興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我和老公結婚後(加埋bb)就遞紙申請左公屋,我們已在10年收到藍卡的了..老公係申請人..而家等左1年几...但我還未除名(結婚前同家姐一齊住緊公屋),之前一開始申請時有問過房署職員,我係唔係一定要除左名先,佢話輪到我o地差唔多見主任時除都得.,因未除名的話主任都會叫我o地去除名,但我又心急不如快d除左名先...我怕到時唔係咁講,未死...我想問下以下問題.....請大家比d意見ar~~thanks

(1)我好唔好而家就去除左名先呢?唔知到時見主任先除名會唔會又要再等耐d先有樓呢?

(2)會唔會有人試過,見主任時因為仲未除名,比主任/房署話唔合乎資格,所以唔可以申請公屋ga?

(3)未結婚前,我同我家姐仲有細佬3個一齊住緊公屋單位,(細佬係冇名的)因為n年前屋企問題,是社工幫我o地申請間屋返o來ge,而家我結左婚,老公申請緊另一間公屋,我想問我一除名後,房署會否要求我家姐轉另一單位?

(4)如果打後我家姐變一人單位的話,佢份人工實超曬額....咁會點ga??

唔該曬咁多位bk朋友們比d意見呢~~thanks

子爵府

畀面勳章

1.呢樣唔知,你試下打去房署問多次,你唔好講你之前問過呢條問題,等人答多你1次,睇下係咪1樣,但我都問過,都係答我唔使除住....
2. 未試過
3. 呢題我都問過,因為我間屋係爸同我,我問如果除左我,會唔會換細房,房署話唔會,你應該要問下你邨既主任好d,我覺得因為我呢條係老人邨兼已好多年樓,所以唔使換
4.交多d租囉,有倍半同2倍架嘛

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

重新申請我未試過,係結婚加名,加名就一定要除名啦~
我想答你第3點,好睇你本來住既係房協定房委,房委未必要佢搬,但係房協就一定要搬,我亞爸住房協,我一除名唔夠人數住大房就要即刻搬,到我細佬除埋名又要佢地再搬細啲,我細佬一結婚就又可以即刻搬大番少少既屋.....搞到4年搬3次.反而我住房委,我住大單位,離婚後得我同個仔都唔駛搬,但係前年出咗通告,話每人只可以住(唔記得幾多呎)既屋,一唔夠人數就要搬,我拖咗幾年,結果到DEADLINE前我同我拍咗拖5年既BF結婚先話唔駛搬.
4)如果過入息要交倍半或者2倍租,不過好似都有限期既.你最好打電話去問下.不過無論點都無辦法,你都要去除名加落你一家三口間屋架MA~

複式洋房

回覆 Ednice 的帖子

我同家姐住緊都係老人村..(華富村)..但係2~3人單位,唔知房署會點...有人話要視乎返間公屋係房協定房委wor...
但頭先我同家姐傾過..佢年尾結婚,叫我等佢結埋婚先除名wor...我擴展3人..no.G1249xxxx..我諗我都有排先見主任...咁都ok ge...
..唔該曬你ar^^咁你而家排緊咩ga?^^

複式洋房

回覆 cotychan 的帖子

c la...唔知華富村係房協家房委ga 呢...真係要check check 先得...thanks a lots!!^^
頭先我同家姐傾過..佢年尾結婚,叫我等佢結埋婚先除名wor...

首頁

尾頁

跳至