母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

我係全泵媽,由於BB早產唔可以埋身餵,依家BB 得 22 日大。最近幾日唔知點解泵完兩邊每次都係 total 得 2oz / 3oz 。之前不停谷奶,依家好耐先谷。請問係未回奶呀?我好想餵人奶,我可以點做?

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

你幾耐泵一次呀? 唔好等谷先泵喎! 我坐月嗰陣三四個鐘泵一次, 半夜都教鬧鐘起身泵咖~

仲有, 我上產前班教, 夜晚11點同半夜4點係最好奶o既, 你試下就下嗰兩個時間都泵啦, 泵密D, 睇下有無改善?

加油啊!

伯爵府

環保接龍勳章

一發覺少左就要泵返密d, 谷得濟個身體自然唔會再造咁多, 因為覺得唔需要, 所以泵返密d, 比個signal個身, 叫佢keep住造多d.

禁止訪問

大宅

我覺得半夜pump真係多奶好多,或者用雙泵

別墅

回覆:aacow 的帖子

我都係三、四個鐘泵一次,有時兩個鐘一吹。夜晚都有起身泵。但泵得好少得60ml。

別墅

引用:你幾耐泵一次呀?+唔好等谷先泵喎!+我坐月嗰

原帖由 aacow 於 11-07-19 發表
你幾耐泵一次呀? 唔好等谷先泵喎! 我坐月嗰陣三四個鐘泵一次, 半夜都教鬧鐘起身泵咖~

仲有, 我上產前班教 ...
請問要泵幾耐到?我泵20分鐘就冇奶了。

大宅

唔好等谷先黎泵呀, 唔谷唔代表冇奶架, 總之一夠鐘就泵唔好理咁多, 同埋要肯定自己係泵得清, 個人認為大約有3-4次噴奶出現都已經算泵清, 泵果時自己COUNT吓啦~

別墅

引用:唔好等谷先黎泵呀,+唔谷唔代表冇奶架,+總之

原帖由 sheepdog 於 11-07-20 發表
唔好等谷先黎泵呀, 唔谷唔代表冇奶架, 總之一夠鐘就泵唔好理咁多, 同埋要肯定自己係泵得清, 個人認為大約有 ...
點先算係噴奶呀?

男爵府

ronnie0103 發表於 11-7-20 08:42
點先算係噴奶呀?

我坐緊月嗰陣用緊單泵, 每邊最少泵20分鐘, 有時30分鐘, 一滴都無都要等到夠鐘, 等個腦知道要造多D奶. 而家上晒奶用又用緊雙泵, 泵十分鐘就個胸軟晒(泵清), 有時間有心機就泵耐D, 無就十一二分鐘就收工啦.

噴奶你係見到D奶一條條線咁噴出黎咖, 不過噴幾多次就人人唔同, 用單泵每邊都係兩三次, 而家雙泵有時噴好耐, 數唔到幾多次.

試下飲多D湯水, 黑豆茶, 多奶茶咁啦, 食多D飯同休息多D都好緊要!

加油!

bobochu2009  請問你用邊隻泵呢,好快哦  發表於 11-7-23 14:27
ronnie0103  多謝呀 ! 我會加油 ^^  發表於 11-7-20 19:23

大宅

回覆 ronnie0103 的帖子

噴奶係正常餵BB/泵奶時身體出現O既反應, BB啜/泵奶時會刺激乳頭, 身體收到訊息就會將乳腺入面D奶擠出黎, 噴奶反應黎到O既時候應該會FEEL到個胸卑卑地/谷谷地, 係呢個時候泵/餵D奶會出得好快.

別墅

我都係泵奶媽媽
由少少泵到穩定再到儲奶
首先要放鬆d 因為一緊張奶量就真係會少奶
飲多d上奶飲品
木瓜魚湯 豬手湯 通草奶/豆漿 黑豆茶...
我之前都試過愈泵愈少
跟住飲多d上面既飲品(日日飲一樣) 同埋泵密d
希望你都ok啦

ronnie0103  多謝呀 ! 我會試下你建議0既方法.  發表於 11-7-20 19:22

禁止訪問

別墅

回覆 sheepdog 的帖子

弊嘞 ! 我重未試過噴奶添, 睇怕要由三個鐘泵一次改為兩個鍾泵一次了. 真係要好努力先得 ! 請問泵到冇奶出係未都要繼續架?

洋房

回覆:越泵越少點算好?

我bb二個月病了食少左,原本pump到5/6oz,跌至2/3oz,我沒乜飲湯,反而我飲左miji支裝($10)黑豆茶,隔了二三個鍾個就有谷的感覺,一次就work,果餐pump到4oz,又pump快左。黑豆漿都好work,用左三日時間返到舊時的份量。現在keep住飲黑豆漿,因為周圍都有得買。我自己覺得 飲湯都work,但效果沒飲黑豆荼咁快。

別墅

回覆:luksusan 的帖子

黑豆漿係未即係黑芝麻豆漿呀?

大宅

回覆:ronnie0103 的帖子

唔係,係黑豆做的豆漿。我通常係地鐵站xx堂買,小d防腐製。自己磨又得,仲可以做無糖!

大宅

那努力

大宅

泵密D,泵耐D,冇奶出都繼續泵多5分鐘.

努力呀.
[em: 1 0:]

男爵府

回覆 aacow 的帖子

bobochu2009, 我用medela freestyle, 之前用過swing, 不過用freestyle就快D同埋多奶D

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊