跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 有無 "G6PD/蠶豆症" BB 的媽媽請進!

freshair
都有嫁, 因為我同老公兩個不停好似獵犬咁周圍望&四圍索.... :-P :-P 不過冇計啦, 為個仔. 尤其是bb仔要小心d(因佢地冇幾多血, 一出事就好快會溶晒).

我家姐兩個仔都有G6PD, 不過佢地都有飲盒裝菊花茶bor!

複式洋房

mei

係呀,為個仔乜都要做,面皮仲厚左好多添,我有朋友一出世黃到要大換血,差d救唔番,真係好得人驚

你仔仔好Q,學行未?

別墅

Hello 各位靚媽咪:

很久沒到此留言,想不到已到了十多版,看到有點氣咳 :-P

fu- Fanny,

你的提意不錯,若果攪一個TEA BUFFET,我一定參加。

別墅

YENKI,

多謝你的參與, 我要再儲多一點人才可落實

fanny

子爵府

freshair
多謝讚賞
bb依家8個半月大, 未學行, 不過就成日擒起身.... 你朋友經歷好可怕 ~ 我諗佢一定會好愛惜bb!

[size=large]希望大家的小朋友都健健康康咁成長, 唔好比個病困擾到!

洋房

hello 各位,

若果在星期六攪一個TEA BUFFET這個提意很好呢,我一定參加, 且我們又可以互相認識, 大家可以交流o下G6PD心得.

freshair,
您個bb8個半月大, 咪同我個bb一樣大, 您個bb係幾時出世
o架? 我個仔成日都擒起身, 仲要我扶住佢學行, 不過見到佢 o甘都幾開心o既.
如果我o地攪得成個tea buffet, o甘我o地咪可以見o下面, 交換o下心得o羅.

民房

小魔怪媽咪wendy,妳說得很清楚, 我仔8years old ,佢都係G6PD的,一開學我會寫佢係G6PD的,什麼唔可以用和食.佢細細個都知道了.(佢連天拿手都唔得)
小魔怪媽咪wendy 寫道:
macca :
我個仔仔今年4歲半,讀緊K2.學校知道咩野係G6PD,因為而家好多小朋友都有.不過返學時要同學校講.藥膏可以放一支係學校..記得小朋友唔飲得菊花茶,,有次我個仔讀K.1去旅行時,D老師忘記左..比了一盒菊花茶我個仔,我接放學時見到盒菊花茶,我問個仔,點解會有盒菊花茶係書包到,佢話老師比小朋友飲,,佢沒有飲,,,因為我個仔知道唔飲得菊花會溶血..所以佢未唔飲,,我同校長講番...校長同D老師講下次小心D,學校連花生醬麵包都沒有比小朋友食..所以要由細細個同小朋友講..邊D唔可以用..唔可以食既野...連用紙巾我個仔都問人有無薄荷味,,搽藥膏都係,,如果有用會同人講唔用得..會溶血.[/quote] :
各媽咪好:我仔仔叫雷朗星(8歲),我囡囡叫雷紫夢(2歲8個月). 佢o地係我的寶貝和大玩具.但最後係佢o地玩死我多D.

子爵府

Qubemama
hehe, 我諗你misuderstood左, 係我個bb8個半月大呀! 佢叫卓泓, 係02年11月出世o架. how about your baby? :-P :-P :-P

洋房

Hello! Mei721,

哈哈 ! 原來我攪錯o左, 我個仔叫俊廷, 都是在2002年11月出世, 係呢, 您住邊頭o架, 睇o下有無機會約出o黎, 或者遲o的攪得成個tea buffet o甘咪可以見o下o羅, 您個bb有幾重呀? 我個bb現大約重21磅, 不過睇見您個bb o的相, 我諗佢都唔少o野.

洋房

各位,
想請教o下有無人知如果bb肚痛可以搽o的咩?我指o既唔係肚風, 而係真係攪肚痛o果隻, 因以前一定搽白花油, 但而家唔搽得, 有時大人肚起痛上o黎都唔知點好 !

子爵府

Qubemama
我住天水圍嫁, 你呢? 俊廷有21磅, 進度都唔錯丫 ~ 如果你想chat bb野, 你去2002年11月bb會 樹丫, 個度d bb全部差唔多大, 話唔定可以搵到個同俊廷同年同月同日生的朋友仔嫁. 我地依家chat到 <part 35>.

洋房

Mei 721,

我係住在粉嶺, o甘您有無chat到同您個bb同年同月周日o既
bb呀, 仲有呀, 您個bb幾重呀?

子爵府

Qubemama
緊有啦, 仲2個添呀! 我bb 7號出世, 你個俊廷呢? 我唔知我個仔最update o既磅數bor, 不過7個月大時去磅過就好似有8.89kg. 你好立即行動 ~ 過黎我地11月bb會(part 35) 樹chat啦, 我地個個都好熱情嫁! :-P :-P

洋房

Mei721,

我個仔是在1號出世, 好啦, 等我都試o下chat啦.
不過我本來想joy11月生日會, 可惜太遲報名, full o左啦.

子爵府

Qubemama
11月1? 咪同tanny個ian-king同一日? 你多d入黎我地11月bb會傾計啦! 話咁快我地又chat到(part 36)! 我地去個邊傾啦, 呢邊傾G6PD 麻. :-P :-P

別墅

有冇蚊怕膏可介紹????

複式洋房

Qubemama 寫道:
各位,
想請教o下有無人知如果bb肚痛可以搽o的咩?我指o既唔係肚風, 而係真係攪肚痛o果隻, 因以前一定搽白花油, 但而家唔搽得, 有時大人肚起痛上o黎都唔知點好 !

Qubemama,

I use olive oil and peanut oil (both are cooking oil) and they work. You have to make the oil warm by your hands before put it on your baby's belly.

子爵府

fu_fanny
我用little fores? baby bug block.
不過以我所知, 市面大部份蚊怕膏我地bb都可使用.

別墅

Mei721,

我都係用little forest, 不過用了都中招, 所以我想試下第二隻

男爵府

我用L'Occitane的lavender淡香薰,當香水咁噴晒全身,完全無蚊咬,非常有用.

首頁

尾頁

跳至