夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我3月頭由巴基斯坦結婚返嚟就即刻入紙申請簽證, 負責我個case嘅officer做野慢吞吞, 我老公都投訴, 佢個同鄉同我地個case一樣, 人地只係3個月就搞掂個簽證, 仲要係遲果我老公返巴基斯坦, 但早過佢返嚟香港!!!

要咩文件都俾晒啦! 果個officer可以失驚無神寄張紙俾我, 叫我填form, 上面寫明我老公果part可以我去寫, 我遞表俾果條某利, 佢仲話我"呢part唔係你填喎", 我話佢"你睇清楚d啦, 上面寫到明我可以寫", 佢就番兩番張form, click兩click個電腦, 鬼食泥咁講咗d野, 就起身走! 我問佢, 係唔係搞掂喇, 佢先至答我話會check! 果下真係火都黎!

果條友次次打俾我都同我講, "處理中"、"仲同其他部門處理"、"你嘅案件較為特別,所以要更長時間去審理"、"唔知道幾時先至批核", 聽得多真係會好忟!

最後, 我真係頂唔順, 上個星期四send咗個fax去投訴, officer個上司即晚親自打俾我, 佢話佢個下屬已經做緊野(心諗: 唔通你會同我講你個下屬唔做野咩), 咁我話點解人地只係要3個月, 我就要4個月, 但仲要係到而家都未收到消息, 得唔得都話聲俾我知啦!! 佢就話個下屬都放咗工, 第二日就會叫個下屬做野, 有咩就打去佢個direct line...

點知...今日打去, 變咗第二個人聽, 我問果個阿生去咗邊, 竟然同我講, 果個人只係上個星期做頂替!!

你地話, 入境處搞咩

你地可以想像下, 4個月喇, 即係成三份之一年無見過, 就算晚晚skype, 個個鐘頭講電話都無用, 搞到我地兩公婆個心情真係已經差到極點...

真係投訴無門

男爵府

你甘掛住佢可以去巴基斯坦搵佢, OR 移民去,會唔會快D 呢

大宅

我都想... 但... 機票成8千幾蚊... 如果要移民去巴基斯坦, 仲多手續過香港...

所以搞到我頭都大埋...

大宅

回覆:jasmeenmalik 的帖子

甘你老公嚟到HK可以做d咩呀?

janhk09  me2  發表於 11-7-12 01:12

男爵府

2018復活節勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

每日望住佢哋就充滿力量啦!

男爵府

如果8千幾蚊機票都比唔起,香港生活指數甘高,
你地點可以係香港生活呀

jaycee_mami  問得好.  發表於 11-8-1 08:51
為食熊  我都係甘諗...  發表於 11-7-12 16:00

伯爵府

回覆 jasmeenmalik 的帖子

我以前用學生身份申請同老公團聚都試過我等左5個月tim ar!!!
請盡量唔好點評我,因為我通常用手機版,睇唔到ga!!!

禁止發言

大宅

回覆:4個月未見過老公

可否不分膚色國籍貧富的界限。香港的地方居留權係好保護主義,尤其對中國人。

大宅

minka 發表於 11-7-12 14:40
如果8千幾蚊機票都比唔起,香港生活指數甘高,
你地點可以係香港生活呀
就算比左8千幾蚊機票都只可以係巴基斯坦短聚...解決唔到樓主想同老公團聚開展新生活既目標

Suissesse  yes  發表於 11-7-31 23:41

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

公爵府

做乜酚問人地老公黎到香港「可以做d乜」?家陣好似假設左所有想移民黎香港的人都係想食政府?

伯爵府

milk323 發表於 11-7-31 23:52
做乜酚問人地老公黎到香港「可以做d乜」?家陣好似假設左所有想移民黎香港的人都係想食政府? ...
不過呢個又係好現實既問題黎既,
HK人生活真係唔易架,食,住都好貴,
好愛時當然可以大家一齊捱下,
耐左......交都有排鬧
問既人都好可能隨便8下遮

大宅

回覆:milk323 的帖子

樓主上來呻下,我都唔明點解要問人地老公做咩??我係其他thread都唔覺有人會咁樣問人。如果心裡面已經假設左人地冇野做就唔係好公平

大宅

回覆:jasmeenmalik 的帖子

搵個高一級既主任去問下得唔得呢?

大宅

你老公是不是用受養人身份申請來港??? 如果係.. 其實入境處好睇個sponsor 的入息, Financail status, 家庭背景, 兩個人年齡差距, 點樣認識.. 各樣來審查的.
個個 case 都唔同ga ...

4 個月其實不算耐. 我有朋友, 已經申請左足足2 年啦.. .. 文件攞完又攞. 家訪做完又做. 個官見完又見.. 都未批到...

大宅

Deleted

首頁

尾頁

跳至