自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

日福島十童尿液含放射性物

明報 – 38分前

福島市十名兒童尿液中檢出微量放射性物質,尿液中含放射性銫最多的分別是一名8歲女孩和一名7歲男孩。

日本福島縣一個由家長等組成的市民團體「保護兒童免受輻射的福島網」今日公布,近日對福島市內6至16歲的10名兒童進行了尿檢以調查福島第一核電站事故的影響,結果10人全部檢出微量的放射性物質。

尿液中含放射性核素銫-134和銫-137最多的分別是一名8歲女孩和一名7歲男孩,他們每升尿液中的含量分別為1.13貝克和1.30貝克。

尿液採集於5月下旬,檢測工作委託給了曾有在切爾諾貝爾核電站附近調查兒童遭過量輻射情況經驗的法國ACRO核輻射檢測研究所。

ACRO所長布瓦耶在記者會上表示,「福島市附近的兒童受到內照射的可能性相當大。事故發生前兒童體內的放射性物質應該為零。」

此外,該團體還要求政府及福島縣盡快通過專用的全身檢測儀對全體縣民展開詳細檢查。

(共同社)

究竟日本政府有冇做好善後既工作架?
d小朋友好可憐...

子爵府

畀面勳章

無事既,亨亨同欣欣都照食sushi,大把人照去日本,邊有事姐?!

6299daside  惡果可能在10年到20年間浮現  發表於 11-6-30 16:39

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

成3個半月喇.....
執仔之手 與仔偕老

水晶宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

到E家都未搞好, 海水都受污染! 仲話可能再提高級別的話.....
我點都唔俉住個頭D居民唔會受輻射影响羅!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

子爵府

畀面勳章

叉燒媽 發表於 11-6-30 16:02
成3個半月喇.....

3個半月??30年都唔散bor有幾種要過成千年添呀有一種要三十幾萬年

PCMW  agree  發表於 11-6-30 23:36

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

甄太太 發表於 11-6-30 16:07
3個半月??30年都唔散bor有幾種要過成千年添呀有一種要三十幾萬年 ...
係呀, 輻射就話要咁耐時間先散0者,善後救災要咁耐先抵打嘛!!!!
執仔之手 與仔偕老

男爵府

叉燒媽 發表於 11-6-30 16:10
係呀, 輻射就話要咁耐時間先散0者,善後救災要咁耐先抵打嘛!!!!

agree!!!

禁止訪問

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

所以我一早都話日本政府係想啲災民自然流失,如果唔係根本無可能由災民無野食唔夠暖無水飲,而家3個幾月啦! 災區依然唔夠糧食,仲要住係大禮堂,仲衰過共產黨,真係陰公!

珍珠宮

大廚勳章

sandra28 發表於 11-6-30 16:06
到E家都未搞好, 海水都受污染! 仲話可能再提高級別的話.....
我點都唔俉住個頭D居民唔會受輻射影响羅!:noth ...

我覺得係全球都受輻射影響

珍珠宮

大廚勳章

甄太太 發表於 11-6-30 16:02
無事既,亨亨同欣欣都照食sushi,大把人照去日本,邊有事姐?!

係呀, 溫總食蕃茄都無事!!

alicemic  溫總係被迫架!  發表於 11-6-30 16:38

珍珠宮

畀面勳章

珍珠宮

大廚勳章

alicemic 發表於 11-6-30 16:19
溫總係被迫架!
我知呀~
唔知你地有無留意, 鏡頭影到背後有個女人行過, 一現溫總食就蕃茄就登大眼, 面目好爭獰, 好恐怖...

6299daside  我想睇,錯過左,貞子.......  發表於 11-6-30 17:03

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

只有同情, 無言

pigpigyy  me 2  發表於 11-7-1 14:37
yee609  me 3  發表於 11-7-1 00:13
newchun  me 2  發表於 11-6-30 22:23
淡淡的來, 好好的去 ....

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

FullOfBlessing 發表於 11-6-30 16:43
我知呀~
唔知你地有無留意, 鏡頭影到背後有個女人行過, 一現溫總食就蕃茄就登大眼, 面目好爭獰, 好恐怖... ...

比你係佢同國家元首出國訪問,比人老屈食毒蕃茄,護主不力,未返到國家都已經知死啦! 所以有呢個反應都巧正常啫!

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

千奇唔好連累下一代......

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

首頁

尾頁

跳至