親子旅遊

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

牛年勳章

回覆 五歲仔 的帖子

手信中: 面相是什麽??
熱氣球好靚呀! 本來想唔玩, 現在又心思思...

大宅

睇螢火蟲值唔值得睇? 好難講, 好多野, 你未睇過, 可能expect 好大, 每個人的要求都唔同, 我只可以講, d螢火蟲係好多, 螢光綠色, 但唔會飛飛下, 佢地係貼在泥土, 那裡又黑漆漆, 同睇星差不多, 如果你係生物學家, 可能會好興奮, 而我就一般, 可能當日都幾疲倦 (因為早上已去了翠兒河及paradise country), 最重要係我行行下真係心驚, 諗起那套電影"狂蟒之災", 講食人的大蟒蛇, 之後我問帶隊個位負責人(佢有20年帶隊經驗), 佢話帶隊行國家公園都有遇見蛇, 有毒無毒都遇見過, 佢就話唔驚,但我就....

大宅

回覆 *dora* 的帖子

對唔住, 唔係"面相", 係cream, 我唔識打字

*dora*  唔該哂!  發表於 11-7-7 17:20

大宅

坐熱氣球一定要好天, 天晴唔多雲, 如果多雲(即睇唔到太陽), 基本上係睇唔到甚麼風景, 佢網上的相片係影得好靚去吸引你, 但唔好expect太大, 我之前睇youtube的影片, 真係同我都有一點差距

雖然景色不及網上的靚, 不過我都幾興奮, 佢地會同你影相, 照片可於網上認購, 叫做有得留念, 而且我仲拍了很多相和movie

相反, 螢火蟲就沒有相片亦嚴禁拍照/攝錄, 負責人話d光直接照射螢火蟲係會令佢地死, 所以只能在腦內留記憶

Ryanma  我無坐熱氣球,因亞囝驚,團友有坐,佢話成個澳洲之旅,最值得就係坐熱氣球喇  發表於 11-7-20 15:45

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

五歲仔 發表於 11-7-7 16:58
此外, 你可以在第6天早上去outlet時,有一間supermarket, 那裡可以買些零食做手送, 那間超市係我行程中見到最平的, 導遊都有叫我地唔好在開恩茲買野, 因為那裡比較貴

請問是哪個outlet的超市?

Mrs.Kangaroo  I think the outlet is Harbour Town.  發表於 11-7-15 20:09
五歲仔  我地去完outlet就去華納, 都幾近, 至於邊間, 我要再查資料  發表於 11-7-7 18:45

大宅

我記得導遊介紹過, 除了澳洲, 土耳其亦有得坐熱氣球 (最多可以開30-40個熱氣球), 睇網上的資料, 收費係125eur/250usd, 可能比澳洲平d, 但澳洲一定係最安全, 而我係為了要坐熱氣球而去澳洲的, 所以無遺憾

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Harbour Town Drive?

五歲仔  我check 永on的資料, 係Harbour Town Outlet  發表於 11-7-7 21:06

男爵府

回覆 五歲仔 的帖子

thanks a lot

our family will go to brisbane tonight.

大宅

玩得開心d, 影多d相, 回來再為我們匯報好嗎?

嘩! 今晚起飛, 要明早才到達, 去到又好倦

男爵府

Cold coast的天氣超靚 , 不過物價超貴,
如果到sea world 的朋友,有小朋友的話, 最好帶多一套衣服可以替玩,那裏有一遊戲坐船仔( 陸上遊客可和船上的人互噴水槍) 很有創意, 它的位置在繩網旁,繩網也是十分好玩,值得推介。如果怕麻煩,不帶替換衣服但又濕了身,可以付5 元澳紙進入一乾身屋仔內把自己風乾。
順帶一提,那裏有一個叫jet rescue 的小朋友過山車,速度很快, 大人玩完也有點怕.

大宅

回覆 yuenwaimami 的帖子

你回來了香港嗎?還在澳洲?

我都覺得d天氣好, 雖然黃金海岸曾下過驟雨, 但天氣比想像中好, 值頭唔想回香港 (因為香港夏天真是太熱了)

比aud5吹乾身, 在華納電影城也有, 位置在沖浪附近

大宅

We will going to Australia also from 14 Aug to 28 Aug, total 2 weeks. We still planning our schedule, any suggest??

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

yuenwaimami 發表於 11-7-13 17:30
Cold coast的天氣超靚 , 不過物價超貴,
如果到sea world 的朋友,有小朋友的話, 最好帶多一套衣服可以替玩, ...
yuenwaimami

多謝分享!

請間你在哪裡買Sea World 和Movie World的入場券?

大宅

Which part of Australia will you go?

珍珠宮

8月1日去布里斯本,要着羽絨嗎?或雖要買一件gortex料的風衣嗎(勁不想買,因好貴,只for1次旅行唔抵)

大宅

no need to buy Gortex la.... 其實唔係太凍,帶件羽絨或厚抓毛都ok la

子爵府

我哋都去完9日悉尼返嚟啦, 天氣真係好好 (不過5:30pm就天黑), 我哋自由行所以完全feel到啲嘢超貴, 好多嘢都等於hk嘅5-7倍, 印象最深刻係有日泊車响sydney tower下嘅停車埸3個鐘, 大家估吓幾錢???

係aud75 = hk$622 (比錢時係講有排唔會嚟澳洲)

Mrs.Kangaroo  yes, 5.30pm 已經黑齊 (sydney).  發表於 11-7-15 20:12
2009mama  我想問5:30pm個天是否已經黑齊?  發表於 11-7-15 10:14
五歲仔  超貴呀, 但悉尼塔係好出名的, 一定會貴, 你上去參觀都唔少錢啦  發表於 11-7-14 11:57
一個舊會員新嘅秘密身份, 哈哈!

大宅

我去完澳洲之後, 直頭覺得香港d野好平

哈利媽  係呀, 返到hk真係覺得樣樣都好平呀......  發表於 11-7-14 15:41

大宅

唉!如果我早D有睇呢个题目就可以提醒你地,..... do not drive in city area (downtown).... it cost a lot for parking. Outside city is ok.... pls remember la

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:唉!如果我早D有睇呢个题目就可以提醒你地,.

原帖由 BigMac16 於 11-07-14 發表
唉!如果我早D有睇呢个题目就可以提醒你地,..... do not drive in city area (downtown).... it cost a lot ...
我過幾日都出發啦!Total 會駕15 日車,唔知總共要俾幾多泊車、路費和油錢啊!

首頁
12345...7

尾頁

跳至