跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

yeeyeey2k 發表於 11-10-6 18:05
勁, 咁快學埋法文....
係阿媽想學, 所以要阿女陪 ^^
最近做好多野都係咁叫睿孜要食.
睿孜想玩
睿孜落地. (抱住佢時)
比睿孜 .
真係好多好多野講
另外我發現佢識野唔話我知..
eg 自己玩字母版, 一路併埋去一路讀果個英字. 一路入錢ung , eg 攞住個5 蚊叫5 蚊. 1蚊叫1蚊,2蚊叫 2 蚊
但當我對住佢同佢玩時.. 佢就唔睬我.
唔開心....

[img]http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs1140.snc4/148200_10150131167720097_628700096_8080620_3354178_n.jpg[img]

禁止訪問

子爵府

avisedwin 發表於 11-10-8 00:40
回覆 小兔咕 的帖子

小兔咕真係好有語言天份...十1個叻..!!!

X2, 阿女真係好有語言天份, 勁, 我諗我仔同期同小兔咕差唔多, 但個女就相差十萬八千里囉....真係原來有哥哥教唔代表會講嘢叻d ga....

複式洋房

我個女識講 "Daddy(對住Daddy講), 爸爸(對住我講), 波波, 大波波, 抱抱, 包包, 食呀食呀, SIR...., Sit down, apple, cat, woo woo (狗),
有要求時就不停講 "是呀...是呀...是呀..."

男爵府

好媽媽勳章

yeeyeey2k 發表於 11-10-10 10:54
X2, 阿女真係好有語言天份, 勁, 我諗我仔同期同小兔咕差唔多, 但個女就相差十萬八千里囉....真係原來有哥 ...
佢似阿媽咁多口ma~~
[img]http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs1140.snc4/148200_10150131167720097_628700096_8080620_3354178_n.jpg[img]

子爵府

小兔咕 發表於 11-10-10 22:37
佢似阿媽咁多口ma~~

HAHA, 我同老公都係多口人呀, 響屋企兩公婆都可以bilibala不停講......家陣加埋個仔, 真係熱鬧過街市...

子爵府

Chloe~MaMa 發表於 11-10-10 14:21
我個女識講 "Daddy(對住Daddy講), 爸爸(對住我講), 波波, 大波波, 抱抱, 包包, 食呀食呀, SIR...., Sit dow ...

好搞笑, 調轉左你同papa^^, 不過佢地有機會係玩嘢ga, 佢地想引大家笑都未定!

複式洋房

我叫教佢都係叫我做"爸爸"
唉..........!

複式洋房

打錯左: 我教極 佢, 佢都係叫我做"爸爸"

男爵府

好媽媽勳章

Chloe~MaMa 發表於 11-10-11 17:26
好過我女之前叫阿公做爸爸...
你諗下係街度我抱住佢, 佢叫我爸爸做爸爸~~~
d 人簡真係用奇異眼光望住我啦!!!!!

子爵府

小兔咕 發表於 11-10-12 01:20
好過我女之前叫阿公做爸爸...
你諗下係街度我抱住佢, 佢叫我爸爸做爸爸~~~
d 人簡真係用奇異眼光 ...

學你叫呀ma, 我仔1歲時學我侄仔叫舅父做爸爸, 叫舅母做媽媽, 叫我同老公做姑媽同姑丈啦.....再大d佢就識玩我地, 跟我侄仔叫公公做爺爺, 叫婆婆做嫲嫲, 但叫完自己um住咀偷笑, 擺明係整估我地!

子爵府

Chloe~MaMa 發表於 11-10-11 17:26

你叫你老公叫你做媽媽/媽咪, 你叫你老公做daddy/爸爸, 睇下會唔會好d^^

大宅

回覆 tigerbibi 的帖子

我个人觉得唔好同一个人又中文又英文(不过多数香港人都这样讲野)。最好有个人专门讲英文,而主要照顾着就讲广东话,又或者外公/婆是普通话都ok。我d friend 以前只用英文同bb沟通,大个左英文好,但是不肯讲广东话,因为广东话难发音。除非你是native Eng speaker, 否则到bb大个要分享心事,或是教bb德育,都词不达意。

另外,有d 名nursery 会问是否会说广东话,否则点同同学仔沟通?

大宅

開心吸收勳章

回覆 fasic88 的帖子

我都覺得又中又英吾係甘好, 不過又心急想bb 學下英文,
可能係甘, bb 講野都吾叻, 而家識得講好少野~~

子爵府

tigerbibi 發表於 11-10-13 11:58
回覆 fasic88 的帖子

我都覺得又中又英吾係甘好, 不過又心急想bb 學下英文,

我已經齋講中文呀))))))))))阿女都仲係唔多肯講嘢囉.....

大宅

我都係, 唔係好講野.

別墅

我個囡依家16個月大, 近排講得多左好多野, 個感覺好特別 ! 覺得亞囡已經唔係bb喇, 係大bb ^_^ (有d唔捨得既感覺添..)

佢地依家每日都聽緊同學緊我地講野, 我地平日用詞真係要好小心. 而且佢地會好明我地講緊乜, 上次我地大人講緊亞囡d唔好野, 佢即刻扁咀同喊, 呢件事之後, 係佢面前講野小心左好多.

除左媽媽, 爸爸, 仲會講姨姨, 哥哥, 姐姐, 貓貓, wow wow (狗狗), 車車, 樹, 驚驚, 飽飽, 餅餅, 包包, 拜拜, 小 (玩小明), 杯杯, 水水, 膏膏, apple, 蕉蕉, 弼粥, ar Ki (hello Kitty), 呢度, 個度, 知道, 好, 哎呀, 等等....唔知幾時先識得講句子呢 ?

複式洋房

回覆 小兔咕 的帖子

琴晚bb daddy 拿住我同bb 的合照同佢講 "你同媽咪呀", 講左幾次之後,佢就笑笑口叫左2聲 "巴 bie" ,我懷疑佢係發唔到 "m" 字之類的發音。

複式洋房

回覆:學講野情況

但好似有學校在面試時要講自己名同一些動物名、生果名或顏色、形狀,咁點算?!

複式洋房

回覆 silviapang 的帖子

I think that is for kindergarten interview, not nursery.. :)

首頁

尾頁

跳至