跳至

首頁

尾頁

洋房

一零年五月出世嘅BB, 宜家十三、四個月大,佢識講嘢未呀?我個B仲未講......

複式洋房

回覆:peekabooiseeu 的帖子

個個小朋友發展都唔同,我仔仲末識行,不過就十一個月已講單字,同埋都係睇心情好會講多些。佢最鍾意係去街,所以最叻講個街字!

pc999  完全同意  發表於 11-12-31 13:24

大宅

奶奶,爸爸,媽媽,曳曳咋,算唔算??

大宅

我仔仔識講baba, mama, 婆婆,車車, 包包,bb ..

洋房

回覆:monyshek 的帖子

梗係算啦!

別墅

我個仔識講mum, dad, EE, Bye Bye, 打打, Yum Yum, 錶錶.

大宅

BK Milk勳章

我個仔都仲未會講單字....

複式洋房

我個仔識講mama,波,汪汪,貓,bird bird,但有d學識左講一段時間又唔再講囉.

男爵府

係喎...mama papa...打打...都無再講喎...
e家講掉...un古仲講緊丫

複式洋房

畀面勳章

我個B成日系度講外星話..
有時候識叫人: 爸爸.. 媽媽.. 爺爺.. 嫲嫲(好似媽媽).. 哥哥(所有戴眼鏡既人,包括電視裡面既卡通人物)
見到閃令令既野叫話:靚靚..
見到所有狗:叫dada
英文字母: A.. Apppppppuu... 系咁多

大宅

而期仲有,包包,餅餅,byebye,街街

大宅

囝囝 14 個月識: 爸爸, mimi, 爺爺, 麻麻, 抹抹, 視視 (即係 tv), bird bird, 汪汪, 貓貓, 車車, mum mum, 奶奶, 餅餅, 白白 (即係沖涼), go go go (即係去街), 街街, 2 個字音識: baby, apple. 不過唔洗擔心, 有健康院 follow 麻. 平時有冇比 d 碟佢睇下又多 d 同佢講野.

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

民房

拿拿利 發表於 11-7-29 16:44
囝囝 14 個月識: 爸爸, mimi, 爺爺, 麻麻, 抹抹, 視視 (即係 tv), bird bird, 汪汪, 貓貓, 車車, mum mum, ...

嘩咁叻!!
我就來來去去都係車, 爸, 曳曳 咁咋...

大宅

回覆 moniimama 的帖子

唔緊要 la, 大家進展唔同. 加油呀 !!

禁止訪問

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

引用:我個女仲未識行,又未識講單字,而且仲係乜都

禁止訪問

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

引用:囝囝+14+個月識:+爸爸,+mimi,+爺爺,+麻麻,+

別墅

我個仔識講mum, dad, EE, Bye Bye, 打打, Yum Yum, 錶錶,抱抱 嘩, 哎唷, 飽飽, 婆婆, 曳曳, 你要平時多D同佢講嘢, 佢玩完D玩具和書識自已放返原位, 問佢要唔要奶識點頭或擰頭示意, 正在進步中.努力呀!

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

每個小朋友嘅發展都唔同架,越大就分別越大,特別係講嘢,男仔係遲d架!我大仔時,14mth開始講,已經算早!所以大家唔駛咁緊張!
我都好明~見到佢地長大,似返個人,又真係幾開心嘅!

細仔16mth, 識 UP~ 揾人救命時叫 MAMAMA
仲識講 "要!"
想食嘢時會講 ~URMMMM~
仲識聽d指領 e.g. 俾 / give ,擺/put 等,我已經好開心!

大宅

我個仔識講婆婆, 曳曳, daddy, 爸爸, 街街, 媽媽, 謝謝, mom mom (food), 白白 (即係沖涼)

心情好時會模仿我地講野個音, 音似但唔準, 佢其實未必明個音點解, 但模仿到我地讚佢會好開心

平時同佢講野佢大概聽得明, 例如玩緊架車, 我地叫佢拎個波波黎, 佢會識去攞跟住遞俾我地. 佢想掂d平時我地唔俾佢掂既野時, 用訓話的話氣叫一叫佢個名, 佢會知道唔掂得施施然咁走開.

首頁

尾頁

跳至