跳至

首頁

尾頁

大宅

有無家長告知?

謝謝
[url=http://www.snugglepie.com][img]http://www.snugglepie.com/ezb/362025.png

男爵府

大廚勳章

回覆:jocola 的帖子

好多功課的,亞囡一年班時有8-9樣功課,做到傻...

大宅

wwc............

oh!!!!!!!!!!!!!!
i like this kind of school............
你女女開心嗎?

升中 ok 嗎?

謝謝

[url=http://www.snugglepie.com][img]http://www.snugglepie.com/ezb/362025.png

子爵府

jocola 發表於 11-6-21 00:30
wwc............

oh!!!!!!!!!!!!!!
唉,你係咪有問題架?小朋友一、二年級就咁多功課,幾時先到升中?
我見好多小朋友讀書讀到 2 、3年級就帶眼鏡,比工人拖住番學,個書包勁重,一d童真都冇,我個心即刻拿住唔舒服,心諗:點解要將個小朋友咁?

複式洋房

之前聽到有咁多功課, 準備了的portfoilo, 我都唔拎去了......

大宅

回覆 pineapple0983 的帖子

why u said i have problems?

Every parent's requirement is different as well as the need for their children.

For me, my son stiudy in KV and he enjoys doing homework and studying very much. I cannot say KV is a very good kindergarten but i do think is kind of study mode is really suitable for my son.

So what is the problem for me to choose this kind of school?
And how can u say that "見好多小朋友讀書讀到 2 、3年級就帶眼鏡,比工人拖住番學,個書包勁重,一d童真都冇" is true for ALL CHILDREN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Why u can say that someone has problem which those school is not suitable for YOUR CHILD ONLY!!!!!!

子爵府

jocola 發表於 11-6-21 13:05
回覆 pineapple0983 的帖子

why u said i have problems?

唉,是但啦。你鐘意話你嗰套先至係教小朋友既方法,我冇意見~

不過我鄧 d 小朋友慘遮。小朋友就好似張白紙,d大人話狂做功課先乖架,咁咪狂做囉。

如果個小朋友天生鐘意做功課,我又冇意見~

ps. 我冇話過"for ALL CHILDREN"。

仲有,如果係去到呈分,做多 d 功課,熟d,我 OK喎。但小一就咁操法,為咩 jet?

~end~

子爵府

其實間間學校都功課多. 有邊間小呀. ! >,<~

男爵府

大廚勳章

我就唔like佢地咁多功課,因我個囡頂唔順lu.
同老師講過,佢地話每個老師都唔知其他老師會比幾多功課,真係要到最後一堂,先會發現原來有8-9份,但佢又唔會唔比自己個份,我問過點解老師們唔大家溝通,唔好一次過咁多功課,做到傻,佢就話佢地唔會傾功課問題喎!
不過,又真係d有家長也同老師表達要做多d.所以個個都唔同期望,
至於升中我未研究到....

咁點解你想報這間??

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

pineapple0983 發表於 11-6-21 09:36
唉,你係咪有問題架?小朋友一、二年級就咁多功課,幾時先到升中?
我見好多小朋友讀書讀到 2 、3年級就帶 ...

講真呢個世界乜野人都有, 而的確有家長鐘意教得深, 勁多功課既學校.
而有d就唔鐘意, 希望小朋友有返個開心童年回憶, 人人唔同, 算啦!
只要家長同小朋友都覺得無問題就得架喇! 就係有咁既需求, 先有咁既學校

大宅

yanyvonne 發表於 11-6-21 18:15
其實間間學校都功課多. 有邊間小呀. ! >,

點為之叫多功課, 定少功課.
真係好難界定, 小一少功課唔代表小二會一樣少功課.
依我所知, 有d學校小一好輕鬆, 小二開始就勁多功課.
而我小朋友依家間學校, 初初我以為好多功課, 點知讀落一d都唔多,
每日3-4樣, 有時5樣 (唔計改正), 一般1-1.5hrs 可以做晒, 咁叫唔叫多呢?
做功課都要睇小朋友做得快定慢, 多唔多改正, 佢用咩態度.
唔可以一概而論既.

子爵府

AndyMah 發表於 11-6-22 13:18
講真呢個世界乜野人都有, 而的確有家長鐘意教得深, 勁多功課既學校.
而有d就唔鐘意, 希望小朋友有返個開心 ...
所以我咪話冇意見囉~

咁辛苦將個小朋友帶來 e 個世界,香港已經夠慘,做家長仲要加多兩腳;小朋友自己點識分對錯喎?大人要狂做功課先叫聽話,相反就係曳。小朋友的童年得十年八年架咋;將來到個小朋友大個左,懂事,留係佢個腦度既童年係一個乜野童年?會唔會好感激個家長?

呢個世界乜野人都有<-----同意。可能我真係多事啦。

我見 d 家長根本安排到個小朋友放學之後補習、練琴、唱歌、游水;每日冇5分鐘得閑,晚晚成夜晚 12 點先做完功課有得瞓,個小朋友係咪好幸福?我真係唔知...........

大宅

pineapple0983 發表於 11-6-22 13:38
所以我咪話冇意見囉~

咁辛苦將個小朋友帶來 e 個世界,香港已經夠慘,做家長仲要加多兩腳;小朋友自己點識 ...

家長真係要衡量囉, 又唔可以話小朋友唔學就由得佢, 又或者太過迫佢地去學東學西.
事實我有聽過有同事同佢個女(佢個女讀高中)討論, 依家d小朋友點解要學咁多野.
對話 :
女 : 點解我細個時你唔迫我學野, 如果迫下我, 依家可能我會再叻d.
如果第日我有小朋友, 我都會要佢地出去學多d野.
媽 : 我有比你學架,只係你三分鐘熱度, 你唔鐘意既我都唔想迫你, 比你自己選擇, 亦唔想你太辛苦.

就以上對話, 我發覺太細既小朋友未識分析, 亦唔識揀. 家長要適當引導.
而我同事(即係個媽媽) 依家回想, 都有諗係唔係自己錯呢, 當年係唔係應該緊張番, 比個女學多d野, 打好d個底咁佢依家唔使讀得咁辛苦.

所以我採取中庸, 某d科目成績唔好, 就一定要補, 其他興趣由自己小朋友揀.
我唔希望我小朋友大個咗, 佢既童年回憶只係學習, 做功課, 補習, 學自己唔鐘意既野, 咁好痛苦.
細味兒時回憶應該係要開心既先得.

我自問我個人無乜大志, 只希望個仔健康, 唔好學壞, 懂得分析是非對錯, 長大後能夠有安穩生活已經足夠, 再多既已經係 bonus.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 AndyMah 的帖子

"我自問我個人無乜大志, 只希望個仔健康, 唔好學壞, 懂得分析是非對錯, 長大後能夠有安穩生活已經足夠, 再多既已經係 bonus."

呢個同我一樣想法.
所以幫呀揀學校第一樣係睇下佢地既校風同d老師/校長態度. 成績都係第3.

別墅

回覆 jocola 的帖子

吾係好多功課, 我大仔讀小三, 升小四啦, so far ok, 老師有愛心, 學校環境好.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

wong0211 發表於 11-6-24 11:51

吾係好多功課, 我大仔讀小三, 升小四啦, so far ok, 老師有愛心, 學校環境好. ...
如果咁就唔岩樓主要求播..

子爵府

wong0211 發表於 11-6-24 11:51

吾係好多功課, 我大仔讀小三, 升小四啦, so far ok, 老師有愛心, 學校環境好. ...
成日見人話間學校 d 老師有愛心,其實有冇 d 係冇既呢?

如果冇,我估實比人投訴到暈。

大宅

我遇過他區某教會幼稚園, 網上盛傳老師有愛心, 我眼見都係好有愛心,
但......現實係相反囉, 咁不如唔好扮野, 做好佢既職責已經足夠!!!

男爵府

大廚勳章

回覆 wong0211 的帖子

我個囡都是今年小三,升小四,你是讀那一班呀?點解唔同的...
最經典是復活節假期,
她共有廿幾份功課,
3篇周記、3篇英文作文、兩份英文兩份中文讀書赧告、3份英文T
SA、3份數學TSA、.....仲有數學同常識專題研究(中西
文交流),及常識剪報(大陸孕婦來港產子)......

首頁

尾頁

跳至