少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本人小兒巳三歲, 最近開始幫他戒片, 非常救命, 叫他入厠所未痾巳喊了好耐, 請問各位媽媽有沒有試過係咁既情況下戒片成功?? 請提供意見!

別墅

回覆 obedienceliu 的帖子

我都曾經試過咁, 但我個細女攪笑d, 著住條片都仲要企喺度疴(大同細一樣)~~
慢慢來吧~~ 男仔的話可以買d 變色紙仔掉落廁所度吸引佢企响度疴, 女仔我就會同bb講 su su(小便)同臭臭(大便)要返屋企(廁所)啦~~
戒片永遠都係最麻煩的事, 因為bb們習慣哂疴喺條片度, 佢地覺得條片就係廁所~~

複式洋房

謝謝! 請問係邊度買"變色紙仔" ??

conniesonia  可以試下荷花有無!!  發表於 11-7-18 18:36

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

我個女介著两三个月都是咁。抱佢入厠所佢就喊,我就冇帮佢著片差唔多时间就抱佢入厠,不过有时唔记得佢就疴著拉个个都差唔

-*

複式洋房

ping123@123 發表於 11-7-12 13:05
我個女介著两三个月都是咁。抱佢入厠所佢就喊,我就冇帮佢著片差唔多时间就抱佢入厠,不过有时唔记得佢就疴 ...

複式洋房

維持幾耐才可以攪掂??

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

不过你個仔三岁佢自己会讲 su su了,我個女两岁没够唔讲。都喊著個几月即。我都试过好多办法。卖鸭仔同谭灌都唔答为有日日抱佢疴 了…
-*

子爵府

好想問點解你要等到佢3歲先同佢戒片??????

好正常, 佢呢3年都未試過係toilet vv/poopoo, 佢一定驚同唔習慣。其實個人覺得, 佢咁大個, 又識講嘢, 咁就要好認真話比佢知, 大個仔唔再著片片, 係屋企唔好比片佢著, 我諗佢"懶"多幾次, 佢就知道要去toilet疴。

複式洋房

佢兩歲巳試過, 都係唔得, 所以今年再同佢講了很多次, 佢都係唔肯, 都唔知佢怕什麼!

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我1.5歲時同我仔戒過, 在家中只著戒片褲, 不過戒咗成幾個月都唔成功, 之後放棄了. 到依家2.5歲再戒, 今次好好多, 在家中可以唔洗再著片, 之後就讚佢做得好好同埋同佢講BB先著片, 如果返學都唔洗著片就好叻, 之後就每天返N班提佢唔好整濕褲仔. SO FAR到現在都冇問題. 琴晚開始同佢戒夜片, 唔知會唔會成功
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

大宅

佢明白要聽大人話, 叫佢去廁所, 返學唔可以再用片... 講得多就OK.
記得我大女都係2歲介, 而家呀仔1.5歲介緊, 都可以叫VV,然後坐去potty度...我地會由佢濕, 而我女女因為大0的, 我會叫佢整濕左地下,要自己抹地, 幾次之後佢就知驚, 自己去廁所

侯爵府

conniesonia 發表於 11-7-12 12:07

我都曾經試過咁, 但我個細女攪笑d, 著住條片都仲要企喺度疴(大同細一樣)~~
吓,變色紙仔,到時係吸引到佢呀,不過我驚係佢個頭對住個馬桶喎,會吾會呢?

複式洋房

佢一定會日日看馬桶, 總之成功左戒片, 再想法子啦! Thanks!

複式洋房

ttlucky0303 發表於 11-7-14 11:00
佢明白要聽大人話, 叫佢去廁所, 返學唔可以再用片... 講得多就OK.
記得我大女都係2歲介, 而家呀仔1.5歲介緊 ...

都好呀, 叫佢自己抹地, 等我試下先! thx!

別墅

Sorry, 我淨係知有呢d咁嘅野賣 (外國好興), 但我唔知邊度有得賣, 因為我冇咁嘅需要(我果兩個都係女仔)mouth:

大宅

北美的那一套戒片法通常是看小朋友ready未先鼓勵去戒,ready即係知道有急的感覺然後屙之前說出來,跟住就去potty坐。所以係要孩子懂得說話和不抗拒坐才potty戒。沒有變色紙,只有貼紙去獎勵。 我看見很多過案是家長心急要幫孩子戒,孩子根本未ready,其實只要孩子ready,莫說是四歲,要戒是很自然和不痛苦的事,通常兩個禮拜就攪掂。

http://cakemomworld.wordpress.com 一個充滿湊仔、教仔、慳錢、Shopping。。。仲有記得要感恩嘅世界

複式洋房

CAKEMom 發表於 11-7-19 03:55
北美的那一套戒片法通常是看小朋友ready未先鼓勵去戒,ready即係知道有急的感覺然後屙之前說出來,跟住就去 ...

Thanks!我都唔知個仔係唔係未 ready! 未 ready 都唔理得佢咁多啦, 再接再厲啦!

禁止訪問

男爵府

我bb 17mths 的時候,試過教他去vv,不過他唔肯坐potty,買左bb廁板,他又唔肯坐,一抱上去就喊。之後在廁所門口一見到放個bb廁板落黎,他就即刻掉都走。

試過唔幫他包片,不過就系甘瀨。瀨左尿他會好驚。見他好似未得,所以就放棄左。

又過左一排,大概系上個月啦,我見他唔肯坐potty,又唔肯坐廁板,索性拿個盆放在他面前。幫他除左條褲,等他企系個盆面前vv。當然等左成半個鐘,他先肯vv la。成功左之後,我好夸張甘讚他,他就好開心lor。但因為他都未系好慣,所以就無繼續。

之後,我就叫他爸爸教他vv。當爸爸去vv的時候,我就會叫他在旁邊睇。

結果,1個月之後ge呢幾日。星期日早上,他起床後,我幫他除左條片,同他入洗手間,放個盆在他面前(系上次果個盆),然後叫他susu,他立刻就susu左。之後我無幫他包片,我同他講“bb要去susu,就叫媽咪la”。

結果,他急ge時候,就會同我講“susu”,然後,我就帶他去洗手間。當然,系su落個盆度la。

都會有失手ge時候,例如他玩得太投入,就會唔記得叫我同他去susu。或者有時我太忙,無留意到,其實他系叫我同他去susu。一日大概會失手一兩次,我覺得都好ok la。

當他瀨左ge時候,我唔會發他脾氣,我只會不停甘同他講:“下次要去susu,就要同媽咪講ar。"

現在我bb 21個月大。我原本以為他呢個夏天應該戒唔到片,但估唔到宜家進度甘好。幫他戒片,無我想像中甘難。

我覺得系因為他已經識聽我地講野,他知道咩叫”susu“,他知道如果要”susu“就要找mami。當他識得聽呢個指令,同跟呢個指令去做ge時候,就簡單好多la。

好似樓上甘講,真系要睇下bb ready未。如果他未ready,真系辛苦你自己,又辛苦他。

水晶宮

回覆:戒片問題

咁我個仔28 個月大,叫佢去係控制到,但點講佢都係未識係要痾前講我知,咁係咪未ready 呀?都介左3個月架啦。

我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

首頁

尾頁

跳至