嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

件事發生咗十幾日但愈諗愈激氣,所以都係要同大家分享一吓呢件咁谷氣嘅事.如果想幫襯呢間店舖嘅消費者可以有所心理準備.

25/6星期六去咗標題所指嘅店舖購買兒童檯凳,因凳有現貨,檢查過後可先攞走,而檯就需要跟大陸廠房訂貨,女店員話大約喺星期一或二會到,貨到舖頭後再通知我取貨.

到咗28/6星期二我老公去攞貨,到舖頭後見到張檯pack好咗,咁我老公循例都要求拆開Dpacking檢查吓有冇quality issue(紙箱裡有透明膠袋包住一塊硬膠檯面,用一層報紙分開包住四隻塗上油漆鐵檯腳,而檯腳頂部有塊鐵片用嚟上螺絲接合檯面底部就冇嘢包住),個男性老板就話 "我都check過晒嫁喇,我比個檯面你check吓啦,嗰四隻腳用報紙包得咁實唔會有問題,如果番到屋企發現有問題就打電話嚟啦", 如是者,我老公就攞張檯走喇.

老公即晚進行裝勘,將所有packing拆去後,發現被報紙包住嘅檯腳有幾處油漆被批花咗,然後又有一口螺絲上極都上唔到,試咗幾次後就停手,怕扭壞咗個螺絲孔,店舖會唔認數.

29/6星期三中午致電到典X居,女店員質疑我所講的情況,佢話會轉告比老板知,叫我等佢老板下午回電.

本人與典X居老板電話對話如下:

老板 : 張檯有乜嘢問題呢?
本人 : 最主要係有粒螺絲上唔到呀.
老板 : 冇理由嫁喎,你試吓用枝大D嘅螺絲批大力D扭絡去啦,好多時都會係咁嫁.
本人 : 吓....我用嗰枝螺絲批都唔細嫁蝸,但都係唔得嘅?!
老板 : (開始急同不耐煩) 得嫁得嫁......我之前已經幫妳上過晒D螺絲,冇問題呀. 唉....妳一係拎嚟我再幫妳試吓喇.
本人 : 好....我即管再試吓啦. 老板呀...仲有另外一個問題就係檯腳上有幾處D油漆批花咗呀.......
老板 : (已急不及待發言,仲開始大聲,勞氣並冇品喇) 呀太太......係咁嫁喇,呢D係小問題,我冇可能保證到件貨係完美無瑕,加上我唔係做生產我控制唔到個品質,我哋唔係包生仔呀,呢D貨品賺得好微嫁咋,我只係喺D廠度攞番嚟然後賣出去,中間賺小小,我仲要比埋運費呀,妳咁嘅要求真係冇辦法,我做唔到.
本人 : (我仍然平心靜氣) 老板,你咁講有D唔係咁好,好似不負責任咁,話晒件貨喺你間舖到出,喺而家傢俬買嘢,更平都唔會有D咁嘅品質啦......(本想繼續講)
老板 : (保持大聲,勞氣並冇品) 喂......唔好講咁多喇,嗰小小嘢唔好咁煩喇,妳拎番嚟喇,我比番錢妳,係咁. (就咁吸咗我線)

結論 :
1. 老板講大話,佢跟本冇試過上D螺絲,否則佢無理由唔知道有問題.
2. 本人從冇更換或退錢嘅念頭,只不過想同佢反影D檯腳批花咗,估唔到佢語出驚人兼且好唔負責任咁回應,仲好冇品咁講句"我哋唔係包生仔呀".
3. 不負責任,態度差又吸線,真係唔會再去幫襯.

大宅

而家啲人真係唔知佢地點做生意?你睇下我嘅仲經典呀

Bibidada 買bb車慘遭 ‘拍枱’被 ’吼’
http://www.baby-kingdom.com/foru ... &fromuid=770470

我同一家人係6月24日去開觀塘同阿媽飲茶,飲完茶去左apm後面港貿中心樓上Bibidada睇士的車,有一款C-Max Runner啱就買左啦, 點知返到阿媽屋企試清楚發現架車有一個轆係唔貼地架, 即係架車唔平架, 咁天時暑熱我同我細佬又拿回去換啦, ‘拍枱’事件就開始啦!

一開始我地試比個男店長睇,佢開頭猛話bb

車係咁架,後來講得2句就話退錢, 我心諗我係要架車唔係想退錢呀! 咁我同個店長講你開多一架車試下,如果真係個轆係唔貼地,我就算啦, 佢仲猛話退錢, 我就話你開多一架車試下 (而家諗下都有啲唔妥, 下述), 佢開頭話無貨, 後尾又去倉拿一架另一款出來,又話睇錯. 唉!咁我話退錢啦, 橫掂佢一早都話退錢, 點知…….

佢話而家佢唔退, 仲話個道係佢既地方, 而家佢唔就唔退, 咁點呀. 我同我細佬同佢理論啦, 佢就越講越大聲, 仲
‘拍枱’ 想’吼’我地, 我地梗係大聲回應啦. 仲話我細佬’吼’佢, 我地話
: 你’拍枱’ ’吼’我地, 仲話我’吼’你,我地都無拍枱.

理論左15分鐘到, 可能佢知道自己理虧, 最後同意退錢. 最攪笑係佢話我簽卡買嘅, 要扣起3%手續費,我細佬即刻話佢都未load機, 就咁cancel就得啦, 佢死死氣叫個女幫手cancel張單. 佢咁都想呃理3%

第二日,我係上水(我住上水的)買左同一款車, 仲平100元, 而個士頭婆又好好人, 而我部車都無個轆唔平嘅問題, 所以我懷疑我退的那部是次貨來的.

唉!今時今日, 買嘢都要受氣, 仲俾人‘拍枱’同’吼’, 真係………

複式洋房

嘩.......呢D人真係好衰,佢根本就知道架車有問題啦, 我哋做顧客嘅買嘢嗰陣時佢哋咪好地地笑騎騎咁對住你囉,當買完之後發現D產品有問題同佢哋理論,呢D衰人就發瀾現真本性,唉......比錢出嚟仲要受D咁嘅氣,我哋真係唔好彩!

首頁

尾頁

跳至