基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

返左而家個團契差不多有兩年,雖然中間曾因為專責位傳道人離職有過d小風波,不過一路都返得唔錯,弟兄姐妹都好關愛,最近兩個月有個新組員加入,佢有齊晒我最討厭野(長氣/扮醒/搶發言/講野無point),奈何組長唔想出聲,個半鐘頭小組時間,佢可以講足一個鐘,我知道作為基督徒要包容同謙卑,但我真係頂佢唔住,加上相熟組員因各樣原因(轉工/太累/搬屋)而離開,搞到我都唔想再返小組,諗起要返小組都嘆晒氣,連我小朋友都問點解以前我咁鐘意返小組,而家望見個日曆要返小組就唔開心!請大家為我代禱,究竟仲返唔返小組好!

複式洋房

咁教會牧者/傳道人知道情況嗎?
佢地一定會樂意解決現時既問題~~

但我都響度為你感謝神,
因為你雖然返得唔開心, 但仍然想解決, 而唔係就咁一走了之,
證明你對上帝/教會/團契係有心既 !

為你們祈禱!

男爵府

繼續忍耐吓, 睇吓神點帶領你啦!

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

大宅

遇到咁嘅情況﹐組長同組員(包括你)唔出聲﹐縱容呢位新組員﹐你地都要負責任喎。如果見到有人有問題﹐但都唔敢/唔想開心見誠用愛心說誠實話去提醒對方﹐咁仲返乜鬼團契丫﹐真係唔返好過返啦。

不過有一個更深層問題你要思考下﹐就係你參與團契到底係為乜﹖如果係為左喺繁忙生活以外有一片淨土可以同一班個個都好可愛嘅人一齊La La La唱下歌讀下聖經傾下計﹐咁好老實講句你唔會搵到﹐就算搵到都唔會長久﹐因為有人嘅地方就有唔完全。但如果你參與團契目的係仰望耶穌﹐學習神嘅話語﹐關愛嗰D可愛與唔可愛嘅人﹐咁你參與任何一個持守真理嘅團契都能夠達到呢個目的。

大宅

多謝咁多位,其實我曾經同組長同埋相熟傳道人傾過,組長覺得要stop佢好似好監介,話佢可能新來,有好多想發表,過一排可能會好d,其中一個組長(我地有兩個組長)都試過幫佢round up(因為佢講野無point)黎stop佢,不過佢又話人地誤會佢又繼續講,組長都無佢符。至於團友,我地都試過出手,不過組長會用唔係好同意眼神望住我地,於是我地好多時佢講到咁上下,我地就好衰咁行開去打電話/飲水/食snack/洗手間作無聲抗議。至於傳道人,由於佢唔係睇我地個小組,佢唔方便插手,(我地教會非常大,亦有人事問題,前文講過我地原本個負責傳道人亦多多少少因人事問題離開),但佢鼓勵我留低,話如果因為小組唔夠時間交流或者其他,我可隨時搵佢。

我返小姐係想仰望主,學習神話,學像耶穌,當然弟兄姐妹相交關愛都令我鐘意返小組,但呢個組員真係阻住大家查經/學習/交流。傳道人提過轉組不易,因為我地係根據背景/年齡/職業/選擇日期等決定入邊個小組,如果要轉組要見有關傳道等,而且唔包保其他組無d咁人。我只係覺得唔值因為一個咁人要攪咁多野。

大宅

回覆 Lilo 的帖子

你地組長好似太軟喎。我帶嘅其中一組都唔止一次遇到咁情況﹐試過有人係咁﹐第一次我畀佢講﹐我考慮佢係唔係心中有好多屈結好想同人分享。聚會後我同佢傾﹐發覺又無乜特別事喎。第二次佢又係咁﹐我就喺對方一離題就截佢喇﹐同佢直接講話「開始有D離題喎﹐我地返返去個討論題目啦」﹐或者「多謝你分享﹐不過我地時間有限﹐一陣聚會完之後如果有時間你可以繼續分享」﹐大部份都會見好就收。試過有人唔醒水都仲係要繼續講﹐為著整體聚會嘅秩序﹐我唯有用丹田氣大聲講多次壓低佢(講大聲好少人可以贏到我﹐哈哈)。咁我又唔怕尷尬嘅﹐帶得組面皮就要夠厚﹐見到組員有唔啱就要從柔到剛逐步指出佢嘅錯﹐否則畀佢搞寸晒個場之餘佢仲一直唔知錯﹔喺教會小組佢好彩個個忍佢﹐出到去佢都係咁就畀人劈開九碌都有份呀。

大宅

我返小姐係想仰望主,學習神話,學像耶穌,當然弟兄姐妹相交關愛都令我鐘意返小組,但呢個組員真係阻住大家查經/學習/交流。傳道人提過轉組不易,因為我地係根據背景/年齡/職業/選擇日期等決定入邊個小組,如果要轉組要見有關傳道等,而且唔包保其他組無d咁人。我只係覺得唔值因為一個咁人要攪咁多野。

我並非在場,我只能就住你提供的資料了解事件。
不如整定一個公開的時間表,例如:15min唱詩、每人5min分享、10min禱告、30min查經。

要注意,執行時要有愛心。
否則,過兩週又有人post話比教會排斥、教會吾比人講野

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我都試過咁既情形。明明查經時間係45分鐘左右,根住就比個新朋友帶住走左起碼30分鐘,仲係要講佢工作上既困難,完全同查經內容無關;但係個組長由得佢講,唔知係咪同組長既工作背景有關,組長係社工,可能就本住聆聽關心既使命,由得佢繼續......唉... 最後既查經我最有印象既只係一小段經文讀過,真係浪費左大家既時間

複式洋房

Lilo 發表於 11-7-20 11:22
多謝咁多位,其實我曾經同組長同埋相熟傳道人傾過,組長覺得要stop佢好似好監介,話佢可能新來,有好多想 ...
我就唔係好認同你傳道人「唔方便插手」既講法,
每個團契/小組總會有負責既傳道人/牧者/同工,

十夫長 > 百夫長 > 千夫長
十夫長處理唔到, 就交比百夫長,
點會話百夫長唔方便插手之理?
最低限度都應該同新朋友傾下計, 了解一下情況.
傾下計唔代表唔認同佢, 只係更了解呢位新朋友, 又或者佢適合其他組都唔定,
響組入面既人STOP佢, 就實在難出手...

Lilo  我明白佢困難,因為個傳道人係比較淺年資,我又唔識負責我個組個傳道人:(  發表於 11-7-21 15:21

大宅

再次多謝大家advice同鼓勵!

sshoi:你個真係好好方法,傳道人都有提議過,不過始終都要組長肯用至得

anntx3:其實係每次小組開始時,組長都會講一下大約個rundown係點,不過一到個組員開口,就乜時間都無晒

being 2011:我地而家咪係有咁問題,所以傳道人就叫我有需要可以搵佢,佢可以幫番我miss左野

各位,今晚我又要返小組,希望今次會好d啦!請各位為我代禱,謝謝!

複式洋房

咁你要識下負責你組既傳道人啦,
其實都應該要識既~~

為你們祈禱, 希望有好轉啦

大宅

多謝大家為我祈禱,更多謝主垂聽!琴晚小組因為查考經文太長,所以組長將大家分開好幾個小小組再傾,之後又點名叫人代表佢地個小小組發言,全晚個位組員都無乜機會係大家面前發言,不過相信係佢小小組內都有時間比佢講,但又唔會阻住大家討論。

最後組長透露因為小組人數不繼增加,佢今個下半年目標係考慮再split group!到時可能唔需要再同個位組員一齊!

大宅

回覆 Lilo 的帖子

如果人數足夠﹐都不失為一個辦法。
不過你小心D呀﹐神有時好幽默﹐可能會安排你同佢同一組呀﹗哈哈﹗

首頁

尾頁

跳至