2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家好~~ 我2月27號預產期,第二胎。
想問下係未都係去健康院先,10月/11月至去醫院check?只比左oscar期,未有結構期?[因為上一胎响聯合生] 但正常醫院要抽2/3筒血做化驗, 咁即係遲些至抽血?

男爵府

我都係得oscar係7見尾,另外10月尾先見e生

我諗其他時間都係健康院

大宅

引用:我都係得oscar係7見尾,另外10月尾先見e生

原帖由 choipooo 於 11-06-29 發表
我都係得oscar係7見尾,另外10月尾先見e生

我諗其他時間都係健康院
你book 左健康院未?我第一次8月中去。

別墅

回覆:有無响威爾斯生嘅MAMA? 一齊傾下計呀~~

我預產期係2月頭,威院7月尾照Oscar,10月中第一次產檢。
我登記醫院之後跟手book埋健康院要排到7月尾先睇。
當然都keep住每2星期照去私家做產檢啦!

男爵府

文狄 發表於 11-6-29 22:28
你book 左健康院未?我第一次8月中去。

我未book呀,之前打去book佢話我太早喎..........所以打算照左先再book

大宅

引用:Quote:文狄+發表於+11-6-29+22:28+你book+

原帖由 choipooo 於 11-06-29 發表
我未book呀,之前打去book佢話我太早喎..........所以打算照左先再book
但我預產期遲過你又比我book嘅,可能每間健康院做法又唔同

複式洋房

我book左馬鞍山健康院,7月尾第一次產檢~~
Oscar就8月2曰做
http://hk.myblog.yahoo.com/sing-club

大宅

陪月勳章

我6w時去左威院見醫生 + 抽血, 7月尾會照oscar, 但無另外book健康院產檢lu...
King Kong 全職爸媽大作戰https://www.facebook.com/kingkongmamadaddy
逢星期二在親子王國BK MILK分享我們家的故事!

大宅

kittycc 發表於 11-6-30 09:31
我6w時去左威院見醫生 + 抽血, 7月尾會照oscar, 但無另外book健康院產檢lu...
甘好既, 甘快有得去醫院抽血同見醫生, 我要11月至去.

大宅

陪月勳章

我book咗8月頭照oscar,, 10尾先有得睇e生...
8月中先第1次去健康院~~~

複式洋房

回覆 ban_anna 的帖子

你的 case 跟我一樣. 可能相遇到.
我都係威院做. 日子也相約 tim ^.^

別墅

winwinyiu 發表於 11-7-2 12:17
回覆 ban_anna 的帖子

你的 case 跟我一樣. 可能相遇到.

Hi winwinyiu,
呵~呵~~ 我7/27威爾斯oscar, 7/29馬鞍山健康院呀 =]

大宅

回覆:有無响威爾斯生嘅MAMA? 一齊傾下計呀~~

想問下你們是如何預約威院ga?!我打電話去係留言。是不是自己走上去就可以book 的啦?我已經有醫生信,擔心book唔到公立做oscar呢...

民房

wyeth冷知識勳章

要帶定身分copy(老公老婆)+地址證明,醫生信, 去威院book架, 仲要係星期一至五既辦公時間, 好似到5點咋~

去到要去李+x專科診所南冀2樓詢問處登記, 跟住就等等等, 等個幾hr就會俾返一pack野你, 叫你去健康院檢查, 幾時做oscar同埋幾時第一次見醫生架啦~
Life is just a lullaby~*

民房

wyeth冷知識勳章

我第一次去, 我個oscar期都勁遲, 成15個week, 後黎先發現係第2期驗downs既絨毛test... 唔係oscar... 跟住我老公特登請半日假去wales先改返早d做oscar咋

大宅

回覆:kbbaby 的帖子

O, 謝謝你!咁我要快d去book先得啦!

大宅

引用:要帶定身分copy(老公老婆)+地址證明,醫生信

原帖由 kbbaby 於 11-07-02 發表
要帶定身分copy(老公老婆)+地址證明,醫生信, 去威院book架, 仲要係星期一至五既辦公時間, 好似到5點咋~

去 ...
唔知係未威院真係太多人生仔,我上胎聯合登記唔使十分鐘仲要係sat,呢排同事去QE/屯門都係唔使半個鐘,真係擔心第時去產檢有排等

複式洋房

回覆 kbbaby 的帖子

去登記第一次洗唔洗見姑娘先or驗尿架,or淨係排期咋?
only老公去登記可以嗎?
thx

大宅

回覆 8達通 的帖子

登記威爾斯可以搵人幫你, 只要帶你2公婆既身份證、結婚證書、住址證明(全部 copy)就得, 我都 係拜託我姑仔登記.

而健康院只要打電話約就得.

8達通  thx  發表於 11-7-5 16:09

民房

wyeth冷知識勳章

嗯嗯, 地址證明要水電媒是旦一樣先得~

同埋第一次登記齋登記, 佢唔會幫你驗野

但會俾一pack野你, 入面有母嬰健康院既資料, oscar期(記得睇係1定2, 1先係oscar), 同埋見第一次醫生期

一般都要3-4月後先有得第一次見wales醫生, 之前就要自己打去健康院book時間做產檢, 做產檢就要帶尿同埋要抽血

首頁

尾頁

跳至