樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問鑽石山瓊山苑 2 rooms, 市價租多少, 現租7500, 一年死約即滿, 業主先打電話來話要加租, 加500, 但層樓很殘, 業主不願維修, 如地板殘, 厨櫃殘...., 值得加比佢嗎?

tt8899  計返其實兩餐飯都冇左啦。算係咁架啦﹗﹗  發表於 11-7-12 00:59
Cinken  加500,都算有良心!  發表於 11-7-11 15:37

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

好簡單同區你搵唔搵得番平過佢既租盤 ?
你要計下搬屋要比佣又要搬運費.
得不償失
而家大埔3xx呎都租緊7千呀!

MariaTsui  agree  發表於 11-7-20 14:19
tt8899  非常同意﹗﹗  發表於 11-7-12 00:58

大宅

500 X 12 = 6000.

無謂啦, 除非有更好選擇!

禁止訪問

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章

算啦 $500 除非你搵到更平 不過機會不大啦.
希望每天開心渡過 ;-)

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你出去附近地產格下價,
如果吾值就搬走

侯爵府

出去睇下地板唔殘, 厨櫃唔殘, 層樓唔殘的要幾錢先
再考慮續唔續租...

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

RACHEL04 發表於 11-7-11 15:32
請問鑽石山瓊山苑 2 rooms, 市價租多少, 現租7500, 一年死約即滿, 業主先打電話來話要加租, 加500, 但層樓 ...

加$500,大概係跟番通脹吧!

如果只係D o野係殘而仲係爛O左唔用得,業主通常都唔維修。

你快手快腳出去睇吓租盤,比較吓之吓再決定搬唔搬。

如果搵到間都係俾$8000,個環境係滿意D、你覺得會住得開心D,咪搬囉。

搬係煩,但係往後12個月,你個人開心D,咩都抵番。

回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

大宅

我有找agent問, 佢話7月頭, 做過一兩個 瓊山苑 2 rooms, 7500 & 7000, 但現在就無mud盤, 8000 我是o.k., 如你說同一屋苑,個環境好啲, 裝修好小小, 我都想搬, 好過住爛屋, sink溜水, kitchen door broken, drawer difficult to open. 所以我至煩惱值得加比佢嗎?
agent 話但現在無mud盤, 叫我等到8月中, 我諗樓價趺咁小小, 業主觀望, 會放番小小盤出來, 啲租會趺小小, 我有kid, 要就校車, 所以咁煩.

男爵府

我都有睇過鑽石山D租盤
比我係你, 我唔會再租, $7500已經貴, 仲加! 又唔係方便近MTR同商場.:;pppp:

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

RACHEL04 發表於 11-7-12 10:56
我有找agent問, 佢話7月頭, 做過一兩個 瓊山苑 2 rooms, 7500 & 7000, 但現在就無mud盤, 8000 我是o.k., ...

上28屋網搵吓D業主盤/搵多幾間地產公司,唔好淨係靠一、兩個agent,因為佢o地有時覺得賺咁少唔會擺太多時間幫你搵。agent 呢d幾好都唔好信到十足十。

希望你好快就搵到間合住o既新居
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

複式洋房

講真加500蚊真係唔算多,唔加比佢搵過間...一來未必搵倒,二來時間同精力都用唔小,仲要大熱天時一家大細唔知要睇幾多間先啱心水,唔好忘記佣都要3-4仟、傢俬(唔多唔小總有嘢要買過)、搬運費.....等等等等,哈….祝你早啲有決定,唔駛咁煩!

大宅

搬啦, 雖然你係要俾佣金, 但係起碼可以住間新d既屋, 又多個選擇. 你估個業主唔驚你盤咩, 佢無啦啦又要俾多次佣, 又要翻新間屋, 又要空置間屋至少兩星期. 你起碼可以換間靚屋住, 業主一d 著數都冇! 業主支出: 4000 (佣) + 4000 (空置) + 4000 (翻新) 已經唔見左12000 = 一千蚊一個月, 除非個業主可以加多一千蚊一個月租出去, 先打個和. 仲唔知有冇好租客!

珍珠宮

好媽媽勳章

如果係我, 間屋咁殘, 其實佢唔加都想搬, 只不過一動不如一靜啫.
而家業主要加租, 如果係出面搵到間新淨d, 貴一d我會搬囉.

非常同意babyislove講法:
如果搵到間都係俾$8000,個環境係滿意D、你覺得會住得開心D,咪搬囉。搬係煩,但係往後12個月,你個人開心D,咩都抵番。

禁止發言

大宅

同業主傾掂, 像徵式加200, 出面無mud盤睇,局住屈服啦. 請問雖要另外簽約嗎?死約今月滿.

MariaTsui  一定要重新簽約  發表於 11-7-20 14:22

版主

RACHEL04 發表於 11-7-20 11:18
同業主傾掂, 像徵式加200, 出面無mud盤睇,局住屈服啦. 請問雖要另外簽約嗎?死約今月滿. ...

緊係簽過新約喇,唔係佢下個月又加你租,點算呀!除非你考慮邊住邊繼續搵地方搬。
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

大宅

回覆 babyislove 的帖子

HI, babyislove,

唔該你呀, 我是第一次租屋, 所以很多程序不太清楚, 多得大家給我意見.

大宅

業主唔想簽訂新約, 我估佢見樓價趺咁小小想賣樓, 但其實就算有約都可以連約賣, 我不明白佢想掂.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

RACHEL04 發表於 11-7-21 12:21
業主唔想簽訂新約, 我估佢見樓價趺咁小小想賣樓, 但其實就算有約都可以連約賣, 我不明白佢想掂. ...

無約易賣d
可能業主想賣,你又覺得殘舊,不如搬去新d既地方lor

首頁

尾頁

跳至