跳至

首頁

尾頁

伯爵府

你地會比咩面包bb食呀?

如果係當小食,你地會比幾多呢?

別墅

呀b試過白方包~甜餐包~提子麥包~清蛋糕~
每次都係少少~因為係當零食~食半塊方包~1/3個麵包左右~之後再比的水佢飲~

複式洋房

回覆:食面包問題

阿婆婆會俾多士阿女食,仲話佢而家淨係中意食多士。
我就怕bb太細好熱氣。

複式洋房

我女好鐘意食面包, 可以食一塊半~ 白面包, 自己成塊拎住搣搣下食~

別墅

回覆:食面包問題

淨係食麥包,唔要皮。

複式洋房

嘻嘻~~我自己焗面包, 所以可以好放心咁比BB食!
但都係會焗d啱佢食嘅包包~~
P.S. 出面D包真係太多添加啦, 除非買D比較貴D嘅SHOP會好DD, 例如A-1; PANASH, 但眼見佢地D價錢真係越嚟越貴

複式洋房

回覆:Shellmak 的帖子

咁好呀,我都想整,可唔可以share d食譜呀, thx!

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

白面包,麥包,大部分包都比佢食~

複式洋房

回覆 daisycpy 的帖子

面包製作如下:

材料:
高筋粉: 300G (可250G白粉, 50G麥粉)
糖: 50G/ 2tbsp (視乎你做乜包)
牛油: 1-2 tbsp
溫水: 200ML (夏天用室溫水)
YEAST: 2 tsp (如用 INSTANT YEAST, 可直接加入粉中央搓)
鹽: 1tsp

步驟:
1.將所有材料(牛油除外)倒入鋼盆中, 搓揉及甩打成為一個不黏
手的麵團 (可保留一小部份水份在麵團成團後分次慢慢加入,以免一次太濕)
2.將切成小塊的牛油加入繼續搓揉到完全融合,抓住麵團一角,將
麵團朝桌子上用力甩打出去,一直重覆此動作到麵團可以撐出薄膜的狀態即可
3.將麵團滾圓,收口朝下放入抹少許油的盆中,盆子罩蓋
上擰乾的濕布或放置到溫暖密閉的空間發酵約60分鐘至2倍大
(冬天天氣冷我會放入焗爐,保溫發酵效果最好)
4.將第一次發酵完成的麵團空氣拍出,平均分割成2等份,滾成圓
形,蓋上擰乾的溼布再讓麵團休息5-10分鐘
5.休息好的麵團用桿麵棍(或用手也可)桿成喜愛的形狀(或可放入喜愛的材料)
6.將包好的麵團收口朝下朝內間隔適當排入烤模中
7.麵團放在密閉空間中再發酵40-60分鐘 (夏天可短些時間)
8.放入已經預熱到180度中烘烤20-30分鐘
9.出爐後馬上倒扣出來放在鐵網架上放涼

祝成功~~~~!!!

yeeyeey2k  多謝晒! 我即save左, 返屋企整下先!  發表於 11-7-15 16:03

複式洋房

回覆 Shellmak 的帖子

如果個人口味比較食得淡及做比小朋友食, 我會將糖及鹽的份量再刪減一半~~
始終自己整都係想食得健康D啫!!

別墅

回覆:Shellmak 的帖子

我係皇室堡果間麵包舖或city super 度買,所以唔會日日俾阿囡食。

洋房

面包製作如下:

你真係好有心機,BB真有口福啊!

我之前都好想好想自己整面包俾BB同老公食,但真係無信心等我都的起心乾,照你方法試整先!

請問: 我的焗爐只係細細部焗雞亦果款,又無得調較溫度,可以嗎?

伯爵府

Shellmak 發表於 11-7-15 15:09
回覆 daisycpy 的帖子

面包製作如下:

你識唔識整蛋糕呀?
我試過幾次都唔得呀?

複式洋房

回覆 熱茶走 的帖子

太細部的焗爐應該效果不大理想...但你都可以試一試!
但要至少180度喎!!!

複式洋房

回覆 irene_the_pooh 的帖子

我鍾意焗香蕉合桃MUFFIN~~

男爵府

白方包多, 一開4份,比一份佢自己用手拎住食~

食完佢會問我拎,我再比~

伯爵府

Shellmak 發表於 11-8-11 15:17

我鍾意焗香蕉合桃MUFFIN~~

你有冇食譜呀?

洋房

係呀...我都擔心焗爐太細,包包會容易硬.

伯爵府

jenniferbb 發表於 11-8-15 02:07

白方包多, 一開4份,比一份佢自己用手拎住食~

你就好啦,阿B肯自己食!
我個囝只知道走過黎搵我攞,要佢自己食就擰晒頭、只係mark大個口,唔餵佢就寧願唔食!

男爵府

我開頭都係餵佢食,但係餵得多唔係辦法,佢又多手搞其他野,不如就比佢動動手,
如果你個仔唔肯自己拎,你就餓下佢,你唔好屈服,一兩次就會成功,佢會自己食,
同埋我大囡個時我係餵多lo,搞到我大囡有d潔癖=.= "

首頁

尾頁

跳至