論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

agent 氹我簽咗個斷約エ人, 話好乖好聽話........點知嚟到唔聽話不特止, 仲做唔夠10日就比resign letter 我! 我要蝕agent fee, air ticket and hire new maid, 頭尾唔見成皮嘢!!! Agent 偏幫工人, 話比足1month notice 就OK! 仲要話僱主有問題! 態度好差! 工人初時excuse 同我2個小朋友唔夾, 又話湊2個辛苦, 呢點我請佢時已經講明, 有セ奶油上咗エ先反口! 後來工人自爆係屋企有事, 要急返印尼, 我地D HK 僱主一D保障都冇!!! 好激氣!!!

呢間agent 夠膽死開頭話印好過賓, 我請咗印之后, 而家工人話走就走, agent ヌ改口話叫我請賓, 一D誠信都冇!

我有要求同舊僱主傾, agent 就話唔方便, 淨係比咗一段同舊僱主嘅电話錄音比我聽, 點知就中招! agent 响MK 荷里活中心, 叫康X居, 佢哋响CWB 都有branch.

最后個工人同人地講佢唔係返印尼, 而係揾咗新老細, 我懷疑agent 一早就同佢扯猫尾, 唉~~~好激氣ar!!!

anna妈咪  對D工人真係好無信心,但好無奈又逼住要請。有時好猛憎但都要扮到EQ好高  發表於 11-7-7 14:04
bobbi  不是可以包換工人架咩? 收咁貴都唔包換?  發表於 11-7-7 13:30
cfbb  我果間咪又係咁,d a準有得幾多間係好?只是向錢看  發表於 11-7-6 17:11
luck_tang  開個黑店名出來....  發表於 11-7-6 16:22

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章

Ah4 發表於 11-7-6 16:09
agent 氹我簽咗個斷約エ人, 話好乖好聽話........點知嚟到唔聽話不特止, 仲做唔夠10日就比resign letter 我 ...

可唔可以去消委會度投訴間AGENT? 間野咁樣好過份喎...

Ah4  我正有此意!  發表於 11-7-6 16:26

大宅

agent 响MK 荷里活中心, 叫康X居, 佢哋响CWB 都有branch.

lct226  呢間好多個完約姐姐個cv都好靚, 但因為太貴無揀, 如果唔係就....  發表於 11-7-7 01:59

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

斷約一定有問題,我情愿唔請都唔會請佢地,同埋我的不愉快經驗話比我知,就算佢resume寫到幾靚都假,睇passport呃唔到人,我果件衰印之前比我睇到visa未完約,問佢時佢話佢想早d走,我第一次請工人,信以為真,點知出事。

mmami  passport都假!我上個賓有3本passport架,我親眼見,agent仲以為得一本........  發表於 11-7-7 10:55
蝸牛媽媽  我家姐又係咁樣請咗個斷約工人比我阿媽,我諗我哋都會有排煩,唉~~  發表於 11-7-6 17:01

男爵府

回覆 cfbb 的帖子

我家姐又係咁樣請咗個斷約工人比我阿媽,我諗我哋都會有排煩,唉~~

cfbb  希望你果個會係與眾不同果個  發表於 11-7-6 17:08

大宅

yes ar, the agent fee is $42XX very expensive ga!!! But their service and attitude is totally rubbish!!!!

侯爵府

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 開心吸收勳章

"我有要求同舊僱主傾, agent 就話唔方便, 淨係比咗一段同舊僱主嘅电話錄音比我聽"

呢段說話都好有問題, 如果agent咁同我講, 我唔會幫襯佢.

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

cfbb 發表於 11-7-6 16:54
斷約一定有問題,我情愿唔請都唔會請佢地,同埋我的不愉快經驗話比我知,就算佢resume寫到幾靚都假,睇passport ...
,passport都可以有幾本?咁有咩嘢可以係真?

wcpcelia  有over1本?  發表於 11-7-7 13:48
mmami  佢地"真"係識騙人.....  發表於 11-7-7 11:24

伯爵府

好過份喎

男爵府

last time i looked for maid, i went to Shatin, the one call ' 陽光', they keep asked me to interview break contract one. they don't really think the maid is willing to take care bb or not, just ask me to interview, but my first question is ' please advise me whether you want to take care bb, kids or old people?' then most of them reply me they like to take care old people.
it means that many agency are bad now.

idy926  每次計,成吾成都照收$  發表於 11-7-7 13:50
idy926  我agent話,D walk in工人,如agent幫佢地約到僱主in,agent就有$收,成吾成都每  發表於 11-7-7 13:49

大宅

大家咪幫襯, 正黑店!

男爵府

回覆:好激氣!!!

記住更好都唔好請斷約工人!!!

別墅

好過份

首頁

尾頁

跳至