懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問岩岩用驗孕棒check bingo , 我係咪要去私家診所再驗一次?
如果真係bingo 咁幾時要去政府登記?
政府係咪有得照埋結構?

大宅

我覺得愈早愈好 你去到佢會按照你週數安排第一次產檢 所以登記咗先無壞 但記得要帶私家診所嘅醫生信

男爵府

要睇一睇私家, 再驗, 出封信比你先可以去登記架 ..
至於有冇結構, 要睇有冇位

大宅

回覆:Ling225 的帖子

係呀,即刻去私家再攞私家張紙,老公身份証,住址証明去政府醫院

大宅

thank you

咁仲有咩要注意

男爵府

我都係剛剛知BINGO後,再去私家醫生CHECK多次,要醫生開張證明書,先去各區母嬰健康院登記,新登記不接受電話預約,登記完健康院護士會約你幾時去醫院聽唐氏綜合症檢查講座+有一次超聲波,醫院護士會睇各孕婦周期同唐氏綜合症檢查有冇位,再幫忙約時間,我就因太多孕婦所以book唔到做oscar,宜只做驗血咋,宜我去既係屯門醫院,屯門醫院係冇結構檢查做,宜我煩都係book唔到私家診所做結構,實在私家都好full吓~~

大宅

而家政府只會為"高危孕婦"做結構架咋~~我都係今日去覆診先知咋~~~

男爵府

都唔一定只幫高危孕婦做結構嘅!!我都唔係高齡,OSCAR又冇問題,都可以好好彩咁BOOK到結構做!!所以,我稔係睇地區同埋有冇位做囉!!所以一定要快,一知道有咗BB\就要快手D走去BOOK政府醫院!!

大宅

即係我要呢幾日去私家再驗跟手就去book醫院 , 咁請問如想照結構 , check唐氏綜合症 係要自己提出 , 定護娘會會安排??
如果book唔到係咪自己出去搵私家做?
照結構係要幾week前要照架...

唔好意思太多問題

大宅

咁我想問,係咪去普通診所寫醫生信就Ok?洗唔洗去婦產專科睇?thx:

大宅

MommyPanel勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:用驗孕棒check bingo , 幾時要去政府登記?

如果棒棒檢到有,不用婦科,家庭醫生都可以,佢會再用尿尿同棒棒同你檢多次有無,檢到positive後,就會出有孕證明。

你帶住依張證明的正本,同住址證明,親身去醫院登記就得架喇!Oscar即係唐氏,你早登記的話,你唔駛問政府都會同你排埋期,至於結構,好少有架喇,除非高齡...不過你都可以試下問下既~

因為依家醫院好多證,如果你做oscar的期早過第一次産檢(我就係依種例子),你可以自己出去搵私家產檢先,確定咗預產期就會好些。因Oscar一期的檢查準確些,要係第11至13週6日內才可以一期檢查,有預產期你就可以check check醫院俾你既期要唔要改。希望幫到你啦!

大宅

Ling225 發表於 11-7-9 03:09
即係我要呢幾日去私家再驗跟手就去book醫院 , 咁請問如想照結構 , check唐氏綜合症 係要自己提出 , 定護娘 ...
1. 去診所同護士講話驗孕, 佢會俾妳驗左先, 到時一見醫生就可以出到結果及寫醫生信 (因為我上次去間診所好多人, 我見醫生時先講, 所以又要出嚟驗完再見醫生, 當中佢會幫其他人
睇住症先)

2. 如果本身有食開咩藥或者係長期要覆診之類, 要同醫生講埋, 我因為有長期食甲狀腺藥, 所以有講,
佢會寫埋落封 referal letter 度, 當我去威院排期時就排得好早, 約 9 wk 就安排到產檢了, 我睇過
威院俾番我d 資料係原來經過醫生審核過而出的產檢期, 所以如身體有什麼毛病可以講埋.

3. 威院除左出第一次產檢期俾妳之外, 仲會出埋 oscar 個期嘅. 仲有張紙寫俾埋妳 - 內容講明而家政府
資源不包括結構性超聲波的, 只能以有限資源為高危孕婦做結構性超聲波檢查, 但如好彩的話,
照 oscar 當日有機會收到做結構性超聲波檢查個期, 要睇彩數.

大宅

我去左威院&打電話去健康院登記

1) 健康院約我 24/8 去第一次檢查 , 要帶小便 ---- 佢無講話要晨尿 , 咪其實係咪要帶晨尿 , 我想問第一次係做d咩 ?

2) 威記約我 25/8 去做唐氏綜合症產前篩查 , 呢日係咪唔洗帶小便 ? 另我見佢寫住要自行到私家診所作一次超聲波確定預產期以確認此日子可以做是項測試 , 我之前驗 孕係係普通診所做 , 話大約係6week , 無講過預產期淨係叫我去登記得啦 , 咁我依家係咪要儘快去私家做第一次產檢 ?

3) 威記約我23/11 做第一次產檢 , 個日子好似好後咁 , 你地係咪都係咁遲架 ?

其實幾時開始要去私家做產檢 , 幾耐要做一次 ? oscar 測試幾耐會有結果?

唔好意思有咁多問題

子爵府

畀面勳章

回覆 Ling225 的帖子

1. 係要朝早第二次既小便(要空肚可飲水), 第一次都係幫你CHECK下個肚同子宮等~
2. 唔洗帶小便, 我個時又冇叫我自己check多次喎, 你自己計下到25/08果時係唔係around 11weeks - 13weeks~
3. 我果係12月排, 2月時第一次見e生~ 未到2月之前就去QE抽血呀, book做結構之類~

首頁

尾頁

跳至