跳至

首頁
45678...21

尾頁

大宅

1A班 !!! .... 太好la, 有朋友la , 我仔仔都係1A

heiBBB 發表於 11-10-17 16:57
係呀~1A班

大宅

好媽媽勳章

咩叫 Dict My Words 1-.-?即係默咩?

conniesonia  即係有張英文工作紙(生字)要點的~~ 果張紙名叫<MY WORDS>  發表於 11-10-21 11:52

複式洋房

回覆:heiBBB 的帖子

如果係就c啦,每個phonics都咁多個字

複式洋房

回覆 heiBBB 的帖子

我個仔有呢張紙My words 1上面係寫住
my is
I am
this a
it in
on she
the no
like six
old red
five blue

大宅

好媽媽勳章

Kongpuilam 發表於 11-10-19 21:00

有張咁既紙?!等我塭塭先~~~唔該晒

大宅

好媽媽勳章

紙就無~
不過同my first dictionary入面既字差唔多~

大宅

我剛想發問就見到 答案la
Thank You KongPui

Kongpuilam 發表於 11-10-19 21:00

別墅

puiyi 發表於 11-10-4 17:12
我女今年讀二年級,我覺得今年的功課多了很多。
星期五,例必多過10樣。
昨天,星期一,都有10 樣。做到眼 ...

<又話田千少功課?> 呢句你喺邊度聽返來?
如果係真, 你只可認為對比番出面D谷校少D, 我地住北區GE, 北區D學校閒閒地平日(MON-THUR)都10+ 樣咁, 星期5例牌多過0+樣
呢間田千主要係話輕鬆愉快咁學習, 但係冇話過冇/少功課喎~~ 而且個個老師唔同, 佢地比功課比小朋友多與少都唔同~~ 1 年級都唔係班班咁多功課啦~~ 而且臨近測驗, 係會多少少架啦~~ 過咗測驗咪又係玩一排(冇功課)至開始有功課~~

別墅

回覆 xox 的帖子

你的小朋友是P.1 嗎?
我大女P.1時我都好擔心自己教佢唔到(普通話), 亦都問過好多補習班都冇乜人識教普通話, 因為佢地遲D要學埋拼音同4聲, 所以當初有D擔心, 但係而家P.3啦, 我擔心番我自己, 因為佢D普通話好 LUCK 得吓, 相比自己係半桶水, 真係丟臉~~
在座每位P.1 媽媽唔駛過份擔心, 你們的子女到下學期時會慢慢學會拼音同4聲, 領會到時佢地就會好似我大女咁一睇到個拼音同X聲就會識讀架啦~~
有一晚, 大女同我講話第二日要中文背默同埋默詞, 我話咁你自己默啦, 我要幫妹妹揾書, 但佢話背默果PART佢自己嚟, 詞就揾我幫手, 咁我OK 啦幫佢默詞, 當我讀到第二個詞時, 我先醒起老師係會用普通話讀而唔係廣東話讀,
我就問大女: 你老師好似用普通話讀果喎, 咁我用普通話讀啦~~
但係我大女知我普通話屎波, 就話: 唔駛啦~~ 我自己會轉到音架啦~~ 你讀番中文啦~~
但我堅持用普通話讀默, 讀到<聚集>呢個詞時, 好明顯我讀錯咗, 大女問我咩嚟架, 我講番廣東話時, 佢就話: 啊~~得啦~~
咁我問番佢, 呢個詞普通話點讀呀, 佢就話: XX
我呆咗一呆: 吓?? 原來係<豬屎> ~~
(大家唔好以為我講笑, <聚集>呢個普通話發音真係叫<豬屎>)

別墅

回覆 Kongpuilam 的帖子

我記得英文唔會默PHONICS 喎~~ 老師通常會比默書範圍, 例如: 課文裡的生字或老一張工作紙的生字咁...

別墅

Hihi.... 我阿仔都係1A呀。

大宅

好媽媽勳章

Terence.C 發表於 11-10-21 14:51
Hihi.... 我阿仔都係1A呀。

hello^^

大宅

Terence.C & heiBBB

你地好, 大家小朋友都係同班同
鼣好開心, 識到你地ah

大宅

conniesonia 發表於 11-10-21 12:16
回覆 xox 的帖子

大宅

HI Conniesonia,

你多謝你,過來人既意見ah . yes , 我的小朋友是P.1, 所似好多問題.

但<豬屎>真係好攪笑law . 遲D我就好似你咁攪笑啦.多多指教, thanks !

conniesonia 發表於 11-10-21 12:16
回覆 xox 的帖子

複式洋房

回覆:conniesonia 的帖子

Conniesonia
謝謝你的分享,我忍不住已打電話問老師,老師話默phonics係佢會讀有些字,小朋友要自己分係邊個音寫下第一個字母,如老師讀hat,小朋友便要寫h

別墅

回覆 Kongpuilam 的帖子

HAHA~~ Sorry ah~~ 可能我會錯意以為係讀默整個生字, 所以先咁講, 因為個細女返學蒙查查咁, 佢又冇講手冊又冇寫, 所以我都唔知有咁嘅事~~
以前記得大女果陣時會寫清楚默書範圍(中&英都係), 而家老師(上網睇番)寫到寫d唔寫d咁, 吓吓都要靠估, 都幾無奈~~

別墅

Hi All,

Did anyone has p.3 exam papers (all subjects) of last year ??
My email: [email protected]

Many thanks.

大宅

好媽媽勳章

哩幾日考試~返左工返屋企唔係做功課~~好free呀)

大宅

好媽媽勳章

Yeah

首頁
45678...21

尾頁

跳至