樓市動向

跳至

首頁

尾頁

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

RACHEL04 發表於 11-7-21 12:21
業主唔想簽訂新約, 我估佢見樓價趺咁小小想賣樓, 但其實就算有約都可以連約賣, 我不明白佢想掂. ...

唉! 咁你邊住邊睇,因為無再簽新約,佢/新業主要你走衰起上o黎可能一個月通知都唔俾你。
回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

大宅

我有點不明, 佢怎樣要我走呢? 不是要出信一個月通知咩, 佢無權入屋趕人wor, 如果佢有所行動, 我可以打999. 唉! 唔通人善就要俾人欺.

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

RACHEL04 發表於 11-7-21 14:18
我有點不明, 佢怎樣要我走呢? 不是要出信一個月通知咩, 佢無權入屋趕人wor, 如果佢有所行動, 我可以打999. ...

你個業主唔再簽新約,係咪想慳厘印費呀? ... 加租又係佢話加,到俾佢加o左又唔肯black & write承諾一年死約。

前一排係BK有人share過朋友個業主俾幾日通知叫佢搬走 ... 唔跟規矩o既大有人在。

我都一家大細,將心比己,如果真係俾業主趕走,就算有一個月通知都好急喇!

唔係話搵就搵到,尤其是你講過話要就仔女搭校巴返學。

回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

大宅

Hi, Babyislove,

唉, 厘印費都係有限$, 佢開頭o.k. half half, 跟著又話變相同我簽多一年死約, 不合理, 如果唔想租不如早話叫我搬, 唔係話搵就搵到, 想問, 如果一月後, 仲沒找到屋, 我唔搬, 佢可拿我怎樣?

版主

RACHEL04 發表於 11-7-21 16:21
Hi, Babyislove,

唉, 厘印費都係有限$, 佢開頭o.k. half half, 跟著又話變相同我簽多一年死約, 不合理, 如 ...

原來佢係有心唔租一年俾你

如果關係好,到時同佢傾需要多少少時間。

如果關係唔好而佢又出埋信,咁你點都要一個月內搵地方搬走喇!

阿Q D 諗都好O既,你邊住邊搵囉,可能暑假尾又有D盤呢! 橫掂你都覺得間屋舊,唔想住O係度。

有時放膽D諗,呢個屋苑以外,可能有更好O既OPTION呢! e.g., 我前排搵屋,搵O黎搵去都係附近,因為想近個仔返學。但係最後,我o地搬O左去隔離區一個以前從未考慮過o既屋苑。宜家老公返工車程短o左D,阿仔返學都只係搭20mins車(佢勁like 搭巴士),一家人住o係一間全新裝修o既屋又添了幾件新傢俬,住o左唔夠一星期,成家人生猛晒、開心晒

回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

伯爵府

RACHEL04 發表於 11-7-21 12:21
業主唔想簽訂新約, 我估佢見樓價趺咁小小想賣樓, 但其實就算有約都可以連約賣, 我不明白佢想掂. ...

即是業主隨時交吉賣樓,一個月通知趕你走,你還是一邊住,儘快找新居吧!

大宅

HI, BABYISLOVE,

很多謝你的正能量, 雖然現在煩搵樓, 不過我會樂觀面對, 可否講下你住邊頭呀? 原來租人地方真係好受氣!!

水晶宮

業主想賣樓, 右想賺到盡(收租收到最後一刻), 所以不想簽約, 保留彈性. 你都係快揾樓啦, 冇約好冇安全感.

babyislove  agree!!!攞到盡o既業主。  發表於 11-7-21 23:23

版主

RACHEL04 發表於 11-7-21 17:29

很多謝你的正能量, 雖然現在煩搵樓, 不過我會樂觀面對, 可否講下你住邊頭呀? 原來租人地 ...
搵樓、搬屋係煩,我老公當初都唔想,宜家辛苦過後佢日日都好開心!
加油!!!你一定搵到o架

至於我,未陀阿仔前住Shatin,陀到就佢就o黎出世住馬鞍山,宜家阿仔2歲又搬出沙田。
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

大宅

我在另一個topic見到你, 原來你對於租屋咁熟悉, 我想問, 如我要搬, 水, 電, 煤, 按金 和退租書是否在走當日交收呢? 一個月通知是否由我收信後計呢? 業主仲昧回覆我簽約.佢唔同我簽新約, 我該交old租, 對嗎?

版主

RACHEL04 發表於 11-7-22 12:12

我在另一個topic見到你, 原來你對於租屋咁熟悉, 我想問, 如我要搬, 水, 電, 煤, 按金 和 ...

我唔係好熟,不過之前遇過2個業主,一好一衰,有少少經驗吧!

我無簽過退租書呀! 之前個好人個業主,大家口頭傾好個期交收。最近個衰業主,我o地唔同意佢個新租金,佢就black & white出信叫我o地搬。我o地月尾先交番鎖匙俾佢,唔知佢到時會唔會要我o地簽退租書呀。

水/電/煤你要自己約時間cut,電/煤就好快處理,但係cut水要兩星期o架,你要就番時間。如果交收當日,你已經收齊晒d last bill咪帶埋佢囉,萬一佢想睇,你即刻show ma,無謂俾佢有藉口遲遲唔退番按金喇。

按金方面,有D租約寫係收屋後3日內退,有D就5日內,有D係30日內,你自己check番張租約。

之前有一個topic,有人議論要一手交鎖匙、一手收番按金,如果你個業主肯當然好喇,否則佢係限期內寄番張票俾你我覺得都係合理o既做法。

你個case有D複雜,佢唔覆你簽新約,你就不如直接問佢咁係咪想收番old租囉 ... 咁大個人都唔覆人電話都唔知佢想點

回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

大宅

個業主肯簽新約,但要追加新租按金different, 佢咁PK, 我怕將來退租時佢玩嘢, 到退按金時要扣物扣物.我該怎樣做呢?

大宅

個業主肯簽新約,但要追加新租按金different, 佢咁PK, 我怕將來退租時佢玩嘢, 到退按金時要扣物扣物.我該怎樣做呢?

大宅

版主

RACHEL04 發表於 11-7-23 16:35
個業主肯簽新約,但要追加新租按金different, 佢咁PK, 我怕將來退租時佢玩嘢, 到退按金時要扣物扣物.我該怎 ...

追加<新按金>,都合理o既,始終新租約按金suppose跟租金而定。

如果你無整爛電器,好難搵藉口扣錢。

如果你決定o左繼續住,唔好諗到太鑽牛角尖,一年後真係唔再租先算喇
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

首頁

尾頁

跳至