基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

一早話左同性戀結婚合法化﹐遲早就一夫多妻﹐一妻多夫﹐n妻n夫﹐亂倫﹐人獸﹐乜都得。

http://www.nytimes.com/2011/07/12/us/12polygamy.html

呢位喺美國猶他州嘅Brown先生一夫四妻﹐就係根據美國最高法院喺2003年裁定只要成年人之間你情我願而又唔涉及其他法律(例如迫害兒童)﹐就應該享有親密關係嘅絕對自由﹐主要係為同性戀合法化而鋪路。佢理據就係既然同性戀可以享有呢個自由﹐點解一夫多妻唔得﹖佢話自己一家樂融融﹐十六個仔女都好健康快樂。

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

禁止發言

大宅

agape 發表於 11-7-12 23:30
猶他州有很多摩門教徒,早些年前,摩門教是支持一夫多妻.所以仍有很多一夫多妻家庭.
...
摩門教當年為左得到猶他成為州嘅地位﹐所以都同聯邦政府妥協﹐更改教義話只能一夫一妻。不過據聞對一夫多妻仍然係隻眼開隻眼閉。Brown係屬於一間叫做Apostolic United Brethren Church﹐係屬於從摩門教分裂出來嘅基要派﹐回到當年Joseph Smith同楊百翰嘅教導﹐娶越多老婆即係救越多女人。
不過算喇﹐我都係唔講咁多﹐以免變成批評其他宗教。

禁止發言

珍珠宮

回覆 agape 的帖子

美國人到底有冇認真看過聖經?mouth:mouth:" />

LEE 個系普及基督徒的問題,無教派、國籍文化之分。
摩門教除聖經以外,還有摩門經。
大天主公教教徒有次經。
耶證教教徒有守望台刊物。

有的基督教教徒竟然用荒漠甘泉來揾神0既指引而不是單靠聖經。
有的基督教教徒用標杆人生,
有的基督教教徒用其他書做靈修書。
有的基督教教徒用揾牧師來認識神的指引而不是單靠聖經。

我有朋友是翻摩門教會聚會的。送了本摩門經給我。我還未讀。要唔要我讀讀看看裡面怎麼說?我是不想花時間讀的。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

回覆 agape 的帖子

我中學時喺澳門個摩門教教堂補習過英文(當年未信主)﹐所以都有親身接觸過一段時間。
佢地除左摩門經﹐仲有教義和聖約、無價珍珠書﹐雖然無話係神直接啟示﹐但係Joseph Smith寫﹐所以基本上地位都差不多。

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

mouth:

首頁

尾頁

跳至