懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我舊年12月0係香港港安生,佢地好支持母乳餵哺,日日姑娘都會逐個媽媽問餵唔餵夜奶,餵就零晨時分推BB俾媽媽餵,非常好!我講左要餵人奶,(加上阿B無點喊),姑娘一餐奶粉都無俾過阿B食,直到我上到奶阿B先開餐。

但係我發現原來唔係間間私家醫院都支持母乳餵哺,有D只係俾媽媽一日埋身餵4次,咁點上奶啊!D黃金時間都過晒。其實我0個時揀醫院都無考慮過呢個問題,好彩港安支持,如果唔係都唔可以咁快上奶。(0係呢方面,政府醫院就真係好好多!

所以想請有經驗既媽媽分享吓其他私家醫院既做法,等想餵人奶既準媽媽可以參考參考,揀一間支持母乳餵哺既醫院。以下係我所知道的:

香港港安 - 支持 (隨時想去BB房餵或想泵都可以,BB可以隨時跟媽媽)
山頂明德 - 支持 (如果媽媽要求,BB都可以大部份時間跟媽媽,方便餵人奶)
銅鑼灣聖保祿 - 不支持 (一日只可以去餵奶房餵4次,大房的話,BB唔可以跟媽媽)

(如有其他醫院經驗,請加上)謝謝!

男爵府

yes i was st st paul hospital, exactly what cathygum saying... i have suffered from there too...

珍珠宮

畀面勳章

港安真係幾好喎
唔知仁安係點呢
10月就到我了

大宅

回覆:有邊間私家醫院支持母乳餵哺?請分享~

I'm now staying in HKAH too.

別墅

我仲有2個禮拜就會去港安生呀, 想請問下你地對港安感覺係點﹖ 我book左大房, 希望順產+餵人奶... 係米生完1-2個鐘內就可以試下埋身餵架喇﹖有無咩特別要留意/帶﹖ 同埋探病時間係幾點至幾點架﹖

sorry好多問題..因為心情好緊張呀....

大宅

回覆 ahY 的帖子

我對港安既印象好好。空間比較大感覺舒服,D姑娘都好好人,好支持餵母乳,媽媽可以隨時要求抱BB餵奶。佢地有產後衛生巾/床墊提供,自己帶網褲同帶多包衛生巾就OK,仲有就係帶BB出院既衫。
p.s. 你可以問下一生完(如果你順產)可唔可以即刻抱BB俾你餵奶,我個時唔記得左!頭30分鐘係黃金時間呢(BB出世後最清醒既時間)!

祝你一切順利!

公爵府

2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

回覆 cathygum 的帖子

請問港安仲有d咩包? 我都想住大房, 但交 deposit 個陣話唔一定有大房住

別墅

回覆 cathygum 的帖子

唔該晒你呀~
我仲以為我要自己帶床墊添..等我執返出黎先..唔知點解我個走佬袋好多野..好似走難甘...

cathygum  你都可以帶定一兩張,D產婦衛生巾都已經好大條,都好難整污糟張床!:p  發表於 11-7-13 21:42

大宅

有冇人知養和鼓唔鼓勵餵人奶呀?

大宅

回覆:6_^ 的帖子

養和有餵奶房,每天多次提你去餵奶,也可以餵夜奶,有兩至三個姑娘在場教你餵。

cathygum  讚!  發表於 11-7-13 21:44

大宅

香港港安真係好好,我上一胎係港安開刀生之後喺手術室出番黎2,3個鐘就抱呀b比我試餵,鍾意幾時見bb and餵bb都得無限制,姑娘又好nice好肯教我地餵母乳,big 6 人又小!今胎都會喺港安生!

珍珠宮

回覆:6_^ 的帖子

我都係養和生,我住半私家房,bb可以留係到,佢喊我就餵,餵完換片片就叫姑娘推走,又或者叫姑娘bb一喊就推佢入房比我餵,仲有姑娘個別教授,夜晚可以入餵奶房餵,獨立餵奶房有電視睇,環境一流!
仲有入院時有得比你揀餵奶粉/人奶,而你揀人奶仲可以話明唔補奶粉,不過我當時怕餓壞囡囡,所以揀補奶粉,基本上乜椑子奶粉都有得揀。
我有要求生完立即比我餵,不過我催生唔得要緊急開刀,所以就冇

6_^  如果住大房BB可以留係到嗎?  發表於 11-7-15 13:45
Bonjourbebe  thanks for your info ar  發表於 11-7-14 12:00
Bonjourbebe  thanks for your info ar :)  發表於 11-7-14 12:00
cathygum  讚!  發表於 11-7-13 21:45

大宅

陪月勳章

我想知法國醫院又支唔支持呀?。我十二月係個度生。。。

大宅

回覆 愚妹妹 的帖子

除左我上面所講,都無乜特別野包lor wor,包三餐(素食),BB尿片(pampers premium)/濕紙巾(johnson baby),仲有一套BB一出世影既相簿lor。

唔一定有你想住既房架,要睇到時情況。我0個時想住二人房都無,得大房同單人房揀。
祝你一切順利!

大宅

回覆 peppapigpig 的帖子

無錯,我真係接受唔到D醫院竟然限制媽媽見BB既時間!好離譜,為0左“工廠式”既接生生意,連媽媽同BB最基本既bonding都剝奪,莫講話餵人奶,連抱下BB都唔得!
所以有心餵人奶既媽媽真係要小心選擇醫院啊!

吉蒂小豬  所以我覺得政府醫院係支持母乳餵哺做得好好...  發表於 11-7-13 22:55

大宅

支持(不支持)母乳餵哺醫院-

香港港安 - 支持 (隨時想去BB房餵或想泵都可以,BB可以隨時跟媽媽)
山頂明德 - 支持 (如果媽媽要求,BB都可以大部份時間跟媽媽,方便餵人奶)
養和 - 支持 (隨時可以餵人奶,姑娘在場教授)
銅鑼灣聖保祿 - 不支持 (一日只可以去餵奶房餵4次,大房的話,BB唔可以跟媽媽;私家房唔知)

(如有其他醫院經驗,請加上)謝謝!

別墅

荃灣港安同香港港安一唔一樣呀?有無人知道荃灣港安支唔支持餵人奶?我28號就係荃灣港安開刀啦!

大宅

回覆:cathygum 的帖子

係呀,我之前去仁安探個朋友,佢地睇b要就時間,唔係話睇就睇,餵奶都限時限刻,可能真係大多人生b,仲好多big 6 tim

洋房

回覆:peppapigpig 的帖子

我今日打左電話去問仁安,姑娘話可以24小時隨時到育嬰房餵奶喎,不過一定要去育嬰房唔可以係自己房。有冇經驗的媽媽可以確實一下呀?

大宅

回覆 angelring 的帖子

我個朋友啱啱0係仁安生0左,我聽日去探佢,等我了解一下先!

首頁

尾頁

跳至