母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇埋身食奶既人奶 bb 係唔肯食粥仔? bb 而家 9 個月, 食固體仲係食得好差... 唔知點算好.

珍珠宮

可能同口肌有關, 試吓俾麵包佢妹吓, 練吓口肌先再食固體喇 !!

禁止訪問

大宅

回覆:人奶 bb 係唔肯食粥仔

我個女都有呢個問題,不過我每曰都逼佢食粥,二星期到都食到半碗一餐啦!叫做有d進步啦

別墅

麵包, 飯粒, 其他野佢肯食, 就係唔肯食粥... 好驚佢唔夠營養.

我呢幾個月都每日不停迫佢啦, 佢而家直情一見的粥/ 碗/ 匙, 已經喊定先. 我都唔知點好

kiko_mami  唔迫得架,,你越迫佢越唔食!  發表於 11-6-23 00:13

大宅

唔好迫佢啦,會有反效果架
我個仔11個月,都係全人奶,未代到一餐
但好多野佢肯食架,只係食唔得多,試過好多方法都係咁!咁我咪唯有由佢,佢主糧係人奶,其他當小點囉

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我bb以前都係唔食粥/糊,完來佢中2學我地食飯
係佢差唔多11個月既時候
我就煲爛飯,加d水蛋,肉碎,比佢慢慢食
佢又肯食喎
感激遇上你~

別墅

係呀, 兩位都係 11 個月到呀. 我諗我個 b 可能真係仲要的時間先食到. 唔該哂, 我再慢慢試下啦~~

別墅

陪月勳章

點解要迫呀, 咪食第二0的野. 我bb就快8個月, 最唔鍾意食粥, 薯茸, 蕃薯茸, 燕麥, 星星粉, 南瓜茸, 麵包佢都鍾意, 一樣係澱粉質嗟. 我阿媽開頭點都要試粥仔, 屢敗屢試, 屢試屢敗. 加陣見佢食其他野開心又肯食, poopoo又好, 就無左'迫'佢. 反而耐唔耐一餐, 佢ok肯食.

人奶b口肌發展係勁0的, 點關事. 只係我覺得全埋身b(我阿b都係)鍾意mama同direct nursing果種親密.

大宅

我囡囡埋身食奶,但又好"為食",食粥方面無問題,比遲一陣發皮氣,近來見到人食野仲流口水。比咩都肯食,所以由細碼變大碼,好怕變肥妹仔。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊