論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Junomama 發表於 11-6-23 13:53
啲老人家好鍾意買嘢比工人, 成日覺得佢地好慘咁, 所以要"及實"啲老人家.
我媽媽又好似樓主Daddy 咁, 買手錶 ...

一向我都唔認同買貴野比工人.
一來,佢地未必識珍惜,
二來,我唔想縱慣佢,或引起佢地既貪念.

大宅

我都生左3個,我老爺自己打份工,都搵到7千架,再加生果金,冇額外支出,有時仲問我老公拎,我大仔出世10月,冇俾過利是,滿月都冇,我奶奶問佢,佢話過年先一次過WOR,因為99睇唔過眼個個月D錢都拎返大6派,到過年以為好大封啦,咪又係100,到2仔1月出世,又係話到新年先,咪又係100,到今年過年有兩個工人,一個放假,佢竟然都係俾100,仲要搭埋放假果個都有100,興興地真係想自己收起....之前呀,試過3,4次冇啦啦又俾1,200俾工人買野食WOR,我呀,生3件條草都冇,D仔女仲CHEAP過D工人,過時過節返去食飯,兩個仔就梗係我餵大仔,又食得慢,工人睇住細既,我老爺叫工人坐低食,仲叩我老公食快D睇住個細俾工人食,仲俾花膠湯夾鮑魚,我都未食呀,冇野呀...老公食完係都幫我接手大仔啦,我奶奶成日都拎野過唻架,但係係俾工人咯,話怕佢地冇野食WOR,冇野呀,我都冇餐好,佢地有....我陀住妹妹麻,拎親咩都話冇我份,咩世界.....好彩唔係成日見到姐,講真,又唔係做得好,仲要成日有BONUS,搞到我好似好刻薄咁

mmami  d老人家有時真係唔知佢地做咩................  發表於 11-6-24 01:13

珍珠宮

牛年勳章 開心吸收勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

我仔感冒,叫我爸不要比雪糕,佢就連小朋友唔食都'畢'出黎比佢食.點之只印一同我爸講,佢就唔比小朋友食啦.........真係想死.............

珍珠宮

牛年勳章 開心吸收勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

點解d老人家淨係彩d工人嘅呢?

別墅

回覆 ellawyc 的帖子

agree, my 99 also do similar things. she just think we are bad-treat the maid, but she doesn't know there should be boundary for maid too. e.g. whatever i eat, like cake, go yum cha, 99 thinks the maid should get a share/ go with us. However, she's here to be a maid, not the GUEST of me, i give her what she needs to fill her stomach, but not to an extent that she feels enjoyed or go or entertainment with me.

The relatives especially grandparents, are the one who 'spoil' the 'rules' at home..

magchui  做咩對佢地咁好  發表於 11-6-25 14:55
mmami  你講得好啱呀!  發表於 11-6-24 14:15

水晶宮

回覆 ellawyc 的帖子

yes, agree with u

首頁

尾頁

跳至