母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

BB剛滿月 每3小時食一次 每次5OZ 我係泵出嚟俾佢(因為一埋身食5分鐘就瞓)
我每3小時泵一次 每次泵到4-8OZ(唔知點解時多時少)
我已經勁飲魚湯同MOTHER MILK TEA
嚟緊番工後,唔可以3個鐘泵一次....咁點算呀??!!
想問你地係點做到返工之後仲係餵全人奶?
THX A LOT!!

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

我返左工就5個鐘泵一次, 其實返工前都因為去街所以唔可以咁勤力定時3個鐘泵, 變相習慣左隔耐D先泵.
我而家一起身泵一次 (6:00), 返工11:00, 下午4:00泵, 返到屋企比阿B埋身後再泵(晚上9:00-10:00). 朝早起身嗰轉谷得最辛苦, 但係半夜起身又會好眼瞓, 如果可以早D瞓, 我會半夜2點左右再泵. 咁泵法一日都有1000ml. 我個B食得唔算多, 所以都夠~

我都有飲organic mother's milk, 一日兩杯, 但係我自己覺得黑豆勁D, 我早餐杯麥皮有加黑豆粉.

男爵府

DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

係呀慢慢可以隔耐D先泵
黑豆我飲飲下冇咩料到, 我覺得咩都試下, 試到有樣你覺得WORK就勁飲啦~

洋房

回覆 aacow 的帖子

你係未用電泵,我買左個電泵唔知係未我唔識用, 泵好奈先得果1安左右仲要搞到個乳頭腫左,不過就唔係好痛,反而用手每次4個半鐘可以有3安(都係好少),bb每餐食4安我唔夠奶比佢食, 返左工的時候有兩、三餐係食奶粉, 阿b又唔鐘意食奶粉喔, 每次都扭計。我已經每日都飲魚湯但都係得咁少奶...

別墅

陪月勳章

我覺得你經以pump到4-8oz係好好呀. 我臨返工前為左儲奶庫, 勁pump, 不但儲到奶, 仲上多左奶. 我係埋身餵, 餵之前pump 3-5min, 餵完左pump清. 同埋阿b訓左我都會起身pump.
係公司3-4hrs pump一次, 我pump一次 10min度, 根本唔係好覺. 之後奶量定左(8-12 weeks), 就5-6hrs pump一次都ok.
我阿b每餐食4-5oz度, 都係3-4hrs食一次. 一路都無乜變, 耐唔耐會有幾日巔左成晚食, 但係食量無乜大變.

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆 nono9hk 的帖子

我一開始係用medela swing 的, 為左令個腦知道造多D奶, 開頭我都泵40-60分鐘咖, 見無奶我都要自己泵耐D先收工. 初初泵個乳頭唔慣真係掂下都痛, 而家有時都會痛痛地. 因為單泵一邊泵一邊滴奶, 又想泵快D唔好返工泵咁耐, 所以個幾月後買左個freestyle, 而家十分鐘左右就泵清, 有時間泵耐D可以引多次奶陣又叫個腦做多D奶囉~

我無用過手泵呀, 不過有朋友話手泵好用D, 我個陪月就叫我唔好試, 會好攰喎. 不過睇咁多BK媽媽post, 都知道泵係要夾人咖~

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

at first when i was back to work i pump 3 times a day.

730 (before leaving for work)
1230 (before going for lunch)
6 (right before getting off work)

at home feed baby 3 times

6am, 9pm, 12am.

i drank organic mother's milk

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊