自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我剛搬左,係房.廚房,厠所,向東南, 廳及露台向小西斜同北,咁又好吾好呢,不過夏天開左大門都好扯風.冬天吾知會吾會好凍呢.

子爵府

我屋企個廳,三間睡房都係向西南嫁,真係好好風;而兩個廁所就向東北;廚房向南,所以吹乜風,我屋企都好乾爽,超正!

大宅

有西南風就好, 唔係都幾係野, 我都住左1x幾年西南位啦.......

侯爵府

係呀, 我都覺得好好住.

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

其實座向係香港黎講, 東南最好, 西北最衰
因為夏天香港主要係吹東南風, 冬天係吹西北風
所以向東南樓價好D架
另外仲睇下有冇對流窗, 咁先扯到風入.
不過香港好多樓就算座向好, 有對流窗都冇用, 因為太多坪風樓, 擋住哂D風, 我屋企就係, 一D風都入唔到

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

我屋企都係向西南架, very good
又光猛, 空氣又流通
之前睇啱心水的一個私人樓單位, 都係因為佢都係向西南

侯爵府

我屋企所有房、廳、廚房都向東南, 向東南都勁且風喎, 對冇樓擋架, 冬天有太陽入屋, 夏天就開廳門且風入屋, 所以可以day time完全唔開冷氣都得, 同埋個廳好光猛連燈都唔洗開.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

日頭打開門連風扇都唔洗開

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

水晶宮

好媽媽勳章

29XX86 發表於 11-7-5 13:20
我屋企所有房、廳、廚房都向東南, 向東南都勁且風喎, 對冇樓擋架, 冬天有太陽入屋, 夏天就開廳門且風入屋, ...
我都係廳、2房、廚房向東南,1房向東北,冇樓檔向山,
冬天有太陽入屋, 夏天日頭都幾暗...
我好少開大門,因為好大塵,而且對面幾戶輪住點香....
有時開廚房門同廳窗都好扯風,但廚房好多時都有d小昆蟲飛入屋,所以關埋時間最多.....
呢排日頭如果淨上網唔做家務淨開風扇都得.
夜晚都唔係晚晚要開冷氣.
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

回覆:西南樓真係幾好住, 自然風好涼爽, 好開心

我家向正西,高層,好光猛,但夏天下午好好好曬,一定要開冷氣,好懷念之前間樓向正東

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我哩邊有對流窗, 基本上都好好風, 日頭唔會開冷氣.

男爵府

支持環保

伯爵府

畀面勳章

海怡半島就有西南既單位. 廳西南, 房正南. 仲有對流窗, 好正.
東方曼哈頓  : Iherb 用戶首次優惠 5 美元 code GQF455

珍珠宮

我覺得東南應該當風d,因為我家對流窗係東南,一開就好好風,但好多黑塵所以唔敢開。大廳窗就西南,都有d風既,不過我覺得最正係冬天果種溫暖感!
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

大宅

好媽媽勳章

呀媽屋企向西南, 夏天太陽唔熱, 有涼風, 冬天唔凍, 好舒服...

99屋企向東南, 好早有太陽入屋, 好熱, 我未訓醒, 太陽已經曬到落pat pat:;pppp:, 冬天都幾凍...不過唔知關唔關住屯門事..!!

侯爵府

醒目開學勳章

首頁

尾頁

跳至