論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

上星期日,我正沿著維園外行人道前往中央圖書館,竟發現窄窄的行人道兩旁坐滿晒外籍工人,很多人旁邊都有大量食物,因此忍不住仔細張望。食物種類多得很,炸雞翼,雞脾,全都炸得黑黑的,另外最多的便是炸蝦片,包好晒一包包,差不多人人也有幾包在身旁.....我相信是擺賣,見到有外傭好像canteen 賣飯,拿著勺子,把不同餸菜擺上盒給同鄉。而蝦片多的原因,我諗係因為好容易掩飾,日頭趁無人炸好,pack 好收在房間,星期天便拿出來賣。所以我諗點解d外傭用咁多油。佢地通常在維園外邊,近住neway-ceo 果度一路去到中央圖書館果條路仔,大家得閒可以去睇下,成個市集咁架。
同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

大宅

仲會偷你日用品添
柴米油鹽乜都可以生財
因為可以轉賣比住宿舍既同鄉謀利
或者將你d野寄回鄉下
我愛可樂

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

Snot 發表於 11-6-29 14:55
仲會偷你日用品添
柴米油鹽乜都可以生財
因為可以轉賣比住宿舍既同鄉謀利
真係乜都有,其實真係應該裝個cam在廚房呢!我果日見佢地,每款食物都超過十磅架。

大宅

溋溋 發表於 11-6-29 15:03
真係乜都有,其實真係應該裝個cam在廚房呢!我果日見佢地,每款食物都超過十磅架。
...

成日唔係屋企果d, 真係要裝
仲要收好貴重物品

我有次見到商場有個地方, 成村外傭係度pack一箱箱野, 寄回鄉下
乜叉野都有, 心諗, 佢地僱主真慘, 比人偷咗咁多野都唔知

佢地仲有其他生財途徑
就係將d貴重野交比當鋪換錢
d中環有當鋪專做外傭生意
個當主當然係雙眼全閉
話之佢拎乜野黎當, 照單全收

我愛可樂

珍珠宮

牛年勳章 開心吸收勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

:;pppp:

複式洋房

我個賓賓會在特別日子才會整幾味出去食, 還會預先通知我, 多數都無题

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

糧油用得快的謎底已解開 , 但我仲有兩個背後之謎 ??

1. 點解香港無牌小販拉得咁勁 ,
佢地對銅鑼灣街頭衞生做成污染 ,
但食環處又會對佢地網開一面 ?

2. 外傭不可兼職 ,
佢地又可以成行成市做生意 ,
但入境處都唔去干預 ?

我工人主力負責照顧三隻貓大爺 !!!

公爵府

唔知平時佢哋有冇整d野食賣比d唔煮飯又冇工人既屋企呢 ? 好似送上門果d飯餱咁~~

複式洋房

回覆 augustbee 的帖子

講得好, 點解唔拉佢地, 等佢唔敢偷野都好

大宅

下次建議大家打去食環投訴
我愛可樂

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

augustbee 發表於 11-6-29 17:28
糧油用得快的謎底已解開 , 但我仲有兩個背後之謎 ??

1. 點解香港無牌小販拉得咁勁 ,
我諗唔係係多本地人行去果度發現呢件事,我果次都係糊里糊塗跟住外傭行先發現。

augustbee  唔通無投訴 , 就可以容忍 ?  發表於 11-6-30 16:45

別墅

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 yuenting_22 的帖子

我有一點担心 ,
執法之餘 , 僱主會否上身 ?

我工人主力負責照顧三隻貓大爺 !!!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

大家有冇諗過點解洗衣粉同柔順劑用得咁快? 因為有d工人會收錢幫附近嘅姐姐洗衫.

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

tantanmama 發表於 11-6-30 17:24
大家有冇諗過點解洗衣粉同柔順劑用得咁快? 因為有d工人會收錢幫附近嘅姐姐洗衫. ...
真係唔知呀!乜人都有,如果係我,我會拍低證據炒佢。

tantanmama  禽日炒咗lu.  發表於 11-6-30 17:42

大宅

好媽媽勳章

回覆:解開點解屋企有工人,d糧油用得特別快之謎?

我曾經見過有2個外庸係當舖當野

大宅

叻叻勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章

但我又諗,如果佢地偷洗液、米、油然後寄返家鄉,運費唔貴咩?因為呢啲野都幾重下....

大宅

引用:但我又諗,如果佢地偷洗液、米、油然後寄返

原帖由 rion_husky 於 11-07-01 發表
但我又諗,如果佢地偷洗液、米、油然後寄返家鄉,運費唔貴咩?因為呢啲野都幾重下.... ...
佢地會買俾d 可以去街市買野既bun, 然後個bun 又可問顧主拿返錢

大宅

回覆:溋溋 的帖子

我今日去黃金海岸見到一班菲菲,佢地係度開大歺,有兩個公主係自己個袋攞左用奶粉罐放到滿嗮起碼二磅以上雞翼、另外,有大大盆腸仔茄汁意粉,都係用奶粉罐裝好!當然,其他公主都係有不同食物供應啦!
你話點解我地屋企咩都用得快,係有因!

男爵府

畀面勳章

回覆:rion_husky 的帖子

我聽我姐姐講,佢地寄野返菲係計size,即係唔同size o既箱就唔同價,唔理幾重,總之你擺得落就得。

首頁

尾頁

跳至