母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我每次響屋企埋身後都會泵泵清兩邊, 依家想試下帶BB出街但唔带,
所以我想問下D去到邊餵到邊媽咪……例如BB 3-4個鐘頭食一次奶, BB食完一邊後食唔清點算? 另外一邊重谷又點算? 等多3-4個鐘頭先比BB?
咁咪會變石頭? 會帶埋個出街嗎?

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 ganbatei 的帖子

食完一邊再食第2邊
仲谷就芝小小出嚟
下次餵就餵第2邊先
我3-4個鐘餵1次唔會好谷架喎
我唔帶泵出街架

大宅

最好每次餵一邊。點解埋完身都要泵清?夠食就唔使泵,埋身餵奶係會達到供求平衡。

別墅

回覆:cathygum 的帖子

係呀,除非因為要儲奶作後備,其實係唔需要次次泵凊架!因為如cathygum講,身體會按孩子需要奶量來調節。

有興趣看更多正向親子管教自家實習經驗? 一起為和諧親子關係而努力!
http://hk.myblog.yahoo.com/[email protected]/

子爵府

大廚勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

同意以上媽咪講法,餵奶講供求,夠食就得,我都係兩邊輪流食,有時如果阿囡唔肯食 (八掛)而又谷就會去廁所唧走D,我都唔會帶泵

大宅

回覆 cathygum 的帖子

我要返工, 所以日頭工人bottle feedD雪奶, 我就響公司泵奶, 我用電雙泵所以每次都一齊泵清, 夜晚我個女埋身食, 但每次食10-15 min 就訓著, 點搞都唔醒,我怕唔泵清奶量會少,所以一直以來都餵再泵咯...

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

其實睇你個女有幾大啦,10-15分鐘飽架啦,我個仔都係食得好快架

大宅

回覆 kata_hihi 的帖子

佢得2.5月人仔咋, 平常工人餵樽都搞起碼半個鐘啦,所以肯定食得好小,我見半夜先無補奶(用奶樽)咋..

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

咁半夜幾耐飲1次奶?

大宅

回覆 kata_hihi 的帖子

佢夜晚11點飲完就大概4-5點醒要奶, 再之後就8點工人

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

幾好啊

首頁

尾頁