自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

伯爵府

分享愛 貓狗褓姆 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

citty 發表於 11-6-25 10:22
國民教育或「愛國教育」課程的內容(概要):

真係齋睇題目都已經

別墅

珍珠宮

係Yahoo見到一個回覆這新聞的Post, 覺得寫得很好, 所以Copy比大家分享:

"愛國不等於無視中國的社會問題﹐沉醉於經濟建設成就﹐以為國家是世界第一﹐沾沾自喜。愛國不等於國家的所有政策都是公義的﹐沉醉於”和諧”社會的理念﹐看不到社會階層的矛盾。內地最需要有獨立思考﹑正直敢言的人說出社會問題和提出解決方法﹐這是最好的愛國方法。因此﹐我反對社會宣傳強逼愛國 (例如新聞前的短片和國民教育科)。

其實﹐最需要德育的是內地高官和民眾﹐這是我在內地工作數年的感受。數之不盡的貪官污吏不必說﹐食品商人唯利是圖製造黑心食物只是冰山一角。整個社會﹐所有階層都需要提高道德水平: 學術研究論文抄襲他人﹐建築物偷工減料﹐售貨員誇張產品功能和隱瞞副作用﹐商場經理虛報業績﹐買東西時插隊打尖﹐路人亂拋垃圾......移風易俗﹐要很長的時間﹐十年樹木﹐百年樹人。"

不過我覺得教育局官及高官更需要德育培訓,而唔係學生。

ping987  Good!!!!  發表於 11-6-29 23:56

珍珠宮

呢廿二間死人都要頂住呀!名校已經比較有power say no,如果佢地唔頂住,連一線希望都冇
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

水晶宮

畀面勳章

我d仔由懷孕期已被我洗腦:終身不得玩政治!呢個世界無民主!
你話我獨裁都係咁話啦

首頁

尾頁

跳至