跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

cherishbaby 發表於 11-8-26 03:45
我個女14個月大, 依家會講: 爸爸, 媽媽/嫲嫲(分唔清), 婆婆, 無啊(電視關咗就會攤開雙手叫"無啊"), 工人姐 ...
我聽歌, b學會了叫loillpop , 好攪笑ar ^^( 隻歌歌詞好多loillpop)
之前教佢做thank you既動作, 佢會做, 間唔中會叫唔該. 近來多叫 橋. (thank you)
呢2 日學會叫堂哥. 叫xx 哥哥, 同堂姐 yy 表姐咁..
仲會爭野佢攞左我既野. 我話係我嫁喎, 佢會話:我既! 我話唔係你嫁, 佢再重覆:我既

有時爸爸番到屋企未收到對鞋佢會叫: 爸爸既鞋
好似近呢個月講野叻左好多. 人講刎佢又講乜
屋企既一個圖一隻字既書仔, 動物, 同食物大多都會叫果d 野既中文名, 有部份英文都會了.

[img]http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs1140.snc4/148200_10150131167720097_628700096_8080620_3354178_n.jpg[img]

大宅

回覆 小兔咕 的帖子

我阿女昨晚开始跟住daddy慢慢数数字,1,2,3,4。。。
sit down 讲个down字
冲凉讲个bath字(不过似“爸“字多d)

大宅

小兔咕,请问thank you 的动作是点做的? 我教了阿女"sorry"的动作。

男爵府

好媽媽勳章

fasic88 發表於 11-8-29 16:16
小兔咕,请问thank you 的动作是点做的? 我教了阿女"sorry"的动作。
好似yes sir咁

[img]http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs1140.snc4/148200_10150131167720097_628700096_8080620_3354178_n.jpg[img]

大宅

回覆 小兔咕 的帖子

icic,thanks 小兔咕. 我反而用“yes sir" 教阿女"sorry", 她就演变为摸头发。

呢几日,阿女的语言发展好快,突然间能够分别妈妈,猫猫同马马。仲有讲猪猪tim.

大宅

回覆 小田心 的帖子

我果個都係..

子爵府

我個女只係識"爸爸" "咩咩", 一D唔知佢咩意思既BB話

複式洋房

我個女十五個月啦,淨係識媽媽同打打同加加,都唔願講!

男爵府

好媽媽勳章

好開心. 昨日睡前我講一個字佢跟住講一個字.. 叫到自己個名!我叫XYZ. 

複式洋房

回覆:學講野情況

我女識講自己名,我問what is your name? 她答esther

Honey  叻!叻!  發表於 11-9-21 13:00

大宅

我個女最近識講:
(1) "怕怕"(拍晒心口)
(2) "唔好"(耍晒手)
(3) "教"(即瞓覺嘅意思, 佢就會僕埋嚟)
(4) "俾", 成日攞隻鞋俾您, 然後遞起隻腳, 叫您"著", 即係叫您幫佢著鞋
(5) Sorry未識講, 但佢做錯事, 我會叫佢Say Sorry, 佢會將隻咗手放係靠近頭同耳仔之間
(7) 我同佢講"咳咳"要用手遮著個口, 依家一叫"咳咳"佢就會識用口遮住個口喇

別墅

回覆:小兔咕 的帖子

好叻喔,賞賞最叻講都係,包包,please....

大宅

回覆 小兔咕 的帖子

小兔咕 会讲自己名字,比10个o力!!

我有时会叫阿女做猪猪,她也会讲猪猪,但是就未会讲自己个名。最近我指住阿女张相问她是边个,她就答猪猪.

公爵府

細佬呢兩日都識講自己的名, 用中文&英文問佢, 都答"力力", 真的很可愛。

星期日同6299講電話, 佢又要講仲叫了"嫲嫲""爺爺", 開心c老人家!

"婆婆"都識叫, 係未識叫"哥哥"&"公公"

平時佢想要的東西, 我都要佢講先比佢, 例如開玩具櫃要講"開", 食嘢要講"要" "謝" "比" "bread""餅", 佢最鍾意去街, 佢自己會講"襪襪""鞋鞋", 仲要貼住門口等出街, 好好笑。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

男爵府

好媽媽勳章

由於我妹就來結婚, 佢因朋友我地教我個女叫 姨丈...
但係我地全家人平時都叫 姨丈做阿寶,
我女點都唔肯叫姨丈, 只肯叫阿寶.
叫佢叫姨丈佢會細細聲叫姨丈跟住再大大聲補番叫阿寶!:;pppp:
即係.. 姨丈阿寶 咁叫

複式洋房

我個仔會講"仲咩呀".....無佢符

別墅

我個仔終於識得叫哂全屋人的稱呼, 我係最後一個, 哎!

大宅

開心吸收勳章

今朝教佢講apple, 講左十次就跟住我講阿爸, 然後先正確d甘講阿婆阿婆 ..
好攪笑~ 佢地而家真係開始神速學講野, 大家只要教多d, 應該好快識 ^^

小兔咕, 甘你bb 係識一樣野的中文及英文, 定係先中文, 識左再教英文?

我而家唸緊教佢中文定英文先, 有人又話可以一齊教, 但我驚教太多佢會confuse or 學嘢慢左, 因為要記兩個名~~

男爵府

好媽媽勳章

tigerbibi 發表於 11-9-30 12:30
今朝教佢講apple, 講左十次就跟住我講阿爸, 然後先正確d甘講阿婆阿婆 ..
好攪笑~ 佢地而家真係開始神速學講 ...
其實我只係教佢書仔上有既英文, 同埋唱英文歌,平時少講,第一我英文唔算好, 驚教壞佢啦.
第2 我驚佢攪亂多過佢學唔到.
所以一講英文會係一段時間EG 做一個ACTIVITY就成個都係英文咁.
我一依嫁一個星期上一堂英文. 就只係咁多咋.
唔定學乜先. (如果佢係堂上學左一件物件先咁佢就係學英文先)
平時生活都係中文,如果佢係街見到一件物件咁就係中文
EG 馬騮, 佢係屋企有字咭(其實係猴子)阿爺教佢係馬騮.
係英文堂係MONKEY
法文係叫" 山薯"(我唔識串 呢 )
咁點令佢知係且一件野呢? 就係叫聲... 提呢隻野時. 法文老師同英文老師都會叫OU OU ARAR來扮猴子 . 來介紹
於是我地平時有其他聲扮得仲似就只可以收起佢... 學埋佢地叫OU OU AR AR..

子爵府

勁, 咁快學埋法文....

首頁

尾頁

跳至