論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

昨晚發現姐姐在房用notebook上網。Notebook是她剛買回來的,她用自己的WI-FI上網。她說平日晚上休息時間想用一個鐘上網。她通常會10:30完成工作後入房休息。 今早她跟我說如果太太不喜歡她上網,她會將notebook出讓給朋友。想問你們會容許姐姐完成工作後上網嗎?

大宅

回覆:你們會容許姐姐完成工作後上網嗎?

既然係佢自己提出,咪叫佢出嚷比朋友囉!而家有得揀,咁梗係唔上網好d啦!

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我有。因為internet吾再系咩新科技。我覺得佢有權同自己朋友,家人保持聯絡。as long as佢吾會影響工作就得。我工人常同佢女女video call。

公爵府

同屋企人聯絡就得, 不過要問過我先. 上網消閒就免了, 好易上癮的.

子爵府

如果佢一個人喺屋企ge時間多, 即屋企的成年人去晒返工, 冇人睇住佢, 小心佢會慢慢上隱。 我地自己都會啦! 所以, 樓主要自己諗清楚。

如果屋企有裝 i-cam, 有一個方法: 僱主不在家時, 佢要擺佢部 notebook 喺 i-cam 見到的範圍; 僱主回家後, 先容許放返入佢自己的地方, 晚上工作完可以用一陣。
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

子爵府

我以前有個工人, 炒咗佢之後, 有人話我知, 原來佢日日去網吧! 怪不得去買餸/接送小朋友, 一去就幾粒鐘, 好似失咗蹤噤~
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

大宅

多數吾會,佢用下用下,可能日間都機不離手

別墅

你都算係一個好好僱主, 我平時見佢講電話已經唔係太鐘意了, 你還可以比佢上網。

如果係我就一定唔得啦 ! 講電話已係極限。

別墅

回覆 jk67jk 的帖子

我家姐姐湊一個16個月大BB,平日我同先生要上班,婆婆會中午到我家幫手睇下BB同BB玩,等BB沖完涼大約3、4點婆婆便離開,家中沒有裝CAM。真係怕一開始俾佢上INTERNET後..佢會上癮...易放難收...我會先睇下佢係咪真係賣左部notebook,如果唔係會要求平日鎖住佢部notebook,等佢放假先俾番部機佢。

男爵府

若果佢晚黑做哂野, 休息時間上網, 而又唔會搞好夜, 第二日成日冇精神做野....

我諗唔到有乜權利唔俾佢咁做, 除非你認為佢非休息日應該24小時都係應該做野, 冇休息時間啦 (休息, 唔一定只可以合埋眼訓覺吧?)

若佢晚晚玩到好夜, 第二日完全做唔到野, 就要訓示佢,

呢度bk 晚晚都好精彩, 好多post , 當中咁多係working mum, 唔同佢地老細日日返到公司出warning 警告員工返屋企唔可以上網?

別墅

回覆 湯濛hamster 的帖子

其實係last night先發現佢用notebook上internet,notebook應該係佢星期六帶回家的。今早我同佢講左平日唔可以用..休息都唔好喇...叫佢放假先好用。會再問下佢係咪真係賣左部機,如果唔係,平日會鎖住佢部機,放假先俾返佢。

大宅

如果唔識自律的話, 可免則免

眼見好多工人玩電話都 hea 晒 d 時間 (不論係工作定係休息時間), 何況係上網? 網上世界更加多姿多采, 好容易沈迷落去無心機做野

男爵府

玩具勳章

好一招以退為進, 佢覺得你唔會叫佢出讓電腦, 又代表已知會你
anyway, 我認為你可以試吓

方法一:贊成佢出讓, 向她表明你真係唔鍾意佢用電腦 (不過佢有無賣, 後來又有無再買, 好難知)
用電腦真係會上癮嫁!

方法二:同佢限時間, 要出客廳用, 並裝cam(費時佢日間心思思偷用)

方法三:叫佢放部機係朋友度, 週日放假係街外話之佢任用。

其實我覺得聯絡親人, 平日打電話都可以, 用電話已經咁癲, 用埋電腦仲煩,一週一次用電腦都唔算好過份啫!

你鎖起部屬於佢自己錢買既電腦, 佢分分鐘衰到報警告你侵吞他人財物仲煩!

複式洋房

她有獨立房間,她完成每天工作,我不介意她上網。

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

因為太多好人的僱主,所以緃到佢地無法無天,其實只要我地話比佢聽佢地係嚟打工,就唔會有咁多無謂的要求。
我昨天被一名超級冇禮貌的印啤我話我阻住佢,真係想x鬼佢,街咁多人係咪全世界人要讓佢,我話佢冇禮貌,佢夠膽死想閙我,見到我老公行過嚟,即刻收返聲,我真係想"的"佢返去佢僱主到,係咪冇禮貌到咁都可以接受

複式洋房

唔比佢又真係專制咗比佢的話又驚佢得寸進尺&上癮

大宅

mug唔係要經過屋企個wifi router 先可以wifi 上網咩?
工人可以自已申請自己的wifi戶口?

大宅

我有比我部notebook 佢夜晚做完晒野上網同屋企人朋友聯絡下,
我覺得,完左一日既工作都有佢自己既私人時間,
佢每晚都會讀一陣書,學廣東話,
跟住上網玩fb一陣就訓覺.

公爵府

如果有得揀, 我都反對工人平日上網, 假期佢自己鐘意做乜都得, 平日就唔好喇~ 即使做完野之後, 因為玩夜左, 會影響佢第2日既工作表現~~

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

never!
開頭佢可能可以self-control,但過多一段時間,就唔會再做晒野先上網;又或求其做完,可盡快上網!!

augustbee  絶對同意 !  發表於 11-6-22 16:45

首頁

尾頁

跳至