跳至

首頁
12345...21

尾頁

大宅

好媽媽勳章

唉~對我黎講一定要塭人/自己送先係最大問題>.<

大宅

好媽媽勳章

回覆 heiBBB 的帖子

有冇人知田千今年升中派位情況??

別墅

回覆 ikongma 的帖子

超級好, 有成50幾個band 1 位~~ 我地果班校車車長姐姐(小6生) 都入到第一志願 <迦密栢宇>, 聽到佢媽媽講都登佢地開心~~

男爵府

引用:回覆+ikongma+的帖子 超級好,+有成50幾個b

原帖由 conniesonia 於 11-07-06 發表

超級好, 有成50幾個band 1 位~~ 我地果班校車車長姐姐(小6生) 都入到第一志願 , 聽到 ...
咁好呀!我個仔今年升六年級啦!見到各位新生媽咪討論小一分享,就回想返五年前既我係BK 問相似既問題,時間過得真係快!我個仔話返學好開心,老師又俾機會佢由四年級起做風紀,做埋下年就做咗3年啦!我覺得佢做咗風紀後成個人成熟咗,又有責任心咗,所以我都好滿意。(雖然讀書成績一般,因為佢好懶)以後希望可以多d同大家分享

子爵府

今年真係派得好好. 阿女個班都有10幾個入BAND ONE. MST都有5個. 阿女是其中一個.

conniesonia  恭喜哂呀~~  發表於 11-7-7 11:35
http://www.baby-kingdom.com/?uid-11205

男爵府

引用:今年真係派得好好.++阿女個班都有10幾個入B

原帖由 文文媽媽 於 11-07-07 發表
今年真係派得好好. 阿女個班都有10幾個入BAND ONE. MST都有5個. 阿女是其中一個. ...
文文媽媽: 恭喜嗮!你個女好叻啊!今年輪到我煩啦!不過我個仔成績係中下游,我會就住黎揀學校

大宅

好媽媽勳章

回覆 conniesonia 的帖子

Sounds very good. Thanks.

別墅

回覆 bonnie991 的帖子

我聽番以前幼稚園d老師話, 只要小朋友喺呈分試度考到高分幫學校攞到高d分嘅話, 教統局就會比多d band 1 位比學校架啦~~ 不過你仔仔升上六年級, 只要考試考得唔差都會有機會入到band 1 嘅~~ 努力呀~~

複式洋房

2024勳章

conniesonia 發表於 11-7-6 18:41

超級好, 有成50幾個band 1 位~~ 我地果班校車車長姐姐(小6生) 都入到第一志願 , 聽到 ...
真係好消息,希望同學繼續努力,令田千成為一間既能愉快學習,成績又能保持一定水平的學校。
我女6年前畢業,佢到而家都經常懷念小學時的生活,我覺得我當年無選錯學校。

而季節週而復始,尤如旋轉木馬不停的轉,我們迷失在時間的巨輪中,我們祇能回望,卻不能返回往昔的歲月,惟有在這旋轉遊戲裏不停的轉。
Circle Game - Joni Mitchell

別墅

cutie_mum 發表於 11-7-7 12:39
真係好消息,希望同學繼續努力,令田千成為一間既能愉快學習,成績又能保持一定水平的學校。
我女6年前畢業 ...

係呀~~ D 小朋友返學真係好開心~~
早兩日有個小朋友返學遲到咗, 校車又走埋, 一來到校車站即刻喊, 我班媽媽就話: 唔駛喊啦~~ 今日返半日又係玩嘅~~ CALL 爸爸送你返學啦~~
(我心諗難道佢真係好想返學, 返唔到學就喊)

別墅

我仔仔今年9月入讀田千,多多指教

conniesonia  你仔仔係咩班呀?? 我細女係 1B呀~~  發表於 11-7-9 11:02

別墅

回覆 heiBBB 的帖子

小朋友拎飯壺返學, 好多時都會去到午飯時只會微温(夏天時間), 冬天更加係凍冰冰, 但係訂飯雖然冇咁多選擇, 但總好過食凍冰冰嘅飯 (P.S. 學校沒有微波爐幫學生叮飯架!!)

男爵府

回覆:conniesonia 的帖子

我仔仔話呢間「活力午餐」既menu幾啱食,之前果間餐餐都話難食,要送飯。

conniesonia  我個女都有d難食, 而有次我都食過下, 真係好難食=p=&quot;  發表於 11-7-12 11:56

別墅

>conniesonia
好似1A

大宅

好媽媽勳章

回覆 conniesonia 的帖子

我個飯壺可以KEEP好耐嫁~~
我讀書個陣到LUNCH打開都仲有少少煙出~
不過而家唔知仲用唔用得嚕~

別墅

heiBBB 發表於 11-6-21 11:30
HELLO~我見今年都有幾人小朋友派到田千~
不如就開個POST等大家方便交流下~
「學校電子學習試驗計劃」家長講座 有冇人去咗聽呀?
我要湊女又去唔到~~

大宅

我仔係1c班, 請問有冇其他小朋友佢一班??
Hello! 我叫 Vinci, 係囝囝, 我係05年10月2號出世!你地快d去睇下我個blog!

大宅

cutie_mum,
你囡囡畢左業咁耐, 依家都經常懷念小學時生活, 佢返學一係好開心!!!
我都希望我小朋友可以enjoy小學生活.
cutie_mum 發表於 11-7-7 12:39
我女6年前畢業 ...

Hello! 我叫 Vinci, 係囝囝, 我係05年10月2號出世!你地快d去睇下我個blog!

別墅

>conniesonia
>學校電子學習試驗計劃

小1至小3,英文科用ipad上堂,ipad由學校提供。

學校bid到2.10M budget,去推電子學習。 學校將書本轉成互動Apps俾小朋友用。 點解叫『試驗計劃』,因為期間要提交佈報比政府,又有甚麼香港大學甚麼本部觀察等等等。 結論係睇睇這項目的可延續性有幾高。

另外,Apps可以有Apple Shop download, 學校建意大家買自費買部ipad在家裡用。如果唔買,學校仍會派傳統圖書回家銳讀。

複式洋房

我個仔2011年9月入讀田千小一!

首頁
12345...21

尾頁

跳至