都冇用!! 大陸會聽你哋講咩?

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

唔想令公子/千金日日要讀毛語錄就要表態!
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

珍珠宮

畀面勳章

共產黨...真係好可怕
又呃一個POST, "叮" 兩分入袋

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

支持檢討"國民教育科"政策及內容, 但反對以"罷課"形式作抗議, 後果會非常嚴重。

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

其實"國民教育科"政策係咪只APPLY於官校同受資助學校 ? IF YES, 睇怕新一輪搶入C校同國際學校浪潮會增大.

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實国民敎育set 左敎咩未?

王國長老

王國長老

回覆:反抗洗腦教育 7.1見

我又覺得唔係只由學校教育學生,家長都佔一半或以上,日常生活接觸到,例如大家睇新聞時可以多同子女分享,我唔太擔心自己果個會被洗腦。

ZZdaphne  yes  發表於 11-6-21 00:45
sinnacat  我都唔擔心,擔心俾生果好腦好過...  發表於 11-6-20 19:33
meow~meow  咪係....  發表於 11-6-20 11:14
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

伯爵府

2018復活節勳章 熱血金章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

咁搞落去, 駛鬼搞23條立法, 我地的下一代唔會知道文化大革命,' 鹿c' 鎮壓...的真相.

家長們, 要保護我們的孩子
「政治乃眾人之事」-- 國父孫中山先生

水晶宮

......

牛精仔  貓~ 你又出黎放蚊?  發表於 11-6-20 11:15
Bye

王國長老

王國長老

回覆:反抗洗腦教育 7.1見

何秀蘭講既野信一半都可能多左,我諗甚少家長接受洗腦式教育,有的話仲唔集體反對學校?罷課建議更加離譜,我個女係小學生,我唔會教佢罷課。

meow~meow  wow...墨餅越黎越正  發表於 11-6-20 11:19
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

水晶宮

點評牛精仔 貓~ 你又出黎放蚊? 發表於 1 分鐘前

係呀, 我最 like 同你玩辯辯, 齊吹...無火派
Bye

象牙宮

2024年龍年勳章

edea 發表於 11-6-20 11:14
何秀蘭講既野信一半都可能多左,我諗甚少家長接受洗腦式教育,有的話仲唔集體反對學校?罷課建議更加離譜, ...

咪系。 身為家長,要明辨是非,教好子女也是自己即責任。

香港有上街游行示威自由, 上唔上街,不用別人出 post。

ruby_wong  贊成...  發表於 11-6-25 11:24
sinnacat  10個鑽  發表於 11-6-20 19:34
karkar39  讚  發表於 11-6-20 18:33
DoReMi媽媽  讚  發表於 11-6-20 13:08
meow~meow  like  發表於 11-6-20 11:31

琥珀宮

meow~meow 唔該 copy d 其他報章, 成日毒果好悶 發表於 7 分鐘前

咁你NA NA LAM COPY D文X報, 大X報上黎平衝下先啦

lok1503  比牛牛 笑 C  發表於 11-6-20 16:51
lok1503  頂牛精仔唔順...  發表於 11-6-20 16:50

首頁

尾頁

跳至