跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 有無 "G6PD/蠶豆症" BB 的媽媽請進!

1. 寶貝仔仔媽咪 >> 仔仔 - 19個半月大
2. Yenki >> 仔仔 - 8 歲
3. mei721 >> 仔仔 - 5個月
4. macca >> 仔仔 - 2歲4個月
5. Fanny >> 仔仔 - 10個月

別墅

昨夜回家途中,有一個大嬸坐我隔離,唔夠一陣就開始搽白花油,搽完又搽,我知道佢唔舒服,後來差不多到站,佢仲嘔

我心想,如果我個仔坐係度,就死梗喇,我無理由唔比人搽油,但我會以9秒9的速度,抱走亞仔敬而遠之

其實我係想講,同佢出街隨時遇到類似情形,好易十年道行一朝喪

FANNY,

我都一定9秒9帶亞仔走, 冇辦法叫人唔用, 咪自己走囉, 媽媽要醒水喇

各位G6PD的媽媽有冇興趣在星期六攪一個TEA BUFFET, 大家一起見下面, 分享下經驗, 請給意見

別墅

YENKI,

多謝你的參與, 我要再儲多一點人才可落實

fanny

別墅

有冇蚊怕膏可介紹????

別墅

Mei721,

我都係用little forest, 不過用了都中招, 所以我想試下第二隻

別墅

承承媽媽,

我上星期六去了沙田的L'Occuitane's Lavender買了一支潤膚露, 個sales 話查了可以驅蚊, 我試過查了好香呀, 可以俾bb夜晚睡覺時查, so far 用了都幾ok喎, 我去到L'Occuitane's Lavender好多野想賣

fanny

別墅

承承媽媽,

我都想買番枝淡香薰, 你會去開邊間鋪, 我會去沙田, 如果同路不如約埋一齊去shopping 下

fanny

別墅

寶貝仔仔媽咪,

原來保心安油用得, 等我一陣去買番枝看門口, thanks

別墅

我知Mentholatum 的產品就一定唔可以用, 因佢除了"薄荷"仲有"樟腦"

別墅

Qubemama,

我用緊馬鞭草的LOTION, 都好驅蚊又香, $200元枝用好耐架

別墅

Qubemama

你識果個中醫在那處開診?

別墅

YINYINMUM,

係呀, 膠袋冇註明是粉絲是什麼成份做的, 只好不買街邊散的, 買一些有信譽的品牌

別墅

bb出熱痱, 有冇邊隻藥膏適合我地bb用, thanks

別墅

leshita,

痰多, 我會煲川貝煲鷓鴣加果皮及南北杏煲幾個鐘, 連飲3日以上, 好快會好。

fanny

別墅

我想俾我個17個月的BB食正猴棗, 即100%只有猴棗, 問下意見。

別墅

有冇媽媽可以介紹邊隻蚊貼好?

別墅

小魔怪媽咪wendy

川貝食得, 我個bb現在21個月, 在佢1歲時我已開始俾川貝煲湯俾佢飲, 可以止咳, 不過現在我唔咁煩, 我寧俾佢食正猴棗連食3日就好方便好多

別墅

我用拜高, 以由上年開始用, 睡前半小時便要開, 等佢可以散得好些, sofar ok

我如果10:00睡覺, 我會在9:00時候點了L'OCCITANE 的馬鞭草的香薰, 佢亦有驅蚊功效, 9:30 開液體蚊香機, 開到第二日。

別墅

poo_law,

你亞BB咳, 因氣管你試一試去買正猴棗, 可以上咳化痰, 一日一支, 不過不係食一支會好, 你起碼要食3日, 然後好番後, 當你知道會轉天氣時你就俾佢食佐先, 咁就冇咁嚴重
但記住係正猴棗, 不是猴棗散, 唔好買錯, 正猴棗要$100 先1小支

別墅

poo_law,

你可以將正猴棗開水給bb飲, 但分量你要看一看個盒, 因我個b現在歲半吃一樽, 你個b可能每次吃半樽未定, 你要看一看

首頁

尾頁

跳至