單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

最近看見有很多BK同學受了很多寃屈...佛家六忍可能會帶給大家一點啟示..雖然我對佛理一竅不通,但都覺得言之有理,只是很難做到罷了. 唔知尼度有冇人可以做到第6種最高境界。大家盡力而為啦..

網上轉載:

人生總不免有許多不如意的事情,有許多冤枉,有許多無理橫加,種種的這些事情。但我們要怎樣忍辱呢?   
第一種叫「力忍」,生氣了, 但要用力量克制自己, 即強忍。  

第二:「忘忍」,一會兒就把事給忘了。  

再進一步「反忍」,雖然人家對我無理橫加種種事情,我回頭想是我不對,責怪自己,一定是什麼什麼原因,由我引起來的。即自我反省。  

第四種「觀忍」。來誨辱我的、我受的侮辱以及我被受的人,都是肥皂泡,將來都是要破滅的。

第五種「喜忍」。碰見種種無理橫加的事,別人忍受不了,我卻很歡喜。沒有苦這個事怎麼能鍛煉我的忍呢!  

第六種「慈忍」。對於我的種種無理取鬧,是愚癡的人所為,我要憐憫他。最初是不報復,後來更以慈悲心,想以德報寃。此為最高境界。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

無樣做到

catfitfit  恭喜你...否則好易膀胱癌...嘻嘻  發表於 11-7-21 10:13
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

瑪瑙宮

環保接龍勳章

Sadman07 發表於 11-7-20 23:40
最近看見有很多BK同學受了很多寃屈...佛家六忍可能會帶給大家一點啟示..雖然我對佛理一竅不通,但都覺得言之 ...
頭三樣我算得,四至六唔太明...
第一..我好少生人的氣,所以好少要強忍
第二..我好易忘記
第三..我真係會反省自己架喎,怪責別人,就真係會生氣啦,仲係小器添..
閒事少理,只談風月,不談正事{{我要......絕對領域}}

大宅

畀面勳章

引用:無樣做到

原帖由 小雄維尼 於 11-07-20 發表
無樣做到
Me too

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

好難呀

大宅

回覆 Sadman07 的帖子

7 哥,

忍忍忍..........會否百忍成金架 ?

"忍" 是一種美德,但有時適當的時候也要懂得
voice out 架.....

否則好易 "short short day" ga........
快樂時 要快樂,等到落幕人盡寥落,
醉下來 休醒覺,美夢如酒醉了後更寂寞。

大宅

畀面勳章

小雄維尼 發表於 11-7-20 23:44
無樣做到
我都係....做唔到...

大宅

所以我成日話佛學唔只係宗教咁簡單,而係一門好高深嘅學問同埋哲學,可以改變我哋嘅人生觀同埋價值觀,正面去面對我哋嘅人生,我正在學習中,希望有一日能夠真正領悟!

瑪瑙宮

環保接龍勳章

係咪我目中無人,所以算做到3樣呀...
閒事少理,只談風月,不談正事{{我要......絕對領域}}

大宅

畀面勳章

hi 七哥:好耐無見?
hahaha!我覺得我係第一種類型!我亦都好同意pooth的講法。

Sadman07  How are you? Are you doing fine?  發表於 11-7-22 07:59

伯爵府

畀面勳章

pooth 發表於 11-7-21 09:09

7 哥,

同意呀

大宅

pooth 發表於 11-7-21 09:09

7 哥,
"忍" 是一種美德,但有時適當的時候也要懂得
voice out 架.....

否則好易 "short short day" ga........

Haha, 如果可以成'金' 就好lor, 而家D金咁貴..
Yes,在適當既時候當然要voice out, 但這和六忍並無衝突。能夠控制自己既情緒,心平氣和,'忍住'咁處理事情(包括Voice out),除了冇咁勞氣,命都長D外, 唔會因一時衝動而作出錯誤決定,將來後悔。

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

Sadman07 發表於 11-7-20 23:40
最近看見有很多BK同學受了很多寃屈...佛家六忍可能會帶給大家一點啟示..雖然我對佛理一竅不通,但都覺得言之 ...

"包容"是否更好呢?

"忍似乎有點委屈既意思....包容則代表就算對方有錯...亦能接受並容納他人之想...

世界就是少了這份包容之心..包容他人之過失…包人他人之異見…包人他人之謬誤....等等等等

甚難做到…確是…但能否嘗試去做…信是可以…

純屬廢話…請予包容…

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我向來無咁高深...只會"話知你....你邊位呀..."...咁囉
人人講野/行為...我都俾反應....好忙WOR....
劉華都講LIKE長頭髮女仔....又唔見佢鐘意我...
有D野明明無野....係要當自己有份....
咁呀佛都幫唔到你啦.....
有D明明可以開心...又唔鬼睇到...
我成日讚人地D小朋友....我真係見到佢地乖...
好多時得到回應係..."邊係....曳到死...你唔知咋.."
個小朋友望住呀媽幾HURT呀
就算我個仔24小型內乖1秒
我都會識欣賞.....

wayso  係呀,baby...我睇得好淡,淡到化灘水咁濟...哈哈  發表於 11-7-23 21:26
babytszkin  做人凡事睇得淡D吾好咩事都太上心真糸命都長D架  發表於 11-7-23 18:09

瑪瑙宮

環保接龍勳章

littlecar 發表於 11-7-23 10:34
我向來無咁高深...只會"話知你....你邊位呀..."...咁囉
人人講野/行為...我都俾反應....好忙WOR....
劉華都 ...
//我成日讚人地D小朋友....我真係見到佢地乖...
好多時得到回應係..."邊係....曳到死...你唔知咋.."//

其實我好怕講呢d話,對答得好似"客氣說"咁
所以好多時都唔多想講出口....

瑪瑙宮

環保接龍勳章

moon_moon 發表於 11-7-23 09:40
"包容"是否更好呢?

"忍似乎有點委屈既意思....包容則代表就算對方有錯...亦能接受並容納他人之想...

係啦,包容會更好,其實每個人都有缺點同優點,自己亦唔例外...
大條道理我真係唔識講,有時都好難表達到意思出黎...
對我黎講,好多人都會用自己心裡面嘅尺去度人,亦會覺自己啱,
咁樣,可能會出現個"忍"字...

我都係純屬廢話…請予包容

翡翠宮

wayso 發表於 11-7-23 21:30
//我成日讚人地D小朋友....我真係見到佢地乖...
好多時得到回應係..."邊係....曳到死...你唔知咋.."//

唔係講俾大人聽架
係小朋友需要聽讚美說話嘛
你LIKE 俾人讚定俾人閙丫....
問心.....其實大人自己都想人讚啦.....

瑪瑙宮

環保接龍勳章

littlecar 發表於 11-7-23 22:21
唔係講俾大人聽架
係小朋友需要聽讚美說話嘛
你LIKE 俾人讚定俾人閙丫....

你叫我問心....
我細個時,讚同鬧都唔多想聽架喎...
係咪好怪呀....
不過我而家學識左,
唔好收埋响心度,
多d表達出黎....

子爵府

畀面勳章

1-4 我OK的~ 我本身順左條氣就可以將件事當成經歷, 當自己上左一堂, 唔會再嬲或者其他情緒, 平日都成日檢討自己~

5,6 道行太高, 我真係做唔到........ 條友係傻就傻, 係白痴就白痴, 抵小就抵小, 唔可以仲讚佢一句: 你真係好可愛呀~~~~~ 我講唔出襟住良心既說話. 不過學習緊凡事多面睇左先~~ 會將"每人背後有一個故事"掛係嘴邊, 提自己每事睇遠D, 睇多D~ 世界就美好D!

翡翠宮

wayso 發表於 11-7-23 22:28
你叫我問心....
我細個時,讚同鬧都唔多想聽架喎...
係咪好怪呀....

你LIKE 人唔俾反應你....
定係叫人對你無感覺
當你無到...
如果你要我講...你自卑感好重
人地讚你會懷疑
人地閙伙會好HURT

wayso  就算有鬧,我都唔會當咩一回事嘅...  發表於 11-7-23 23:27
wayso  我咁大個人都無乜點比你鬧過架..又點會有hurt嘅感覺...  發表於 11-7-23 23:24

首頁

尾頁

跳至