婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

一般要幾錢﹖幾多cm仲可以用微創﹖有冇e生介紹﹖

男爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 DHA勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆:肌瘤手術

醫生話超過 5 cm 要做手術,吾可以做微創要開刀做,私家做要四萬幾蚊。

大宅

thx!
幾多cm可以微創好似唔同e生有唔同做法....

男爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 DHA勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆:肌瘤手術

係呀!你粒瘤有幾大?

男爵府

回覆 kenamd 的帖子

但我5cm左右, e生都話不用做wor~

子爵府

我個粒3cm,但因位置唔好,令我有貧血,所以醫生建議做微創,我8月做。位置唔同,可能用唔同的方法做手術,如:宮腔鏡,開刀,腹腔鏡(有一些醫生話10cm都可以做)。你個粒幾大,位置在邊?

民房

我都有肌瘤, 是會翻發的. 吓吓做手術都破產啦. 但吃咗小金膠囊後, 個瘤成年都沒有長大, 但價錢較貴, 要日日食. 另必須注意飲食.

男爵府

回覆:kaman710 的帖子

我粒現在 6 點幾 cm , 懷孕三個月時 7 點幾 cm,因為有粒瘤在子宮頸附近,令我六月頭小產左

民房

Sorry to let u sad!!!
肌瘤的確令我們很頭痕.... 幾時做手術啊?????

大宅

Hi Kenamd,

我和你一樣小產了......但你有穿水和宮頸開嗎? 可否分享一下? Thanks!

男爵府

回覆 Baoyeung 的帖子

Hi ! Baoyeung,

我在公司特然見紅, 已立即去睇 e生, e生同我照 u/s 話 bb 有心巳跳, 手腳都郁野, 好正常 !只要休息瞓床, 唔會有問題出現 ! 格兩日下午瞓瞓下覺, 特然好多鮮血不停流, 要去政府急証, e生立即同我檢查, 佢初時照到 bb 郁緊, 照照下睇唔到, 跟住要照陰超, 見到子宮口開左同埋有d肉, 我還問 e生 bb 保唔保得住, 佢無回應我, 最後 佢話我已經小產左, 我唸過3 個月要樣樣小心唔會有問題, 點知.......會無la la 無左 ! e生要我留院觀察, 我問是否粒瘤影響, 佢話未必有關, 好多原因, 如果想割粒瘤得唔得, 佢話有機會成個子宮割晒, 想生都唔得, 因為今次係第一次有bb ! 我不停流血用孕婦衛生巾都流晒出來, 未停過, 果晚我覺得好熱, 還有發燒, 要食打生素 !第二日下午做刮宮手術, 做完一樣又流血,流左20 日. 我再去睇 e生照有無惡露同埋粒瘤有無細到, 需然粒瘤係細左, 可能懷孕時粒瘤大左, 壓到 bb 而小產, e生話超過 5cm 要做手術, 何況我已6 點幾cm, 唔可以做微創,唔需要成個子宮割晒, 如果唔做手術 3 個月後可以試下再次懷孕, 睇下粒瘤會唔會再次影響小產, 我唸起.....唔想再次小產. 我6 月頭做左刮宮已經好傷身, 未夠 3 個月可以做多次手術咩 ? 我真係有d 懷疑, 做唔做手術好......又唔知睇邊個e 生會好d .....我個心好煩........我好想同人分享下我的情況, 問下意見 ! thank you

大宅

我有兩粒,一粒3cm一粒0.6cm,醫生話位置同size暫時唔影響m,可觀察住先。但我舊年同期check只得一粒1.2cm,大得好快。

baoyeung, kenamd,take care!

男爵府

回覆:阿西 的帖子

你有無睇其他醫生,比意見?你有醫生介紹給我?

大宅

kenamd 發表於 11-7-8 13:10
你有無睇其他醫生,比意見?你有醫生介紹給我?

因為仲係細size,暫時都係由家庭醫生follow,until到5cm做手術,我先搵專科。
我無相熟婦產,或者你刨下bk,睇下其她sis有咩經驗,希望你可以搵到一個好e生!

民房

所有e生都是話大部份婦女都有這些問題, 要等收經才消失. 等到個瘤大先做手術, 照我話, 應該要控制下如何令個瘤KEEP住不生長??

子爵府

唉,你休息多些,養好身體再努力! 加油!

你可否告訴我你個醫生是誰?
粒瘤6cm有一些醫生可以做微創的,我會pm幾個比較好的醫生俾你,是貴的,但他們好細心,他會話你知值唔值。

其實醫生話最重要是粒瘤的位置及其影響(如:是否在子宮內,子宮頂,子宮頸,漿膜/肌層/黏膜),位置重要過大小。 我粒瘤是黏膜和子宮內(頂),成年都冇大,但影響受孕(我兩年都冇中個)和令我有嚴重貧血,頭3個月流產機會比人高,但唔會早產。我之前的醫生都是叫我唔好理,只是現在這個醫生叫我做手術。因為健康原因和很想生小朋友,而且試左兩年都唔成功,所以決定做手術。

我知粒瘤在子宮頸附近可能影響順產。如果唔生小朋友,西醫是可以俾藥食控制粒瘤。最好看多幾個醫生。

男爵府

回覆 candyfatcat 的帖子

多謝你 ! 我現在睇中e, 調理身體

我係睇張慧 e生 ! 佢話最快是做完刮宮後兩個月可以book 時間同我做手術, 是中手術

上次我在急証小產後, e生抽左兩次, 我的組織化驗, 要我在8 月尾返e院覆診, 我驚政府 e 院好求其, 到時唔知會唔會解釋比我知, 因咩事小產, 同埋會唔會建議我割左粒瘤

candyfatcat  你記住問醫生粒瘤是屬於漿膜/肌層/黏膜及其位置,個影響會好唔同的。  發表於 11-7-12 16:15

男爵府

你做左先好有BB呀. 我係懷孕時發現有肌瘤. 一發現時已係5cm, 到8weeks時7cm. 最後小產埋(但唔關肌瘤事, 因為係個胎無左heart beat). 醫生話如果係突然流出黎(你既case), 就好有可能係關肌瘤事.
先後睇左4個醫生,都叫我唔好博,一定要搞掂個肌瘤先. 因為,始終會增加流產既risk. 我個肌瘤有成6.x cm大, 都係用微創(睇4個醫生, 2個話做唔到微創, 2個話無問題). 最終, 我上星期二做微創. 貴就一定(成8萬), 但真係復完得好快), 第四日出院. 宜家非常好精神.

洋房

回覆 carinj 的帖子

Hi Carinj, 咁做完痛唔痛(有大痛嗎?), 之後要否介口? 有冇飲湯水補下?

8萬幾真係好貴, 醫生手術費幾錢? 保險CLAIM得足嗎?

男爵府

回覆 spidy 的帖子

其實唔痛. 痛既感覺係有d似我地隔好耐無做exercise, 突然做時個肚咪會扯住痛. 所以, 唔係好痛. 第三日開始直情唔痛.

無特別食乜嘢去補, 都係一開刀後要食又或者唔食得既嘢.

8萬蚊係出院時埋單既價錢. 我得公司既medical, 我諗要自己俾2,3萬.你可以俾份policy 個醫生睇, 佢會話到俾你聽.

首頁

尾頁

跳至