婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

做傳統手術,通常要休息幾耐先可以返工﹖要痛幾耐﹖大痛﹖小痛﹖手術後康復情況又點呢﹖
響醫院留醫果兩日,係咪要成日去厠所大大﹖我有厠所潔僻,只慣屋企個厠所大大,又住大房,最怕響醫院去大,同房出面又有陌生人,唔知點咁。返家後係咪都要成日去厠所大大﹖呢個情況維持幾耐﹖我份工又唔方便去厠所,好煩。

我打算搵鄺美玲醫生,有冇人試過﹖口碑聽講好好,有冇人可以分享下。

子爵府

回覆:痔

我係做"槍"架,內外痔郁都有,做完好痛架要打止痛針,醫生話有外痔會比較痛!做完頭2日都無咩大大,因做前放晒!返到屋企成曰都想大大咁但又無喎,同埋去大大都勁痛標晒眼水呀!但係我同事同我一樣不過佢淨係內痔,佢話一d都唔痛無感覺,佢放咗5 day假詐!但我要放二個禮拜

大宅

我都係內外夾攻,但已經唔可以用槍,醫生話跌晒出黎,只可以傳統手術。我都好驚,因為槍應該無咁痛同復原快d,你都咁,我都唔知自己要辛苦幾耐。你同事又會同你咁大分別﹖

我好後悔唔早d做,我一直都知自己呢個問題,但d人話如果唔流血唔影響日常生活,其實唔做都得,又話做左會番發,又話條腸會短,咁我就一動不如一靜啦。但最近睇醫生,佢話我已經嚴重左,要做就要做傳統手術,佢話條腸一定唔會短,而且番發機會槍係1/100,傳統手術係8/100,只要注意飲食習慣,其實好多人都唔發,而且我唔打算再懷孕,番發機會唔係咁高,早知我幾年前就做槍,唔洗攪到而家咁,我真係好後悔

子爵府

如果做傳統的話我諗有排痛,醫生都話傳統要用刀架我做槍都咁痛!其實你應該早d做唔好等惡化先做!我都係拖到無得再拖先做!我以前睇醫生可以止血,到後期好似流血不止咁唯有做囉!長痛不如短痛。你做咗之後以後食野要介口唔好食咁多煎炸野最緊要係辣野!我以前無辣不歡的!我同事係全內痔所以無感覺囉!你唔好再拖喇唔係只會越來越嚴重

大宅

我唔敢拖,恨不得即刻做,但醫生放緊大假,要等佢回來!
我一直無血又唔痛架,所以以為無逼切性,係最近覺得有d痕,去睇醫生,e生話我跌晒出黎,要做手術先攪到!

煎炸辣我最啱,以後慘啦!

子爵府

祝你成功啦

男爵府

請問你地睇咩醫生?

子爵府

外科

首頁

尾頁