在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係在職媽媽, 每朝早湊個女去阿媽屋企, 放工o係阿媽屋企食埋飯就湊個女返屋企, 星期六日自己湊返, 其實我老公都會幫手湊, 但唔知點解一到星期六日我就覺得有恐懼感, 好怕要自己湊女, 好驚搞唔掂, 我女依家6個半月, 每日食6餐奶+粥仔, 每次食奶後一兩個鐘到都會眼瞓, 但佢好心野成日都唔願瞓, 每次都要扭一大輪先瞓, 但又唔瞓得耐, 抱住瞓就好d, 如果唔係一個鐘到就醒, 我好怕要暗佢瞓覺, 而且佢好重, 我得5尺唔到咁高, 佢唔肯瞓又拗腰又扭來扭去我抱佢抱得好辛苦. 但我唔見到佢時又好掛住佢, 有時又覺得自己好衰, 有無人好似我咁?

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

其實你係咪想佢快D 瞓同埋瞓得耐D ?

俾奶咀佢 同埋開冷氣會唔會好D

瞓到 1hr都好, 我果件都係瞓得 3個字 至半個鐘咋 真係就黎俾佢玩c... (不過我好enjoy 湊仔日)

別墅

訓練佢楂毛巾瞓,同埋陪佢一齊瞓

子爵府

貓狗褓姆 畀面勳章

回覆:有湊女恐懼症, 有無人可以幫下我?

我女同你bb完全一樣
不過我仲可以接受!

大宅

樓主, 我個囡細個都好難湊架, 不過我請左工人, 有工人幫手湊, 就無咁辛苦, 我個b o個時喊足一百日呀.. 仲要係夜晚先黎喊, 我都係好似你咁架, 見到佢又係恐懼, 見唔到呢又心掛掛.. 我地要學識放鬆自己.. 如果唔係真係會有情緒病架.. 因我曾經都有過.. 你加油呀~ 或者, 你有無考慮請工人湊呢, 始終BB咁細, 日日咁樣舟車勞動, 佢辛苦時, 你仲辛苦~~
天使仔 發表於 11-6-20 14:29
我係在職媽媽, 每朝早湊個女去阿媽屋企, 放工o係阿媽屋企食埋飯就湊個女返屋企, 星期六日自己湊返, 其實我 ...

大宅

多謝你地既回覆同安慰, 我諗我比太大壓力自己啦, 又或者我媽湊得佢太好, 佢返來我度如果瞓得唔好食得唔好我就會好自責, 覺得自己唔識得做佢阿媽, 有時見佢好悶咁又會覺得自己唔識同佢玩, 我媽同老公都叫我要放鬆.
其實我係想佢瞓耐d呀, 一來可以做家務, 二來瞓耐d長肉d嘛, 陪佢瞓我試過呀, 唔得呀, 拿毛巾瞓得架? 等我試下先.
個女出世時我有工人架, 本來諗住工人湊叫我媽過來睇住, 但我根本唔放手比個工人湊, 佢本夜餵奶我坐o係佢隔離望住佢, 咁同我自己餵無分別, 所以個女滿月我就炒左個工人啦

珍珠宮

或者係你媽媽家時, 每次BB瞓覺都開音樂, 而返你度時你開番一樣既音樂, 都會幫到BB適應環境既轉變, 其實唔係BB心野, 只係佢有啲唔慣啫....

大宅

回覆:有湊女恐懼症, 有無人可以幫下我?

樓主,你既情況同我個時好似,因為始終我地係第一胎,樣樣都沒有經驗,想盡力做好,但又力不從心,因為工作已佔去好多精神。我果時成曰都覚得自己凑女不及奶奶,返到屋企成曰拿手唔成世,但又唔想比奶奶知我攪唔掂(其實就唔會搞唔,不過會感覺好大壓力),我就盡量偷奶奶師,有時都會好down,但一定做到,加油!

首頁

尾頁

跳至