自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

阿B六個半月,前幾日發現佢個頭側側地,輕微側,到尋曰發現好側,吾知點解,今朝打去健康院講左尼個情況,佢地吾受理,我依家可以點做呀

tyc128  我2個小朋友一出世都有斜頸 , 大仔做物理治療做左半年 , 細仔做左超過一年  發表於 11-6-22 16:20

別墅

會唔會係瞓覺時, 瞓死一邊 ?
如果係就唔使擔心, 只要迫佢瞓死另一邊就好快變回原形 !

子爵府

環保接龍勳章

搵個兒科醫生檢查吓

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我朋友個仔又係咁, 有輕微側頸, 佢哋有睇物理治療, 醫生話BB側邊度, 你抱佢時按相反方向打斜咁抱, 盡量令到BB用頸力側返另一邊方向就ok啦, 你可以試下呢個方法

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

男爵府

你的BB出世時, 個頭比例是否比正常大呢?
我個囝出世時也有這情況, 後來去健康院打針時, 給姑娘發現, 再去見醫生

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆:babykiss 的帖子

佢兩邊都訓,無側定一邊的

babykiss  如果唔係同瞓覺有關就要睇醫生穩陣 d... 希望都只係小問題. 願主祝福你 !  發表於 11-6-22 09:55

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆:AgnesMok 的帖子

一陣出去睇,好擔心

mimichong  <不如妳過2日...天氣好d先出去睇啦....今日落雨濕濕  發表於 11-6-22 16:30
mimichong  如妳已經發現咗一排....只係妳今日覺得佢特別側....如bb無咩特別唔c服/痛 >  發表於 11-6-22 16:29

大宅

妳摸吓佢條脛有無一舊硬嘅嘢? 可能係斜脛. 唔放心可以帶佢睇兒科, 如有需要, 醫生會比封轉介信你去睇政府物理治療.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

最好帶阿 B 返健康院比姑娘 TEST 吓, 我個細 B 兩個幾月時又係咁,
4 個月返健康院時話比始娘知, 之後當值醫生 CHECK 到係斜頸症,
要轉去專科做物理治療, 去到 1 歲前已康復.
需然你阿 B 未必係, 但最好睇睇好 D, 當時我都唔知咩叫斜頸症,
之後都好在當時有問姑娘, 醫生話 1 歲前發現好易醫好番, 以前 D 人無咁細心,
所以無理到, 大個個頭就成世側去一面.
希望你帶 BB睇睇.

伯爵府

之前同我侄仔去瑪嘉烈物理治療科, 見到好多 bb 因為頸側上去做物理治療, 我覺得打電話去健康院問冇用, 如果阿 b 差唔多要返健康院, 可以到時先同姑娘講, 姑娘通常都會俾你見醫生, 咁見到醫生你要表現得好擔心, 可能佢會轉介你去醫院跟進...
如果唔係睇私家寫紙去醫院排期, 不過唔知等幾耐...
如要快梗係睇 c+, 不過就貴好多 lor...
希望幫到你

複式洋房

會唔會佢個頭太大?我阿仔細個時就係咁,大少少就正常番。不過你都係俾醫生睇睇好
快快樂樂每一天

子爵府

醒目開學勳章

我個朋友的bb也是.
後來政府健康院寫紙給他去做物理治療

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔出世後第7天返健康院 CHECK 黃, 就有條頸側側地, 被健康院醫生寫紙返東區醫院兒科部做轉介, 之後兒科部再轉介去物理治療部, 証實有肌肉型斜頭症

由滿月至半歲要去做物理治療部 (扭頸), 之後就無問題

我唔知你 BB 而家情況係點, 建議去搵兒科醫生再 CHECK 下

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我囝都試過只望固定一面,同健康院講後,轉介左去大口環,E生話係頸筋緊,第2次覆診已無事,自己好返.

珍珠宮

好媽媽勳章

多謝各位既解答同祝福
我依家係公司唔方便逐一解答
我尋日已經同我個女去左睇私家醫生,轉介左去瑪加烈醫院
要排期排到8月中先有得睇
我驚兩個月後,阿女嚴重左唔知點算!
尋日個醫生都有幫佢按過條頸,阿女又無反應喔,問過醫生有無野,佢又唔答我
請問做過物理治療既媽咪,係點做物理治療架??
駛唔駛食藥打針之類呢??

tyc128  唔駛食藥打針 , 唔洗驚  發表於 11-6-23 11:43

首頁

尾頁

跳至