自由報料

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

請問續回鄉證手續係點呢? 睇完個中旅WEBSITE, 都係唔太明.

請問佢地要出細紙正本或身份證正本, 但身份證正本係無相的, 可以嗎? 咁影印又係點影呢? 係味要出細紙, 舊回鄉證同父或母的身份證一同影在同一張A4紙上. 手冊又要不要COPY呢? 因唔想去到又唔足文件, 再去多次. THANKS!

par3186  你怕煩...米帶晒去比佢影low...不過$2 一張ga !  發表於 11-6-24 15:45

男爵府

- 白底証件相 2 張
- 出世紙 (未滿 11 歲的兒童) / 有樣的兒童身份証 (已滿 11 歲的兒童) 2 A4 size copy
- $260
- 父 / 母身份証 2 A4 size copy
- old 回鄉卡 2 A4 size copy
- 父 / 母回鄉卡 2 A4 size copy

申請時,所有証件 copy 都係要 A4 size 獨立 copy。
取証時, 才按取証單據上列明的証件 copy 於同一張 A4 紙上。

侯爵府

luibb 發表於 11-6-23 10:39
- 白底証件相 2 張
- 出世紙 / 有樣的 11 yrs old 兒童身份証 2 A4 size copy
- $260
LUIBB

但兒童身份証係無相BOR, 咁係味唔可以呀?

珍珠宮

熱血金章

worry 發表於 11-6-23 10:46
LUIBB

但兒童身份証係無相BOR, 咁係味唔可以呀?

帶定有相&學校蓋章的手冊(正本及copy x2)
兒童証 + 舊回鄉 要copy在同一張A4張內 x2
出世紙(正本及copy x2)
父或毋的身份証(正本及copy x2)
白底証件相 2 張
$260

去到先至copy, 要$2/張的.
在中旅影相, $40/4張, 通常在中旅外有d shop都會有得影, 約$20-25.

我昨天去了取証

我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

珍珠宮

熱血金章

仲要記得在冈上攞定"醜"呀!
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

侯爵府

回覆 toffeetong 的帖子

TOFFEETONG

明白晒, THANKS!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

O係OFFICE咩影印晒, 最多白拎一場, 好過到時要續張計嘛
上2個星期6去續証, 已經拎左籌都要等大半個鐘頭..........

珍珠宮

張相係最近攞特區護照時果張得嗎?

大宅

我個女啱續完.
我係用學校ge白底證件相. 都ok.

我六月初上網登記沙田, 約6月11 日下午2:00~3:00
一去到, 去左1號窗登記, 未坐落張椅就有櫃台叫我埋去填表辦手續啦...快到你唔信, 可能無乜人啦. 最後定左ems 22號派件.(因為用ems派件, 所以即場剪爛b女張回鄉證).昨日派左啦.

我只係比左b女出世紙正本+b女舊回鄉證+媽媽回鄉證+媽媽身份證 (影印費共$8)
$260(續證) + $8(影印) + $35 (ems)=303

侯爵府

Ivyyim 發表於 11-6-23 12:26
我個女啱續完.
我係用學校ge白底證件相. 都ok.

IVYYIM

請問係係點影法? 每樣證件分開影2張? 定某些要合併影埋一張? THANKS

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆:請問續回鄉證手續係點呢?

大人換証要帶咩呡?

ancan  ID 同舊回鄉証一齊影 (2份),相片2張..  發表於 11-6-25 18:05

大宅

我建議你全部單獨分開影...

其實個職員係將我同個b女張回鄉證影埋同一張紙, 其它均單一影....
但我id, 回鄉證, b女回鄉證, 出世紙, 共四樣野...佢咪收$8...

我都唔理佢啦...環保嘛...錢佢實唔收少你

男爵府

續証係唔洗帶學生手冊,因為佢張舊回鄉証咪已經有阿 B 個樣 & 名 lor !

新申請先要帶學生手冊 or 任何有相的証明文件 (eg. 回港証, 護照....) !

無相果張兒童身份証係 11 歲以下的兒童申請 BNO 或特區護照時一併獲發的身份証文件,係去外國旅行時當出世紙用,方便攜帶,不易損毁。有相果張係年滿 11 歲的兒童身份証。

男爵府

我個仔都要續啦

珍珠宮

環保接龍勳章

thanks for the info.

大宅

明白了

伯爵府

咁我想問下 特區護照同回鄉卡相片要咩尺寸??

大宅

畀面勳章

un la...un la...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至