論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個"好"賓呢兩日走啦,早幾日我見自己得閒D,我問佢TICKET想要邊日?佢話:NO TICKET! 我呆左...跟住佢話佢唔會返菲,會EXIT MACAU,我話BLACK N WHITE係出TICKET架WOR(當然我之前果D賓我都會俾佢地揀,如果要錢既咪QUOTE返幾錢俾咯,但係呢個賓極串,咩都好似奉旨咁,所以我自己都唔可以一開口就DO FAVOUR俾佢),跟住我就話同亞SIR商量下先啦....轉個頭佢俾左兩張A4我,面果張係ITINERY,係2010年佢上個僱主出俾佢返去放假既,佢俾我跟住話:DONT ISSUE TICKET,VERY EXPENSIVE.我見個銀碼係$2XXX,跟住佢就話俾返呢個錢就得啦....我又呆左,我岩岩禁緊CEBU PACIFIC先$418,跟住我再睇:ROUND TRIP! 我淨係需要俾ONE WAY,佢話:AH,YES!(明顯佢又想陰我)佢話咁ONE WAY就...佢拎後面果張俾我,又係上個僱主炒佢果陣既1200,我話我唔需要俾內陸果程架WOR,以我所知係HKG-MNL,要BACK TO ORIGIN,但係冇話要搭機,佢地唻都係坐BUS架啦,再加$100 TRAVEL ALLOWANCE,我想問我咁講岩唔岩呢?因為我唔想俾佢告,如果佢ENTITLE既我一定俾足,如果唔係既我一蚊都唔會俾多,之前果個搞到我傑TAT TAT我都俾左BONUS佢走果陣,因為佢真係好錫我細仔,都幫我分擔左好多,雖然得半年,但係我都感激佢,但係呢件確實係....日日睇佢面色,串到爆,淨係掛住自己放假,又成日同我講數,做錯事又永遠都唔講SORRY,好似我地欠左佢咁.....妖T_T

複式洋房

不如買張機票比佢, 你是依法律比機票嘛, 等佢有掛都換唔到錢, 換都唔會換到十足。

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

買張單程俾佢,仲要係無得改前期嘅

大宅

有冇人幫下我呢....

男爵府

吾駛比錢,比air ticket, open既。內睦果程吾駛內睦機,最多比200,就一定返原區地。我三個月前,都是比cebu的價錢+200。

大宅

畀面勳章

回覆 magchui 的帖子

係由僱主決定比錢或比回程機票(但要連埋機場稅), 佢地無權say no.
無法例規定工人返回原居地要用搭咩交通工具.
只要你出張香港回佢國家既單程機票加$200交通及膳食津貼(由機場搭車返到佢屋企)
但記得係埋單張收據上寫明呢兩項.

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

佢咁寸, 比ticket工人啦, 不過你睇cebu當然平啦 但無得改日子喎, 佢完約仲有權係hk逗留多14天, 若果無得改日子佢想另外日子走, 佢走唔到都係claim你喎, 比多小小錢買open ticket啦, 最低限度唔使煩嘛, 至於內陸機, 除非工人做得好啫, 若果唔係, 比多$200(food & traveling allowance)佢就得啦...
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

男爵府

CEBU有得改日期的, 另收$300.

大宅

總之搵最cheap嘅airlne, or 以呢個價錢比佢自己買

記住叫佢簽收據! 寫"payment in lieu of one way ticket from HK to philippines"

大宅

嘩~~多謝晒咁多位好心人,口痕一提....我頭先同佢講我會聽晚RELEASE佢,佢話CANNOT 我又呆左...我話聽日係LAST DAY但係我有權決定幾點架麻(因為我屋企有3個B,最大得2.5歲,老公要聽晚12點先返,AGENT要黃昏過後時間先有人得閒上唻做WITNESS),所以我打算8點左右先放佢走...佢問我WT TIME,因為佢要6點走去拎KEY返BOARDING HSE,我話:成個BOARDING HSE成晚都冇人開到門?佢話:係... 我話:咁我唔會因為你既問題而令到我照顧唔到我D仔女,你搵人拎KEY再PICK UP啦,即刻黑晒面....跟住我話:再唔係既咪留係度訓一晚第2朝先走(我呢句就明玩佢既)佢即刻ZEEP左我一下,跟住怒啤我...我都有少少震....跟住我再加多句:再唔係既,我問AGENT(佢最憎AGENT,因為果陣佢唔還AGENT錢搞到好大鑊)叫佢幫下你安排BOARDING HSE,佢唔出聲 跟住我話: LET ME KNOW 佢就話: NO NEED! 講真....我都有D大快人心,因為呢隻野我都忍得佢耐,我小朋友又成日係度我成日要受佢氣,大聲D話佢都唔得....我老公條氣都唔順架,話出張機票俾佢,等佢又要使一筆返唻....唉,我都好怕呢隻野會玩野,佢連平時放假都話要足24,返到唻又唔做野,又話可以出去過夜,玩晒勞工法例咁....唉

首頁

尾頁

跳至