樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

我4月份時買了個單位,本來應該6月頭交收的,我已經付了大訂(已上了律師樓簽文件),怎知5月尾時收到我方律師來電告訴我份樓契有問題(我只知道其中一份契不見了),我律師建議我唔好買入,否則要我自己去承擔風險,如果我唔買要可以問賣家取回大訂。後來賣家通知我要求我延長一個月的成交時間給他去補回那些文件,所以交收日期順延至7月頭,但到現在仍未收到對方通知已經補齊文件,仲有2星期便到交收期了,都唔知賣方到底想點,如果係唔想賣都早d通知我啦,現在最近個市那麼不穩定,可能我都可以執到d便貨,如果到7月對方都係補唔到文件,我都唔知點做好啦!

別墅

補唔齊就唔好買, 買左你第2時想賣, 仲慘過食驚風散

別墅

想問問各位有沒有試過這個情況呢,我想知道其實d文件容唔容易補得齊呢?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

give up la....buy the other one..

大宅

如果文件不足,你可以踢Kai和get the money back including the loss. Then you can buy a another cheaper flat now....

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

yee828 發表於 11-6-24 15:46
想問問各位有沒有試過這個情況呢,我想知道其實d文件容唔容易補得齊呢?

我覺得如果本身應承係6月尾交吉而佢因為份契唔齊同唔到你交易,梗係唔好繼續等佢喇,拖得一個月可能又再拖一個月,等到幾時????

除非你勁鍾意呢個單位/你當時買已經係"平" o野。

回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

男爵府

唔可以踢契咩

公爵府

樓主,唔使煩,如果到限期都未齊,當然要踢契啦!
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

子爵府

又係我誓登仔時間
請問咩係踢契
點樣踢
學習中

公爵府

回覆 yellowmama 的帖子

踢契係取消交易的一種,如果在交易過程中發現一些問題,如業權不清、文件不齊‧‧‧等等會另新買家有不合理既風險,新買家可以因此而終止交易,甚至可以追討因終止交易而損失!
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

子爵府

如果到限期都未齊
係咪
即臨時合約上寫的成交日期

別墅

臨時合約上寫的成交日期係6月頭,雙方協議延長一個月成交(即7月頭),但上星期打比個賣家,對方說律師仍未補齊文件

我想問問各位前輩,如果我到時真係取消交易可否向賣家追訴律師費呢,還有什麼可以向賣方追究的呢,因為我前前後後等了成3個月,而且個息口又上左,真的煩死人。

個單位其實我們都幾喜歡,買時個價錢都唔算平,但依家個價就比我買時貴左少少,最大問題係我買的那個座向是比較難找,所以好頭痛唔知到時點做好,而且現在樓價開始跌,都唔知好唔好再等下先

公爵府

回覆 yee828 的帖子

你絶對有權追討損失even係差價,但如果你地傾唔掂,分分鐘要搞好耐架!詳情最好問清楚律師!

大宅

回覆 yee828 的帖子

唔好再等, 快D搵律師傾下踢契要點做, 同要求對方陪償.

別墅

但我問左我自己律師,他說沒有得追討損失差價,所以我都唔知我可否向賣家追訴賠償

伯爵府

yee828 發表於 11-6-24 17:58
但我問左我自己律師,他說沒有得追討損失差價,所以我都唔知我可否向賣家追訴賠償 ...

大訂俾左,應該係必買必賣;所有關於呢層樓用過/要用既費用,都可以追返對方,包括經紀佣金!

如果好鍾意,俾個機會等到deadline.

到期日都無聲氣,就要諗下踢契!

首頁

尾頁

跳至