論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

千奇唔好請呢個斷約印傭 Siti Nujarnah (no 揸拿),請左佢就真係無揸拿!2011年1月首次到港工作,之前報稱係Malaysia做過兩年。我家只有兩公婆同1歲半既仔仔,800尺屋,上半日佢照顧仔仔,佢都可以唔做得好d野!

1. 經常黑面,唔會講先生太太早抖,,,,連早晨都唔會講
2. 由朝到晚攞個電話出黎send msg,話佢果兩3日會唔再玩,跟住又黎過
3. 做野好球其,清潔好表面
4. 間中會講大話,特別係放假遲左番屋企就大話連篇,放完假話游完水沖左涼唔再沖
5. 放假就會買野番黎,頭7個月都還緊錢俾agent,只有幾百蚊洗,有幾多洗幾多(我都擔心佢會唔會借財仔)
6. 家中排中間,唔太窮,完全無湊小朋友經驗
7. 唔記得既野唔會寫低,提過4、5次話佢都係唔寫低

仲有好多小事,不過無謂人唔想再諗,請工人小心唔好請佢,本身我要佢番印尼,不過要一星期後先有機位,唯有放生係agent度,咁佢又有機會遺害香港既僱主!

上星期佢又連黑幾日面,我開心見成問佢你係咪唔想做,點知佢答"係"!我問佢幾時走,是但!我之前送呢樣果樣俾佢,都希望我對你好時你都對我仔仔好!算數,第2早就要佢走無得留低!我唔駛佢賠代通知俾我,俾左機票錢agent就同佢一刀兩斷!

複式洋房

我果個同你same case, 又係1月來, 現在同我講唔做, 衰的野都差不多, 我都係唔流佢, 點知d agent幫佢搵野做, 再賺多佢幾個月錢, 真係害人。

D僱主真係要小心d, 唔好請斷約的工人! D工人一定講大話比一個好好的藉口。

大宅

咁你會唔會再請工人?我真係有d怕怕,請工人都係想佢幫到你手,點知佢會帶d麻煩野俾你.....

男爵府

我個個6日炒左,真係好dirty,仲有好多好多令你頂佢唔順既事,佢第一次黎hk 断左約,2日已經有人請左佢啦,佢仲賺左我一個月,依家又搵到新僱主,祝佢地好運!

我間屋因為佢出現左好多螞蟻。

大宅

今日我知道個衰工人已經有僱主請左,今日會離開香港,兩個月後回港,希望唔係你請左啦!

男爵府

玩具勳章

回覆 csw1986 的帖子

樓主, 請問你在哪一區?
因為個工人名好熟, 佢既行徑同我個斷約印好似, 唔知係咪朋友
我知佢地呢排成班friend都集體唔do
於是放假成群結隊去揾新老闆
好奇問一吓!

子爵府

我上星期個姐姐都自己辭職..
佢已斷約三次...
我請佢真係後悔..駁嘴,黑面,電視精,年紀大固執,話有兩個仔囡,但唔識TAKE CARE BABY..唔識煮飯..做野手腳慢..
佢而家已搵到新顧主...旺角區...大家小心..

大宅

回覆 魚子媽媽 的帖子

魚子媽媽,

我係天水圍區,我知佢放假時會係屯門、元朗一帶

大宅

我e家頭痛緊請個新工人係overseas還是係香港完約好?!因為我有個歲半既仔同下年1月bb會出世

男爵府

玩具勳章

csw1986,
我係沙田區, 可能咁啱得咁"橋"卦, 但如果係大agency, d貨都係共用的

你既小朋友咁細, 本來本地完約較好, 但我諗無人肯做

本地斷約的就有可能, 不過有風險囉

海外既, 睇你好唔好彩同你有無時間教, 但我係唔鼓勵別人請斷約的

什麼前僱主自己湊返細路、經濟問題、老人家過身, 多是美麗的謊言

首頁

尾頁

跳至