論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

牛年勳章 開心吸收勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

昨晚仲衰........
我個2囡坐廁所大大完我囡叫佢,佢唔理,淨係餵細bb吃粥,我囡得3歲唔識處理,就淨係著返條褲出來,我煮緊餸聽到個囡走左出廳,咪問佢點解唔幫個囡,佢話餵細bb吃粥,一陣先,我丙佢上天花板叫佢立即幫手同個囡洗patpat,佢竟然淨用凍水,已經教左好多次又示範好多次要用暖水和用bb清潔劑來洗.......問佢做咩唔用暖水和用bb清潔劑,佢話唔知點解wor......................待續......

洋房

回覆:mmami 的帖子

我估樓主嘅意思係,工人用佢嘅說話技巧令佢爸爸買錶俾佢,所以咁火!我建議你先同爸爸傾咗先,講解下個情況,原由先,方便你教姐姐,會容易過你要工人改!工人的文化,係同我地唔同,有啲更甚,會激死自己,如果你怕佢失禮,咪同鐘點講,你有提供足夠食物俾佢,請佢幫忙唔好俾工人,唔想佢有壞習慣,成日問人攞嘢食,我估個鐘點會明嘅!

大宅

呢一刻要清楚俾佢知道邊個先係老闆,日後避免佢用你爸爸做擋箭牌。

男人永遠都唔會諗太多野,但女人會以為男人會保護佢... (衰左少少)

別墅

我家姐姐成日都叫我媽媽幫佢買野/問下香港有無某樣野等,我都有d唔鐘意,所以叫媽媽以後都唔好幫佢買,仲有提佢有咩可以自己放假買或者同我講....好怕佢地從老人家入手!

男爵府

畀面勳章

大家又唔好甘話樓主, 我都好明白樓主點解會嬲 ge!

D 工人係好識用d 小動作/說話去討老人家便宜(特別是男性)

我工人之前都老點過我爸買instant coffee 同面包俾佢做下午茶
我工人都無直接講要,只係不斷提好眼訓,湊b 好晒力...etc

我知道左都同工人講:
公公係無收入ga, 有什麼需要同我講la~~~~, 工人米話係公公要買俾佢ja. 唔關佢事點點點點......., 不過第二日,佢拎番d coffee出黎大家飲law

我爸都係自願買ga! 但我都好討厭d 貪心的工人利用我家人的好心拎著數law!

wcpcelia  好方法呀  發表於 11-6-22 17:02
mmami  The same!total agree!My maid had ask my dad to buy her coffee since day 3!!!!!!!!!!  發表於 11-6-22 14:22

複式洋房

我都好明白樓主點解咁興, 因我家工人都係, 我媽來探孫已經時不時買麵包,餅之類比佢,點知有日lunch工人無曬印尼麵,咁佢本身有麵包+餅,點都可以當一餐lunch 呀,佢竟然夠瞻同我媽講:太太無買麵比我lunch, 無野食,我媽唔知佢有乾糧,就帶左佢出去大家樂食lunch, lee d 工人咪貪心law, 最激死我係我媽,仲要打tel 話我唔比野個工人食, 你地話咩世界

mmami  等我放工返來比我爸丙!  發表於 11-6-22 14:27
mmami  Exactly! 雪櫃有成籠山竹牛肉,2個面包,仲話比我爸知太太冇比早餐佢食!!!!!!!  發表於 11-6-22 14:25

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

lee D工人要快炒為妙,如果唔係第日做埋妳阿媽添
話妳知,男人根本就唔會主動買嘢比工人(怕煩),買得嘢比工人既男人,
1.個老婆唔得閒,order老公幫手
2.個工人突然之間講話無咩,男人怕煩就比$佢買
3.個工人發姣,係d男人面前扮可憐,當然個男人心中對佢有憐憫之心,先會主動買比佢
妳工人好明顯係第3種,想扮可憐攞jetso,一個唔該博到d男人由憐生愛,就可以做太太唔駛做工人添
其實妳工人唔太聽妳話加埋妳爸爸可以為咗幫工人而唔聽妳支笛,已經係一個警號,
反正爸爸不能換,又勸告不遂,換咗個工人一了百了

珍珠宮

牛年勳章 開心吸收勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

mmami 發表於 11-6-22 09:14
昨晚仲衰........
我個2囡坐廁所大大完我囡叫佢,佢唔理,淨係餵細bb吃粥,我囡得3歲唔識處理,就淨係著返條褲 ...
我幫完個囡便叫佢餵返bb,佢一手將bb嘴角的粥仔"liu"走,我即刻問佢有冇洗手,佢話有,我再問佢有冇用洗手液,佢就話冇wor....
我火都嚟埋,問佢,"mug"你會用手摸完屎然後淨用水洗,再放食物入口?佢仲話緊係唔會....我話'咁你又放只手入我bb個口到????
正衰印

珍珠宮

回覆 CD_BB 的帖子

好鍾意你嗰句:

仔都生得出, 有什麼不可以.... ...

我仲有3個添.......

別墅

比我都嬲
二十大圓一隻可用半年嘅表都無
做嘢一定唔知時唔知候
重要做乞兒問人攞餅食
又唔係無飯食
人又蠢
教極都唔識講又唔明
如果要帶出街
重好似有個乞兒跟住
我一定好嚴厲話比佢聽
千其唔好比人知佢係幫我打工

男爵府

畀面勳章

回覆 mmami 的帖子

3個-->

D 工人係好識得邊d 人可以拎倒著數, 所以佢唔會同我ah 媽甘講野, 話時話, 你工人令到連個鐘點姐姐都會出錢買幾包餅佢食, 你工人懂得點樣去拎著數的功力都好勁下wor!

我爸都係買instant coffee 同小食姐, 但你爸爸對工人太好了,太為佢著想la, 小心你工人遲d 唔只想拎依d 著數呀!

別墅

回覆:mmami 的帖子

既然佢覺得你囡囡可以用凍水洗pat pat,咁即係佢可以用凍水沖涼!我會還以顏色,熄咗個熱水爐,反正宜家天氣唔係咁凍,佢問到咪話我以為佢都係咁,所以咁對囡囡。我最睇唔過眼工人咁對小朋友。

mmami  Good idea!  發表於 11-6-23 09:04

男爵府

回覆:我工人問我爸幾點,我爸就

照你咁講,工人好無姑比你丙,佢無嘜做錯,又唔係問你爸拿錢,佢都唔知你爸會送比佢

別墅

畀面勳章

樓主, 你工人好識扮可憐博同情, 你就心直口快唔得人支持 <-- 你工人比你醒

我好明白你感受, 我只可以勸你小心處理工人問題, 因以你咁心急容易火嘅僱主, 有乜爭議你會較為容易處下風, ... 你既然請得呢個工人, 你就要摸清佢性格, 搵佢強弱項, 要智取不能只用硬力...保重

mmami  Thanks a lot!  發表於 11-6-23 09:05

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

9w1d  2.41cm / 10w2d  3.46cm (吳弓彈) / 13w 6.69cm (揮手2次) / 16w1d BPD 3.09cm(4oz) / 18w4d BPD 4.21cm 9oz

子爵府

有時做老闆ga~大方小小啦,唔係咩都要計較咁多ga'
你對佢好,佢幫你做野都心服口服d啦’

大宅

蜜豆Mama 發表於 11-6-22 18:52
樓主, 你工人好識扮可憐博同情, 你就心直口快唔得人支持

agree蜜豆媽媽既講法!!
樓主, 個工人甘多惡行, 根本留不得!! 加上佢講野做戲甘叻, 小心佢會告你及屈你!!

水晶宮

無用洗手液洗手呢下就一要唔得,要改.
但用凍水洗pat pat,我又覺得問題唔大.

其實,每家有每家既規矩同習慣,
同工人要溝通,比佢知你既要求.
仲要雙方都覺得合理.
如果佢點都唔同意你既講法,唔跟你既指令,
你可以做既,係炒左佢.
因為你發火鬧佢,
佢只會覺得你無理取鬧,
下次繼續鬥法.
佢在暗你在明,即使你鬧到佢無聲出,佢要玩你,加下料落你既食物度,你都唔會知.好唔抵.

我唔係幫工人講話,而係為你一家人既健康著想乍.

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我諗樓主不只為送錶這單一事件而咁嬲。平時應該積埋積埋唔少,所以先觸發樓主發火鬧佢。
不過,睇樓主形容佢工人姐姐的行為反應,她們的關係應該都係麻麻地。樓主要小心為上。

大宅

啲老人家好鍾意買嘢比工人, 成日覺得佢地好慘咁, 所以要"及實"啲老人家.
我媽媽又好似樓主Daddy 咁, 買手錶比工人, 但隻嘢竟然放咗入洗衣機洗, 2-3次後我媽媽終於醒覺, 唔再買貴嘢比佢地, 因為佢地冇心肝!

mmami  係極度異常特級低能........  發表於 11-6-24 01:16
方方媽媽  唔係無心肝,係低能!  發表於 11-6-23 14:33

首頁

尾頁

跳至