自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

回覆:22名校杯葛洗腦國民科 包括喇沙男拔聖保羅

同日本有咩唔同?日本唔認侵華大陸唔認六四,當年鬧人鬧得咁大聲要求賠償,而家自己衰埋一份?

世上已無安樂土,人人以傷人為樂

伯爵府

香港教育, 回歸大陸!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

無本事比阿囡讀呢D學校,所以只可接受洗腦!
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ChammyMAMA 發表於 11-6-25 11:29
無本事比阿囡讀呢D學校,所以只可接受洗腦!

其實我又唔覺得係洗腦,問題係邊個教,中國政府又唔係每間學校派個人落呢香港教,又點算洗腦呢,就好似最近有套電影咁"建國大業"咁你話係唔係洗腦電影呢?我覺得只要係正確由中立角度去講解D中國歷史或者常識比我地小朋友知,都係一件好事

vvnpo  我地係要認清歷史史實,而不是强迫我們既後代學習有偏見,不中立的歷史  發表於 11-6-25 22:52

日本の平安を祈ります

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

極之反對~

如果真係有國民科, 咁我要診阿女未讀小一, 快快同佢洗腦先, 要同國民科打對台, 唔合格都係咁話~:;pppp:

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

citty 發表於 11-6-25 10:22
國民教育或「愛國教育」課程的內容(概要):
小學課程:認識及敬愛毛澤東、鄧小平等,偉大的中國革命領袖。
初中課程:認識馬克思主義和中國社會主義的優越特色。
高中課程:認識偉大的中國共產黨,代表著廣大人民的根本利益。

我讀比亞女聽國民教育內容,亞女叫救命
咪玩啦睇到呢句 敬愛毛澤東、鄧小平等,偉大的中國革命領袖 打冷震呀
順順利利 大吉大利       

瑪瑙宮

遲D唔知要唔要帶紅領巾呢??
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 purplechili 的帖子

講得好,
先修身, 齊家, 才能治國平天下,
才能對國家有貢獻.
拒絕洗腦式硬銷愛國思想.

雖然名校佢地講左都未必有用,
但始終大家都看到佢地重有D辦學良心.
如果教育界都坐視不理,
我地下一代都無希望.

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 Png 的帖子

你睇下D大陸人,
日日被推銷"國民教育",
但佢地 D國民素質???......

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

愛國不是盲目的愛.
看, 現代的內地人愛國嗎?
中低層的官愛錢多於子民.
平民百姓日日上愛國課, 與他們相處, 不見得他們多一點愛國, 他們還是只理自己的日常生活, 不理時事.

教還教,
不要教我們變成不懂思考的人.
如是者, 不如個個係文盲算了.
那是, 點洗惱都得.

禁止訪問

侯爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回歸早角是香港的悲哀

水晶宮

反.....反.........反

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

我地都唔接受冼國民科都無用

佢地教班(日益倍增)的蝗蟲子孫, 第日變左成蟲之後,
全面接管香港....

實現 "港人治港"

翡翠宮

點解咁標榜名校呀? 其他學校乜唔反對咩?

LingChiBaBa  唔好淨睇標題,係講緊補助學校議會。  發表於 11-6-25 13:51

大宅

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

珍珠宮

..【明報專訊】教育局建議明年強制學校推行德育及國民教育科,要求教授多項國情,惹來多間傳統名校聯名反對。代表喇沙書院和拔萃男、女書院等22間傳統中學名校的補助學校議會,昨日首度向立法會發表公開信,反對科目側重「國家」,失去平衡,呼籲德育應由修身齊家做起,並反對獨立成科及必修,促請以校本改推包括國民教育的「公民教育」。

教育局:不必獨立成科
立法會教育事務委員會下周一舉行「德育及國民教育科」諮詢會,安排多個支持和反對國民教育擬定課程和成立獨立科目的教育團體表達意見。教育局發言人回應稱,新科目並不一定要獨立成科,學校可以獨立課時推行,或以獨立課時推行並輔以班主任課和宗教教育課,甚至用班主任課或活動課涵蓋此科內容。諮詢文件舉例,新科目可列為每周獨立課節,或在周一至五的班主任課節,騰出一至兩天改為「德育及國民教育科」等。

補助學校議會昨日向立法會提交意見書,首次表明22間名校的共同立場。意見書批評「目前政府對德育及國民教育科的學科定位,頗為混亂」,質疑特首在去年施政報告中,提及成立「獨立」的德育及國民教育科,但到諮詢時又指科目可不「獨立」的概念令人混淆。

「德育須由修身齊家做起」

議會反對以新的獨立必修科來推行德育及包括國民教育的「公民教育」,建議學校按校本優勢,以課時內外的其他學習活動來推行。

議會又發現,擬定課程的架構分5個範疇,以國家範疇的內容分量最重,共有20個學習目標,程度又最深,其他4個範疇(即個人、家庭、社群及世界)每個僅得9個學習目標,失去平衡。

公開信指出﹕「德育須由修身齊家做起,個人成長及家庭生活方面有深厚和正面的價值教育,才能為國民素質打好基礎。五個範疇之間的平衡,應反映中國人實踐了逾兩千年的傳統智慧,將量與質的重點放在修身、齊家與社群的範疇。」

議會成員之一、拔萃男書院校長張灼祥舉例,該校公民教育小組有邀請不同政黨名人到訪,如司徒華、梁振英、葉劉淑儀等,讓學生透過討論,自己發表意見或思考,不會迴避政治敏感話題,令學生更想了解國情或時事,「只要當局對學校持開放態度,讓校本自主決定活動和內容,反而更有思考空間」。

直資學校議會副主席陳偉佳稱,國民教育是教育局力推「重點項目」,認為教育局須釐清學校應如何執行,是否獨立成科、是否需要考評,以及釐清制訂課程框架的仔細程度等。津貼中學議會主席廖亞全亦認為,當局應將課程自主權交回學校,不要急於以「科目」推行。

支持設德育及國民教育的福建中學(小西灣)校長黃均瑜則認為,以香港實際情况,的確有必要加強國民教育,因為一國兩制下,港人不用盡國民責任,或會令市民與國家疏離,故有必要從課程上加強國民身分認同。
...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

大陸大門一打開, 個個都爭住去唱別人的國歌, 證明佢地果套愛國教育應該好失敗, 如果堅持推行, 只有反效果, 引來更大反感
淡淡的來, 好好的去 ....

珍珠宮

我早兩日都話啦,冇必要獨立成科, 現在更多學校支持這論点! 教署你到底想点呀?

http://www.baby-kingdom.com/foru ... p;extra=&page=4

" 都唔明教育署想点, 一時又話書貴, 但自己就成日改課程, 書商唔加价就奇啦!

現在中小學都有德育及GS通識科, 一般德育及公民教育問题德育科己經cover, 而有關香港及中國及愛國等事情通識科亦已cover, 我真唔明点解咁急,明年就要改? 如果教育署覺得現有學科cover唔全面, 可要求加入新教學指引, 冇必要全個學科改! "

首頁

尾頁

跳至